Consumatorii casnici oradeni pot avea un traseu optim la plata pentru energia electrica. Factura la energie electrica poate fi redusa semnificativ daca stim ce cantitate de electricitate consumam in medie lunar si daca alegem corect tariful reglementat. Consumatorii casnici care au optat pentru tariful social sunt cei mai expusi unor facturi exorbitante daca nu isi rationalizeaza consumul.
Consumatorii casnici sau captivi de electricitate pot alege unul dintre cele sapte tarife reglementate, in functie de obiceiul lor de consum. Pentru a opta pentru tariful cel mai indicat, este nevoie sa stie ce cantitate de curent consuma, in medie, pe luna si daca exista diferente serioase intre consumul de electricitate din timpul noptii si cel din timpul zilei. Aceste informatii se pot afla de pe factura de la furnizorul de energie electrica. Dupa aceasta minimala informare, vine pasul urmator, si anume, alegerea tarifului. Tarifele reglementate sunt accesibile tuturor consumatorilor captivi, cu exceptia celui social, pentru care pot opta doar categoriile sociale defavorizate. Conform legislatiei in vigoare, tarifele reglementate sunt urmatoarele: de tip social, de tip monom, de tip monom cu rezervare, de tip monom cu rezervare diferentiat pe doua zone orare, de tip monom cu rezervare diferentiat pe trei zone orare, optional de tip monom si de tip monom cu consum inclus.
Dintre toate tarifele reglementate, cel social comporta cele mai multe riscuri. Capcanele apar atunci cand nu se estimeaza corect consumul si clientul nu urmareste periodic acest consum. La o cantitate lunara de energie de peste 100 kWh, beneficiarul va avea surpriza ca electricitatea va fi facturata cu o suma mai mare decat orice alt tarif reglementat. Cantitatea de energie de pana la 2 kWh pe zi este facturata cu 0,1736 lei/kWh, iar cea cuprinsa intre 2 kWh si 3 kWh, cu 0,4167 lei/kWh. Problemele apar cand consumul depaseste 3 kWh zi, adica in jur de 90 kWh pe luna, pentru ca pretul ajunge la 0,8217 kWh, mai mare decat oricare dintre celelalte sase tarife reglementate. In aceasta ipostaza se poate ajunge foarte usor daca frigiderul este mentinut permanent in priza, masina de spalat se foloseste o data sau de doua ori pe saptamana, televizorul si calculatorul functioneaza zilnic cateva ore, iar in imobil sunt aprinse doua-trei becuri, jumatate din zi.
Tariful social se adreseaza familiilor care castiga un venit pe membru de familie sub salariul mediu pe economie si se acorda doar pentru domiciliul permanent. Acest tarif este indicat mai ales in zonele rurale, unde confortul este mai modest si unde consumul mediu lunar ajunge undeva la 70 kWh.
Tarif monom cu rezervare pe timpul unei zile
Pentru a evita neplaceri privind facturile uriase, la un consum mai mare de 90-100 kWh, un consumator poate renunta la tariful social in favoarea celui de tip monom cu rezervare. Asta inseamna ca se plateste un abonament de 0,1503 lei pe zi, adica 4,5 lei pe luna, si un pret pentru energia consumata de 0,3125 lei pe kWh, indiferent de cantitate. Daca se opteaza pentru tariful de tip monom, nu se plateste niciun fel de abonament, iar pretul este unic indiferent de cantitatea de electricitate consumata, adica 0,4167 lei pe kWh. Se poate scoate o factura mai mica in situatia in care se opteaza pentru tariful optional de tip monom. Conditia este sa se respecte transa de putere contractata (cel mult 3 kW, intre 3 si 6 kW si peste 6 kW). Pretul energiei este la fel pentru toate puterile contractate, de 0,2546 lei pe kWh, dar difera pretul abonamentului lunar. Astfel, pentru o putere de pana la 3 kW, abonamentul este de 4,5 lei, pentru una situata intre 3 si 6 kW, de 9,7 lei, iar peste 6 kW, de 14,6 lei. Puterea contractata se stabileste in functie de categoriile de consumatori electrici dintr-un imobil: frigider, masina de spalat, aparate de aer conditionat, computer etc.
In situatia in care diferentele de consum sunt foarte mari pe timpul unei zile intregi, se poate opta pentru tariful de tip monom cu rezervare, diferentiat pe doua zone orare. Astfel, abonamentul costa 4,3 lei pe luna, iar pretul energiei consumate noaptea de la ora 22:00 pana la 7:00 si in zilele de weekend (de vineri de la ora 22:00 pana luni la 7:00) este de 0,1619 lei pe kWh. In timpul zilei, acest pret este de 0,4978 lei pe kWh. O alta varianta de tarif este cea de tip cu rezervare, diferentiat pe trei zone orare. Abonamentul costa 4,3 lei pe luna, iar pretul energiei in zona de gol, adica, perioadele cand consumul este foarte scazut, este de 0,1759 lei kWh. In schimb, pentru perioadele normale, pretul este de 0,3739 lei kWh, iar in zone de varf pretul este de 0,6708 lei kWh. Varful de consum apare in perioade de seceta, in lunile foarte friguroase. Un ultim plan tarifar este cel de tip monom cu consum inclus. Aici, abonamentul este de 12,4 lei, iar pretul energiei este de 0,2993 lei kWh. in valoarea abonamentului este inclusa valoarea unui consum zilnic de 1 kWh.
Schimbarea tipului de tarif poate avea loc dupa 12 luni calendaristice de la ultima schimbare, cu exceptia consumatorilor casnici care opteaza sa treaca la tarif social sau trebuie sa treaca de la tarif social la un alt tarif pe considerentul ca nu se mai incadreaza in categoria sociala defavorizata.