Parlamentarii gaalaateni sustin, incaa o dataa, caa nu au faacut politie politicaa. Mai mult decit atit, o mare parte dintre demnitari nici maacar nu stie cum araata un "baaiat cu ochi albastri". Doar un ales stie caa a fost urmaarit de Securitate. E vorba despre liberalul Paul Paacuraru, care, in tinerete, punea in pericol siguranta statului mergind la bibliotecile in care se gaasea literaturaa occidentalaa.

Parlamentarii romani au declarat la alegerile din 2004 caa nu au faacut politie politicaa. Cu toate acestea, multi dintre alesii neamului s-au dovedit a fi turnaatori, cu acte, ai Securitaatii. Tocmai din acest motiv reporterii cotidianului "Monitorul de Galati" le-au cerut deputatilor si senatorilor gaalaateni, e vorba aici de parlamentarii care au vrut saa vorbeascaa, saa declare incaa o dataa, dar nu pentru partid, ci pentru alegaatori, dacaa au faacut sau nu politie politicaa. Se poate spune caa nici un ales al gaalaatenilor nu a "turnat" si cel putin unul dintre acestia are dosar de urmaarire. Interesantaa este atitudinea parlamentarilor vizavi de acest subiect. Dacaa e saa ne luaam dupaa declaratiile de mai jos, doar doi liberali si un social-democrat au faacut cunostiintaa cu "baaietii cu ochi albastri". Democratii, peremistii si udemeristii, chiar dacaa cei cu care am vorbit sint trecuti de 40 de ani, nu au vaazut niciodataa in viata lor picior de securist.

Senator PNL Paul Paacuraru:

"Nu am nimic comun cu fosta Securitate. Inainte de alegerile parlamentare din 2004 am fost la CNSAS pentru a-mi verifica dosarul. Acolo mi s-a spus caa am fost urmaarit de Securitate. Motivele pentru care s-a recurs la aceastaa maasura au fost urmaatoarele: mergeam la Biblioteca americanaa, frecventam Biblioteca francezaa si faaceam parte dintr-o veche familie de liberali. Imi amintesc caa acasaa mi se spune saa nu mai merg la bibliotecile straaine pentru caa Securitatea maa va urmaari, dar nu mi-a paasat. Cei de la CNSAS m-au intrebat dacaa vreau saa-mi citesc dosarul si saa ascult inregistraarile audio faacute de securisti. Le-am spus caa nu maa intereseazaa. Nu mai vreau saa stiu nimic despre acest subiect".

Deputat PNL Emil Strungaa:

"Nu am colaborat cu Securitatea. Nu stiu dacaa am dosar de urmaarire. Trebuie saa vaa spun insaa caa inainte de '89 am avut trei intilniri cu oamenii Securitaatii. Nimeni nu scaapa de aceastaa onoare. Maacar o dataa in viataa tot te loveai de oamenii Securitaatii. Spre exemplu, in 82 sau 83, au venit la spitalul la care lucram cu o echipaa specialisti rusi, care aveau rolul de a intretine niste aparate speciale ce erau folosite in institutie. Dupaa ce rusii au plecat in tara lor, securistul care se ocupa de spital a venit la mine si mi-a cerut saa declar in scris ce am vorbit cu cei doi specialisti. Dupaa acest episod am mai avut douaa intilniri cu Securitatea".

Deputat PSD Aurel Nechita:

"Cu Securitatea ca atare am avut de-a face in anumite situatii accidentale. Am fost la Timisoara, asistent universitar, si, cind am plecat de acolo la Galati, a venit o masinaa nemteascaa, cu ajutoare. Eram de gardaa. Ultima mea gardaa acolo. Cred caa era 10 septembrie 1984 si l-am sunat pe profesor, caa era duminicaa, am inchis intr-o incaapere tot ce au adus ei, pentru caa erau lucruri pentru copii. Au filmat ei acolo, au pozat ce au dat la copii si eu am primit restul, le-am dus intr-o incaapere si le-am sigilat. A doua zi a venit cineva de la administratie, le-am predat si am plecat la Galati. Cind am venit aici am fost luat la intrebaari, cum de mi-am permis saa fac din Romania o taraa cersetoare. In 84 nu misca nimeni, dar saa mai si primeascaa ajutoare. Dupaa 89 era chiar o mindrie. Si atunci am fost, nu presat foarte tare, dar chemat saa dau explicatii. Am mai avut, tot la Galati, o problemaa, cind asistenta mea de cabinet de atunci, care lucrase in Libia, cu contract, mergea tot timpul in Occident, pentru caa avea dolari. Noi nu aveam. La un moment dat, ea avea si o boalaa, a plecat si nu s-a mai intors. Am fost chemat, pentru caa eram proaspaat director, in 1988, si intrebat de ce am semnat saa fiu de acord ca ea saa plece afaraa. Si iaraasi am fost criticat de ce i-am dat drumul, de parcaa eu stiam caa raamine sau se intoarce. Cind a venit ea, dupaa Revolutie, mi-a adus o sticlaa de sampanie pentru caa a stiut caa am avut de suferit.

Am mai avut o problemaa la un moment dat, legataa de un doctor, Radu Luciu, chirurg. El era baptist sau nu stiu ce religie avea si cind intra in salaa isi faacea cruce si se ruga, Eu eram director la spital si mi-au spus caa el isi face cruce si se roagaa in sala de operatii. L-am chemat si i-am spus caa si eu cind am un examen imi fac sute de cruci si maa rog saa-l iau, dar nu in salaa. Probabil l-a turnat cineva atunci".

Deputat UDMR Levente Szekely:

"Nu am avut probleme cu Securitatea. Poate ei cu mine. Sint curat! Eu ce probleme am, am cu caii si cu nesimtitii. Bine caa ne apucaam saa facem acum curaatenie. Dar hai saa facem acum asa, saa fie, dar saa nu fie faacut la santaj. Trebuia saa fie faacutaa curaatenia inainte, in 90".

Deputat PSD Dan Nica:

"Nu. Nu am avut probleme cu Securitatea, de nici un fel".

Senator PRM Carol Dina:



"Nu am lucrat cu Securitatea. Nu este exclus insaa saa am un dosar de urmaarire. Spun asta pentru caa in fiecare zi mi se intocmea, de o anumitaa persoanaa, o fisaa de activitate. Trebuie saa recunosc caa nu prea am fost preocupat de acest subiect si din acest motiv nu am fost la CNSAS saa maa informez".

Deputat PRM Liviu Codirlaa:

"In 1989 aveam 21 de ani. Nu m-a contactat nimeni de la Securitate si nu cred caa am dosar de urmaarit".

Deputat PC Liviu Bogdan Ciucaa:

"Eram prea tinaar la acea vreme. Din acest motiv maa simt departe de acest subiect. Nici maacar urmaarit nu cred caa am fost".

Deputat PD Iulian Birsan:

"Nu am avut nici o legaaturaa, de nici o naturaa, cu Securitatea".

Deputat PD Constantin Petrea:

"Asa cum am declarat la inceputul mandatului si in primaavara acestui an, nu am avut nici o legaaturaa cu politia politicaa. Nu stiu dacaa am dosar de urmaarit, dar este posibil".