Dupa aderare, contributiile pe care o firma le datoreaza pentru angajatii ei vor fi platite in tara unde acestia lucreaza. Intrucat aceasta regula nu se aplica tuturor tipurilor de contracte de munca, firma de consultanta Pricewaterhouse Coopers (PwC) le recomanda patronilor ca angajatii sa figureze ca detasati in strainatate.

Adoptarea reglementarilor europene in ceea ce priveste contributiile sociale va avea un impact financiar imediat asupra companiilor dupa aderare, intrucat contributiile vor fi platite, ca regula generala, in tara unde angajatul lucreaza, potrivit unui studiu al PwC.
Regula privind plata contributiilor in tara in care lucreaza nu va fi aplicata insa angajatilor detasati in strainatate, a explicat un oficial al firmei de consultanta. Astfel, pe perioada detasarii, contributia de asigurari sociale va continua sa fie platita in tara de origine pentru primele 12 luni, cu posibilitatea prelungirii cu cate un an pana la maximum cinci ani.
In acest mod, se va evita plata dublei contributii pentru angajatii romani detasati sa lucreze in state membre, precum si pentru persoane din UE detasate sa lucreze in Romania.
Potrivit reprezentantului PwC, exista tratate de asigurari sociale, putine la numar, care vor inceta sa produca efecte dupa integrarea in UE. In consecinta, este necesara o analiza a contractului de detasare si clarificari fiscale, astfel incat sa fie evitata dubla impunere pe o perioada optima.
Una dintre implicatiile majore ale integrarii in UE este libera circulatie a fortei de munca. Aspectul pozitiv este accesul la o piata mai larga a fortei de munca, dar apare si pericolul sa plece mai multi romani in statele membre UE. De aceea, este mult mai usor sa avem angajati detasati, sunt de parere specialistii PwC. La randul lor, reprezentantii unei societati de avocati, corespondenta a PwC in Romania, au afirmat ca libera circulatie a angajatilor presupune ca persoanele din statele membre UE au aceleasi drepturi in privinta angajarii, salarizarii si a celorlalte conditii de munca. In cazul Romaniei, exista o perioada de tranzitie de pana la sapte ani in legatura cu libera circulatie a fortei de munca. Angajatii romani nu vor putea sa munceasca in statele membre ale UE decat dupa trecerea acestui interval. Celelalte state din UE vor trebui sa adopte propriile legi, care sa permita acest lucru, sunt de parere avocatii citati.
Ei apreciaza ca legislatia romaneasca este "cea mai sociala" dintre legislatiile europene sub aspectul duratei contractului individual de munca. In cazul detasatilor, va putea fi aplicata norma cea mai favorabila, respectiv legislatia tarii de origine sau cea existenta in statul unde lucreaza.

Plati pentru Fondul de garantare a creantelor salariale

In prezent, cuantumul contributiilor sociale platite de angajatori este de 30,5% din fondul brut de salarii, din care 20,5% pentru asigurarile sociale de stat (pensii).
Contributia la fondul de somaj este de 2,5%, pentru asigurari sociale de sanatate cota este de 7%, iar pentru fondul de accidente de munca angajatorii achita 0,5%.
Angajatorii vor plati lunar, incepand cu 1 ianuarie 2007, o contributie reprezentand 0,25% din fondul total de salarii brute, de la aceeasi data urmand sa scada insa cu 0,25 puncte procentuale cota datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj.
Introducerea contributiei a cincea la angajator a fost stabilita la finele lui ianuarie de catre Executiv, prin aprobarea unui proiect de lege privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale. In tarile UE, aceasta contributie este cuprinsa intre 0,5% si 2%.