In cadrul unei conferinte de presa despre combaterea efectelor secetei din Romania, Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a precizat ca in ultimele cinci luni suprafata irigabila a crescut de la 60.000 de hectare la 563.000 hectare, urmand ca prin decizia de astazi a Guvernului aceasta sa ajunga la 763.000 hectare. Ilie Sarbu a precizat ca in 2004, in timpul Guvernului Nastase, erau irigate 1,5 milioane de hectare, dar in cei 4 ani care au urmat (2 ani Alianta DA plus 2 ani PNL), suprafata irigata a scazut la 60 000 hectare.
"Pe suprafata contractata sunt convins ca beneficiarii vor utiliza sistemul de irigatii si, in viitor, ne asteptam, pentru culturile de primavara, sa creasca solicitarile", a afirmat ministrul Agriculturii., care a prezentat in sedinta de azi a Guvernului o strategie pentru combaterea efectelor secetei.
La finalul sedintei in care Executivul a dezbatut Strategia in domeniul irigatiilor, Guvernul a decis cresterea suprafetei agricole irigabile cu inca 200.000 de hectare, a anuntul fiind facut de primul-ministru Emil Boc.
Ministrul Sarbu a precizat ca suplimentarea suprafetei irigate cu 200.000 de hectare nu inseamna ca toate o sa fie irigate: "Noi doar am reabilitat ce am putut, din cele 3 milioane de hectare care existau in 1989. Cred ca 1,5 milioane de hectare nici nu mai pot fi reabilitate".
Pe 25 mai, in baza solicitarilor, suprafata irigata era de 82.300 de hectare, dintre care 42.000 sunt cultivate cu grau si orz. In perioada urmatoare, sunt asteptate cereri pentru culturile de primavara, pentru porumb si pepeni, a precizat Sarbu. El a adaugat ca, pana in acest moment, nu a mai primit nici o cerere, din nici un judet din tara, comisiile care ar fi trebuit sa intocmeasca raporturile privind seceta nefacand acest lucru.
Tot in sedinta de astazi, Guvernul a stabilit o comisie formata din reprezentanti ai Ministerelor Economiei, Finantelor si Agriculturii, care va analiza posibilitatea furnizarii de energie electrica mai ieftina pentru sistemul de irigatii. De asemenea, ministrul Ilie Sarbu a mentionat ca Strategia in domeniul irigatiilor are in vedere o "restructurare completa a actualului sistem" si include componente importante pe termen scurt, mediu si lung.
Membrii comisiei mixte se vor intalni urgent ca sa caute solutii pentru ca pretul la energia electrica pentru sistemul de irigatii sa fie scazut. "Sistemul actual este mare consumator de energie, pompeaza apa din Dunare pana la platourile respective si sunt si foarte multe pierderi de apa", a spus Sarbu.