Fostii proprietari au fost "despagubiti" cu o pierdere de 3,42 miliarde de lei, suma care a depasit orice asteptari. Petrom, Transelectrica si Alro sunt principalele societati care au "contribuit" la pierderile Fondului.
 
Fondul Proprietatea (FP) a inregistrat pierderi de 3,42 miliarde de lei anul trecut, fata de un profit net de 313,1 milioane de lei in 2007, pe fondul unor ajustari pentru pierdere de valoare a imobilizarilor financiare, potrivit rezultatelor financiare preliminate si neauditate ale societatii. Fondul Proprietatea este societatea de investitii de tip inchis creata cu scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si care nu mai pot fi retrocedate in natura. Intrebarea pe care si-o pun toti acum este cum poate o societate sa dea despagubiri in conditiile in care ea inregistreaza pierderi? Capitalurile proprii ale Fondului au scazut anul trecut cu 3,41 miliarde de lei, de la 14,4 miliarde de lei in 2007 la 11 miliarde de lei, pe fondul unor ajustari pentru pierdere de valoare a imobilizarilor financiare. "In ciuda unui rezultat operational peste asteptari, rezultatul brut preliminat pentru exercitiul financiar 2008 este pierdere. Aceasta este generata, in primul rand, de necesitatea constituirii de ajustari suplimentare pentru pierderea de valoare a imobilizarilor financiare", se arata intr-un comunicat al Fondului. Principalele participatii pentru care s-au constituit ajustari suplimentare pentru pierdere de valoare sunt Petrom (3,652 miliarde de lei), Transelectrica (153,7 milioane de lei) si Alro (79,6 milioane de lei).

Operational, Fondul merge foarte bine

Rezultatul operational brut inainte de impactul ajustarilor pentru pierderea de valoare a imobilizarilor financiare, provizioane si alte elemente a fost de 472,6 milioane de lei, in crestere cu 191,7% fata de 2007. "Bugetul de venituri si cheltuieli aferent anului 2008 nu a inclus si aceste elemente (influenta ajustarilor pentru pierderea de valoare a imobilizarilor financiare, a provizioanelor si a altor elemente nonmonetare - n.r.), avand in vedere ca evaluarea lor se face la finalul anului si, prin urmare, nu pot fi anticipate. Din punct de vedere operational, rezultatele FP au fost peste asteptari", se precizeaza in comunicat.
Veniturile curente nete ale Fondului Proprietatea in anul 2008 s-au ridicat la 488,8 milioane de lei, aproape dublu fata de valoarea inregistrata in anul 2007, de 252,1 milioane de lei. Veniturile din dividende realizate de Fond in 2008 au urcat cu 89%, de la 203 milioane de lei la 384  de milioane de lei. FP a inregistrat anul trecut venituri din dobanzi de 84,5 milioane de lei, in urcare cu 174%, fata de 30,9 milioane de lei la finalul anului 2007.
Veniturile nete din diferentele de curs valutar au urcat in 2008 cu 9%, de la 18 milioane de lei la 19,5 milioane de lei. Cheltuielile curente, excluzand diferentele de curs valutar, au fost anul trecut de 16,2 milioane de lei, fata de 5,6 milioane de lei in 2007. Activele totale ale Fondului au fost la sfarsitul anului trecut de 11,03 miliarde de lei.

Chisu: Intotdeauna asteptarile privind FP au fost hiperoptimiste si lipsite de orice fundament

"Este evident ca Fondul Proprietatea, asa cum este el acum, reprezinta o entitate cu totul de neinteles, incepand cu cei care il administreaza si terminand cu actionarii", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, subliniind lipsa totala de transparenta si predictibilitate a Fondului. Acesta a amintit ca, pe 15 decembrie 2008, presedinta Fondului, Daniela Lulache, afirma ca Fondul Proprietatea va avea profituri peste asteptari, iar in noiembrie Mircea Ursache estima ca profitul urma sa urce in 2008 la 150 de milioane de euro, fata de 100 de milioane de euro in 2007. "Pierderile raportate au fost peste orice asteptari. Inteleg ca acestea ar putea fi logice ca urmare a constituirii unor provizioane in conditiile in care multe dintre activele financiare din portofoliul Fondului s-au depreciat fata de valorile la care au fost incarcate. Dar oare provizionul acesta a fost gandit de pe o zi pe alta? In decembrie, cand s-au aruncat respectivele afirmatii, nu se stia de acest lucru? Ma gandesc la cei care au cumparat unitati de fond la sfarsitul anului trecut in baza unor proiectii optimiste si care acum au toate motivele sa fie nemultumiti", a mai comentat Mihai Chisu.
Brokerul de la IFB Finwest a evidentiat faptul ca intotdeauna asteptarile privind FP au fost hiperoptimiste si lipsite de orice fundament. "Imi amintesc o declaratie a lui Bogdan Olteanu, din 2005, care spunea ca Fondul Proprietatea urma sa fie la cota Bursei inca din 2006. S-au facut numai afirmatii fara acoperire care denota amatorismul si lipsa de seriozitate a celor care s-au ocupat de aceasta chestiune", a mai zis Chisu.
Valoarea contabila pe actiune (capitaluri proprii raportat la numarul de actiuni emise) s-a redus de la 1,02 lei pe 31 decembrie 2007, la 0,77 lei la finalul anului trecut.
Potrivit comunicatului, FP avea, la sfarsitul lui 2008, lichiditati de 969,8 milioane de lei, in crestere cu 63,7% fata de sfarsitul lui 2007, cea mai mare parte reprezentand depozitele bancare, a anuntat vineri institutia. Fondul a inregistrat lichiditati in crestere cu 63,7%, de la 592,2 milioane de lei la sfarsitul lui 2007, la 969,8 milioane de lei la sfarsitul lui 2008. "Lichiditatile inregistrate la finalul lui 2008 de Fondul Proprietatea sunt compuse din 572,2 milioane de lei, care reprezinta in principal depozite bancare in lei si valuta, si 397,6 milioane de lei, care reprezinta titluri de stat (certificate de trezorerie cu scadenta sub un an). Fondul a plasat in titluri de stat 397,6 milioane de lei, iar randamentul mediu obtinut a fost de 13,6%, in timp ce randamentul maxim a ajuns la 14,25%", se arata in raportul financiar.

