Subventia de 20%, acordata de stat tinerilor care isi construiesc o locuinta, va fi oferita doar daca metrul patrat va costa intre 400 si 480 de euro. In Banie insa, numarul celor interesati, care ar fi trebuit sa depuna cerere la primarie, este zero.
Problema locuintelor, pentru tinerii sub 35 de ani, a fost reluata inca de la sfarsitul lui 2006, cand Ministerul Transporturilor si Constructiilor a elaborat un nou proiect de hotarare in acest sens. In propunerea legislativa este stipulat ca acordarea subventiei tinerilor, pentru ridicarea unei locuinte, se va face doar pentru cei care platesc, pe metrul patrat de constructie, intre 400 si 480 de euro. Precizam ca programul national pentru sustinerea tinerilor in achizitionarea unei case a fost aprobat prin OUG nr. 51/2006 si vizeaza doar constructiile care se realizeaza prin credite ipotecare. In Banie insa, de la intrarea in vigoare a actului, august 2006, si pana in prezent, numarul cererilor depuse la primarie este zero. Situatia ii ingrijoreaza pe edili, care nu inteleg indiferenta craiovenilor la oferta guvernantilor.
"Ideea celor de la minister este foarte buna, mai ales in Banie, unde ne confruntam cu o criza de locuinte. Cum numarul de apartamente ANL nu poate acoperi toata cererea, ajutorul este binevenit. Ii asteptam pe tineri sa profite de aceasta sansa", a declarat Sorin Iordache, viceprimarul Craiovei.
Subventie de 20%
Din pretul unei locuinte, ministerul deconteaza 20%, numai daca beneficiarul indeplineste anumite conditii. In principal, acesta trebuie sa apeleze la o firma de constructii autorizata cu care sa incheie un contract, unde va fi stipulata valoarea reala a constructiei. Beneficiarii subventiei trebuie sa demonstreze insa ca detin si terenul necesar pentru amplasarea locuintei.
Majoritatea tinerilor din Banie, desi ar vrea sa aiba o casa numai a lor, sustin ca subventia nu este atat de usor de obtinut pe cat pare, mai ales pentru cei care nu au nici un ban.
"Ei ne dau 20%, insa noi trebuie in primul rand sa avem teren. Daca nu ai trebuie sa faci imprumut ca sa il obtii, iar apoi alt credit pentru construirea locuintei. Bancile insa cer garantii certe daca vrem sa ne dea bani si un anumit venit pe familie. In cazul in care nici nu ajungi la salariul mediu, poti sa-ti pui pofta in cui ca nu ai cum sa iei nici o subventie", a spus Flaviu Costache, inginer.
Constructii cu subventie, doar la periferia Craiovei
Pentru a evita orice specula, ministrul delegat pentru constructii, Laszlo Borbely, a precizat ca metrul patrat de constructie, propus intre 400 si 480 de euro, va fi modificat in fiecare an, in functie de evolutia preturilor pe piata imobiliara.
In prezent, potrivit directorului unei agentii imobiliare din Banie, Teodor Popescu, constructia unor astfel de locuinte este posibila doar la periferie, acolo unde metrul patrat nu depaseste suma de 500 de euro.
"Este vorba de zone de genul Daewoo sau Drumul Muntenilor. In centrul Craiovei nu poate fi vorba de o constructie prin programul amintit deoarece acolo preturile depasesc lejer suma de 500 de euro/mp", a precizat Teodor Popescu.
Specialistii in piata imobiliara au explicat ca in cazul unei case cu parter si mansarda pretul final ajunge la aproximativ 90 de mii de euro. In cazul unei familii de tineri casatoriti pana in 35 de ani, ministerul acorda 20%, respectiv 18 mii de euro, restul urmand a fi obtinut prin intermediul unui credit ipotecar.
Beneficiarii ajutorului guvernamental
De prevederile actului normativ pot sa beneficieze si persoane ramase fara adapost, in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii, din cauza unor calamitati naturale sau unor dezastre sau accidente, dar si persoane si familii evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major. In aceeasi categorie mai sunt incadrate si persoanele evacuate si chiriasii din locuintele restituite catre fostii proprietari.