Preturile produselor alimentare vor inregistra pe piata romaneasca o crestere peste rata devalorizarii monedei nationale, in maxim o luna si jumatate, a declarat, pentru ROMPRES, presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

"Estimam deocamdata o crestere medie de 15% la alimente, care se va produce treptat, pe grupe de produse, in maxim o luna, o luna si jumatate, din cauza devalorizarii leului si a ratei de schimb si tinand cont de faptul ca aproximativ 50% din materia prima alimentara este din import", a precizat Minea. Acesta considera ca in mod sigur nu va aparea o majorare de preturi lineara, ci va incepe treptat, pe grupe de produse, in fiecare ramura a industriei, pentru ca, in primul rand, costurile se repartizeaza diferit pe gama de produse si, in al doilea rand, este vorba de gradul de suportabilitate al pietei.

Efectele "miscarilor" din UE

Sorin Minea a precizat ca evolutia preturilor la alimente pe piata romaneasca va depinde foarte mult si de cea din Uniunea Europeana, intrucat in aceasta perioada se inregistreaza si pe piata europeana cresteri de preturi din cauza anului agricol extrem de slab.

La ora actuala, in Romania, peste 70% din carnea utilizata de procesatori, circa 30-40% din lapte, 80% din zaharul brut, provin din import, fie de pe piata comunitara, fie din tarile terte. Cu toate acestea, nu are prea mare importanta daca materia prima este sau nu in totalitate din import, pentru ca euro participa la preturile din Romania.

"Desi Romania nu are euro ca moneda nationala, lucreaza in euro de cel putin 4-5 ani de zile, incepand cu salariile, pana la costurile benzinei si motorinei. De aceea, devalorizarea leului va intra direct in costuri, fie ca sunt produse importate, fie ca sunt autohtone, intrucat cei care produc in Romania isi platesc motorina, energia, toate costurile, la nivelul euro", a explicat presedintele Romalimenta.

"Suntem in an electoral si pomenile vor continua"

Minea considera si ca in Romania exista o inflatie care nu este foarte clar anuntata. "Nu cred in prognoza data pe 2007 de sursele oficiale, cred ca inflatia a fost mai mare din cauza pomenilor de sfarsit de an si pentru ca suntem in an electoral si pomenile vor continua. Evident, acestea se vor duce catre inflatie, care inseamna cresteri de preturi in final, chiar daca exista o impresie de crestere a puterii de cumparare prin marire de salarii sau de pensii", a explicat Minea.

Comparatia preturilor din 2006 cu cele din 2007 facute de statistica este usor falsa, considera Minea, pentru ca in 2006 Romania nu era membru in UE, iar unele produse aveau taxe vamale. "La carne, de exemplu, INS a estimat ca pretul a inregistrat o scadere in 2007 si a comparat pretul cu taxe vamale din 2006 cu cel fara taxe din 2007, cand am devenit membri. Intre 2006/2007 carnea a avut in Europa o tendinta de scadere, dar in a doua jumatate a anului trecut a fost una de crestere, deci cred ca este o comparatie usor falsa. Si in cazul productivitatii INS are date usor modificate, pentru a justifica cresterile salariale, pensiile si altele, punand totul pe seama cresterii din constructii. Pretul constructiilor, terenurilor sunt mult mai mari in Romania decat in UE si este de fapt doar o conjunctura si o speculatie de piata, care estimez ca anul acesta va inregistra o tendinta de reglare", a mai adaugat Sorin Minea.

"Tonul il dau comerciantii"

Presedintele Romalimenta afirma ca, deocamdata, preturile marite de pe piata romaneasca nu apartin procesatorilor, ci comerciantilor. "Comerciantii au facut aceste majorari din doua motive. Fie ca vand in magazin produse direct din import si au bagat valoarea reala a euro, fie ca fac o testare de piata. Ei stiu ca mai devreme sau mai tarziu procesatorii vor incepe sa majoreze preturile si calculeaza la cotatia euro, dar isi iau si o marja de siguranta. Acest lucru se intampla in toata lumea, daca nu exista o incredere in rata inflatiei sau in rata de schimb, prin introducerea unei marje de sigurante din partea procesatorilor", a subliniat Sorin Minea.

Cu toate acestea, reprezentantul Romalimenta afirma ca Romania a evoluat din punct de vedere al pietei, chiar daca nu a fost ajutata de niciun Guvern, iar in prezent industria alimentara a inceput sa se miste intr-o piata concurentiala.

"Faptul ca se face mare tapaj pe cresterea preturilor si acest lucru poate fi considerat o testare de piata, o strategie care apare si in alte ramuri, nu numai din industria alimentara. De fapt, se anunta ca se scumpesc dezastruos anumite produse, care de fapt se scumpesc mai putin. In opinia noastra cred ca aceasta strategie este gresita", a mai explicat Minea.

In ceea ce priveste preturile alimentelor din Romania, presedintele Romalimenta afirma ca acestea vor fi undeva la nivelul din UE, dar fara ca producatorii romani sa aiba un control asupra acestora.

"O alta caracteristica a pietei din Romania este faptul ca nu exista magazine mici. A trecut direct de la proprietatea socialista, la una semi privata si pe acest segment au intrat retele mari de supermarketuri care dicteaza de fapt preturile in piata. Aceasta negociere cu industriasii intr-o piata fara experienta negocierii si intr-una in care activitatea la negru este exacerbata, au condus la cresteri ale preturilor in supermarketuri peste cele din UE. Marja supermarketurilor si TVA sunt de fapt motivele pentru care Romania are la acesta ora preturi mai mari la alimente decat in tarile UE", a concluzionat Sorin Minea.

Potrivit datelor INS, produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult in 2007 au fost uleiul comestibil si fasolea boabe, care au inregistrat cresteri de 44,1%, respectiv 32,95%. De asemenea, si preturile la legume si la conservele din legume au crescut cu 30,28%, la fructe proaspete cu 25,8%, la malai cu 18%, la cartofi cu 14,24%, iar la laptele de vaca cu 11,761%. Potrivit INS, in 2007 s-au ieftinit carnea de porc cu 2,52 procente si ouale cu 1,15%.