Procentele prezentate de Barometru de opinie publica surclaseaza cu 5-6 procente sondajele similare de pe piata, diferenta fiind motivata prin caracterul deschis al intrebarilor, cifrele fiind prezentate mai mult ca un potential politic al partidelor decat ca o predictie electorala. Sondajul releva si un amanunt oarecum ingrijorator pentru clasa politica: jumatate din electorat este indecis sau neinteresat de evolutia de pe scena politica, doar 48% dintre respondenti indicand ca preferinta electorala o anumita formatiune politica.
In privinta potentialului electoral al partidelor, PSD inregistreaza o scadere semnificativa de aproape 10%, imaginea partidului fiind destul de "sifonata" de multiplele scandaluri in care au fost implicatii mai multi grei din partid, in timp ce PD, in interiorul "polului D.A.", a inregistrat intr-un an si jumatate o crestere rapida, de la 7% la aproape 20%, iar increderea in liberali ramane constanta la circa 10%, in cadrul aceluiasi pol. Numarul celor ce indica spontan Alianta ca preferinta electorala s-a injumatatit intr-un an si jumatate, votantii preferand mai mult varianta optiunii pentru un anumit partid din cadrul Aliantei decat pentru Alianta in ansamblu.

Basescu, lider de necontestat

Conform aceluiasi sondaj, 60% dintre optiunile electoratului se indreapta spre Traian Basescu, urmat la o distanta apreciabila de Corneliu Vadim Tudor, "tribunul" beneficiind doar de 13% dintre optiuni, la egalitate cu Gigi Becali. Liderul social-democratilor, Mircea Geoana, este preferat de 6% dintre electori, el fiind secondat indeaproape de Adrian Nastase, cu 4 procente.
In topul increderii, ordinea preferintelor este aceeasi, insa numarul respondentilor care-l apreciaza pe presedinte este redus la jumatate, fata de cei care si-au exprimat optiunea electorala in favoarea sa. In schimb, ceilalti lideri mentionati de electorat beneficiaza de procente identice de incredere cu cele ce vizeaza optiunile electorale. (Diana Nedelcu)