"Fondul Proprietatea se va transforma intr-un fiasco"

"In prezent, actiunea asta este zero barat. Cred ca Fondul Proprietatea se va transforma intr-un fiasco, asa cum a fost, de altfel, de la inceput. Problema listarii FP s-a pus pentru a-i oferi o valoare de piata transparenta, dar acum unitatile de fond se tranzactioneaza la 8% din valoarea initiala. Chiar daca ar intra in ringul bursier, este greu de presupus ca vor veni investitori care sa ridice pretul actiunii de la nivelul la care se afla acum", a spus Mihai Chisu. Acesta considera ca proprietarii au pierdut a doua oara pentru ca, daca au avut o casa de un milion de euro, acum, vanzand o unitate de fond, ar primi doar 100.000 de euro.
"Dupa parerea mea, Fondul Proprietatea nu are nici un viitor. Va mai dura doar atatia ani cat sa moara proprietarii, iar mostenitorii sa se lase pagubasi. Vorbesc in cunostinta de cauza, pentru ca am rude care ar trebui despagubite prin Fond. Mai usor ajungi la ministri decat la cei din conducerea FP", a conchis Mihai Chisu.

Dividende restante de 14,3 milioane de lei, recuperate

Fondul Proprietatea a recuperat dividende restante, in litigiu, de 14,3 milioane de lei, aferente anilor 2005 si 2006, si a incasat 1,35 milioane de lei din vanzarea pachetului minoritar de 3% din Petrom Aviation, a declarat directoarea Fondului, Daniela Lulache. "In urma procedurilor de conciliere derulate de Fondul Proprietatea, au fost recuperate, in ultimul trimestru din 2008, dividende restante aferente anilor 2005 si 2006 in cuantum total de 11,7 milioane de lei, iar pe parcursul intregului an 2008 au fost recuperate 14,3 milioane de lei, dividende restante aferente aceleiasi perioade", a spus Lulache.
Ea a adaugat ca, in decembrie 2008, Fondul a vandut pachetul minoritar detinut la Petrom Aviation, de 3%, in cadrul ofertei publice de preluare lansate de Petrom SA. In urma vanzarii, pretul net incasat pentru intregul pachet a fost de 1,349 milioane de lei, insa participatia era inregistrata la un cost de 672.000 de lei in evidentele Fondului, ceea ce a adus un profit net de 677.000 de lei.

Doar 12 norocosi

Fondul Proprietatea a inregistrat un profit net, preliminar si neauditat de 465,6 milioane de lei in 2008 si nu este necesara reducerea salariilor celor 12 angajati ai institutiei, a mai spus directoarea generala a Fondului, Daniela Lulache. FP a avut, in primele noua luni din 2008, cheltuieli de trei milioane de lei (824.200 de euro) cu salariile celor zece angajati de la momentul respectiv. In prezent, institutia are 12 salariati.
"Nu avem de gand sa reducem salariile la Fondul Proprietatea. Aceasta masura nu este necesara, in conditiile in care am obtinut un profit de aproximativ 466 de milioane de lei anul trecut", a spus Lulache.
In 2007, FP a avut cheltuieli operationale curente de 5,37 milioane de lei, dintre care cheltuielile cu salariile pentru angajati au fost de 2,3-2,4 milioane de lei (circa 700.000 de euro).
La nivelul sectorului bugetar, guvernul a anuntat, pentru acest an, masuri pentru reducerea cheltuielilor cu personalul, printre care se numara taierea de sporuri care nu sunt incluse in Codul Muncii.
Pierderea inregistrata de Fondul Proprietatea este mai mult contabila. Situatia actuala a bursei, cat si scaderea valorii activelor pe fondul crizei financiare au contribuit in mare parte la aceasta pierdere. Asa cum am mai spus, este o noua dovada a faptului ca trebuie gasita o noua institutie care sa gestioneze activitatea Fondului si, mai mult decat atat, este necesar sa se constituie o comisie care sa evalueze activitatea FP. Sigur ca nu este vina Fondului pentru pierderile inregistrate, dar cum poate o societate sa dea despagubiri altor proprietari daca ea insasi merge pe pierderi?", a spus Liviu Voinea, director executiv al GEA.

Fondul vrea restul de bani de la MFP

Urmatorul termen in procesul pe care Fondul l-a intentat MFP pentru restul de 160 de milioane de euro pe care le mai are de primit in urma privatizarii BCR este la sfarsitul lunii martie, a declarat Daniela Lulache. "Fondul se judeca in continuare cu Ministerul de Finante pentru obtinerea restului de bani din privatizarea BCR, dupa ce negocierile purtate pana in toamna anului trecut cu Finantele au esuat, iar urmatorul termen este in martie", a spus Lulache. FP trebuie sa mai primeasca de la stat, din banii incasati din privatizarea BCR, inca 160 de milioane de euro, care reprezinta diferenta dintre valoarea pachetului de 4% din capitalul bancii si suma incasata. Fondul a primit 88 de milioane de euro in urma privatizarii BCR, adica 4% din cat a obtinut statul roman, insa FP trebuie sa primeasca 4% din valoarea BCR.