Inflatia anuala se va reduce semnificativ anul viitor, dar va depasi, cel mai probabil, intervalul tintit de BNR, de 2,5%-4,5%, iar banca centrala va cobori treptat dobanda de politica monetara, care se va incadra la finele lui 2009 intre 7,5% si 9%, apreciaza analistii economici. "In 2009 vom avea o continuare a dezinflatiei, dar procesul va fi lin, iar rata anuala va ajunge cel mai jos in jur de 6% la jumatatea anului, urmand ca apoi sa urce in a doua parte din 2009", a declarat Nicolae Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank. El apreciaza ca inflatia se va situa la 7,6% la finele anului viitor, fiind cel mai pesimist dintre cei sapte analisti intervievati. La polul opus al previziunilor se afla dealerul Romexterra Lucian Oita, care apreciaza ca rata anuala a inflatiei va fi de 3,25% in decembrie 2009. "Cursul de schimb va fi utilizat ca ancora pentru tintirea inflatiei. (...) De asemenea, efectul de baza nu poate decat sa sprijine in mod favorabil evolutia inflatiei", a spus Oita.
In randul optimistilor se mai regasesc economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, si dealerul Millennium Bank Romania Ciprian Dascalu, care previzioneaza pentru 2009 o rata a inflatiei de 4,5%, respectiv de 4,3%.
"Presiunile inflationiste raman destul de mari. In primul rand este vorba despre cresterii salariale si de pensii si in plus cursul de schimb are o tendinta de depreciere, ceea ce nu ne prea ajuta", a afirmat Dumitru. El a mentionat ca ritmul de crestere a consumului va scadera de la 16% in jur de 5-6%, dar ca va continua sa creeze presiuni inflationiste, in contextul in care semnele din economie sunt negative pe partea de servicii, constructii si industrie. "Anul acesta sectorul agricol ne-a ajutat, dar 2009 mi-e greu sa cred ca va fi un an agricol bun", a spus Dumitru.
Florian Libocor, analist la BRD, si Melania Hancila, seful Departamentului cercetare si strategie de la Volksbank Romania, considera ca inflatia va fi de 5% in 2009. "Teoretic, procesul desinflationist ar trebui sa se reia in 2009, datorita diminuarii presiunilor exercitate de excesul de cerere, precum si pe seama efectului favorabil de baza. Consumul isi va incetini dinamica de crestere la 5-6% anul viitor, datorita restrangerii creditarii, precum si deteriorarii asteptarilor populatiei si agentilor economici, care au devenit mult mai atenti la cheltuieli", a spus Hancila.
Ea apreciaza ca incetinirea cresterii economice va avea efecte pozitive asupra evolutiei preturilor de consum, dar ca atingerea tintei de 3.5% (plus/minus un punct procentual) stabilita de BNR "pare destul de greu fezabila", in conditiile in care deteriorarea indicatorilor macroeconomici va pune presiune asupra leului.
Lucian Anghel, economistul sef al BCR, se asteapta la o rata a inflatiei cuprinsa intre 5% si 6% in decembrie 2009. "Va fi un trend puternic dezinflationist in primul semestru din 2009, dupa care vor exista usoare corectii", a spus Anghel.
In contextul in care inflatia se va reduce in 2009 comparativ cu nivelul din acest an, analistii economici previzioneaza ca BNR va decide relaxarea treptata a politicii monetare, atat prin instrumentul dobanzii de politica monetara, cat si prin rata rezervelor minime obligatorii. Astfel, estimarile analistilor privind nivelul ratei dobanzii la finele anului 2009 sunt cuprinse intre 7,5% si 9%. "Pe masura ce inflatia se va reduce, va veni si o relaxare a politicii monetare", apreciaza Dumitru. El estimeaza ca dobanda de politica monetara va ajunge la circa 9% la finele anului viitor, in timp ce rata rezervelor minime obligatorii va ajunge la 12% la lei si la 30% la valuta. Dumitru a mentionat ca reducerea ratei rezervelor minime pentru valuta este "posibila, dar nu prea curand", in contextul in care ar conduce la diminuarea rezervei valutare a BNR, "ceea ce nu este pozitiv" in prezent.
Chidesciuc indica, de asemenea, un nivel similar al dobanzii BNR in decembrie 2009 si apreciaza ca banca centrala isi va muta probabil accentul de pe inflatie pe cresterea economica atunci cand va realiza cat de afectat este ritmul de majorare al PIB. El apreciaza ca anul viitor vor exista presiuni de deprecire a cursului de schimb, care ar putea testa nivelul de 4,2 lei pe euro in luna septembrie. "Consider ca banca centrala va incepe un proces treptat de reducere a dobanzii de politica monetara, pentru a incuraja creditarea in moneda locala, deoarece economia nationala are nevoie imperativa de infuzii de capital care sa suplineasca reducerea creditarii in valuta. Astfel, trebui gasita o formula de incurajare a creditarii, in special pe segmentul corporate si IMM, si reducerea ratei cheie va fi urmatorul pas, probabil cu 25/50 puncte de baza. Pana la sfarsitul lui 2009, dobanda ar putea ajunge la 7.5%", afirma Hancila.
Anghel si Dascalu anticipeaza ca rata dobanzii de politica monetara va ajunge in jurul a 8% la finele anului viitor, in timp ce Libocor estimeaza ca performanta pe dezinflatie in 2009 ar putea argumenta reducerea dobanzii cheie cu o amplitudine de pana la 200-250 puncte de baza in 2009, respectiv la 7,75%-8,25%.
Si Oita anticipeaza reducerea dobanzii cheie pana la 7,75% la finele anului 2009, cu conditia sa nu fie derapaje pe inflatie.
Ritmul de crettere a preturilor de consum s-a redus in noiembrie la 0,32%, de la 1,06% in octombrie, iar inflatia anuala a incetinit la 6,74%. Rata medie lunara a inflatiei din primele unsprezece luni a fost de 0,5%, la acelasi nivel cu intervalul similar din 2007.