www.adevarul.ro informeaza: Materialele necesare realizarii unei interventii chirurgicale pot ajunge la 3.000 de euro

In principiu, o interventie chirurgicala realizata intr-un spital de stat este gratuita, costurile ei fiind acoperite de asigurarea sociala de sanatate.
Insa, in unele cazuri, materialele folosite (de exemplu, stenturile) sunt decontate doar partial sau chiar nu sunt deloc acoperite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Lista de asteptare la proteze Persoanele care au nevoie de proteze de sold, de genunchi, de implanturi segmentare de coloana sau de alte tipuri de implant pot beneficia gratuit de ele prin intermediul Programului National de Endoprotezare. Sumele alocate acestui program sunt insa mai mici decat cererea de proteze, asa incat in fiecare an se formeaza liste de asteptare.
Perioada de asteptare poate sa varieze intre doua luni si cinci-sase luni, in functie de numarul de solicitari. Daca lista de asteptare este prea lunga la un spital, te poti adresa altuia, spune dr. Gheorghe Popescu, seful sectiei de ortopedie-traumatologie 1 de la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti. Singura solutie pentru a evita o lista lunga de asteptare este suportarea pretului protezei. Cele de sold sunt in topul solicitarilor. Protezele de sold necimentate, care au o durata de folosire mult mai lunga decat cele cimentate, costa, in medie, 1.000 de euro. Exista insa si unele care ajung la 1.500-1.800 de euro. Protezele cimentate costa cel mult 700 de euro. O alta proteza mai solicitata, cea de genunchi, costa intre 1.500 si 3.000 de euro, on funcyie de materialul din care este fabricata.

Stenturile golesc buzunarele asiguratilor

In unele cazuri de infarct miocardic ori de angina pectorala (durere in piept), afectiuni care se manifesta prin ingustarea (stenozarea) arterelor ce iriga miocardul, interventiile chirurgicale pot fi extrem de costisitoare.
In general, prin Programul National de Boli Cardiovasculare, bolnavii pot beneficia gratuit de stenturi (dispozitive moderne de largire a vaselor de sange). Insa banii alocati pentru derularea acestor programe sunt si ei putini, iar pentru a putea trata cat mai multi bolnavi, spitalele achizitioneaza numai stenturi simple. Exista insa stenturi farmacologic active care, spre deosebire de cele simple, sunt mai usor acceptate de organism si se recomanda atunci cand diametrul vasului este mic (sub 3 mm), cand lungimea stenozei este mare (peste 20 mm) sau cand este dilatat un vas apropiat important. Pentru a beneficia de un astfel de stent, bolnavul ar trebui sa plateasca pana la 2.000 de euro. Pretul piperat al stenturilor farmacologic active se explica prin faptul ca ele sunt incadrate in categoria materialelor sanitare si nu pot fi decontate de CNAS. Societatea Romana de Cardiologie a depus la Ministerul Sanatatii Publice un proiect care prevede schimbarea incadrarii stenturilor, mai exact din categoria materialelor sanitare in cea a dispozitivelor medicale. Daca actul va fi aprobat, ele vor putea primi un pret de referinta, care de obicei este mai mic decat cel real, insa care va asigura bolnavilor macar o parte din banii necesari, explica medicul Dan Deleanu, cardiolog interventionist in cadrul Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare Prof. dr. C. C. Iliescu.

Chiar daca o parte din costul cristalinului se deconteaza, bolnavii sunt nevoiti sa astepte mult timp, spune Monica Pop, medic primar oftalmolog.


Cristalinul poate ajunge la 4.000 de lei

Tratarea cataractei prin transplantarea cristalinului reprezinta una dintre interventiile chirurgicale frecvent realizate in cadrul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti. Din pacate, CNAS deconteaza numai 300 de lei din pretul cristalinului, care, in functie de calitate, poate varia intre 1.400 si 4.000 de lei.
Chiar daca o parte din costul cristalinului se deconteaza, bolnavii sunt nevoiti sa astepte mult timp (cateva luni in Bucuresti si doi-trei ani in provincie) pentru a beneficia de aceasta reducere. De aceea, multi bolnavi renunta si prefera sa achite integral cristalinul, explica prof. dr. Monica Pop, directorul acestui spital. Pentru a beneficia de aceasta reducere, bolnavul trebuie sa depuna dosarul la CNAS inainte de interventia chirurgicala.