Jurnalul National: Ciupercile si avocado previn atacul de cord si cerebral. Atentie la fructele uscate, deoarece pot contine multe E-uri (Autoare: Magda Marincovici)
Riscul de crestere a nivelului colesterolului din sange, de raceli si gripa din cauza imunitatii precare este mai mare in sezonul rece. Solutia: zilnic, sa mancam alimente care ne intaresc imunitatea, alimente care inlocuiesc grasimile de origine animala, alimente care completeaza necesarul de lichide si vitamine.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi pune pe primul loc ciupercile pentru capacitatea lor de a ne intari sistemul imunitar. Ciupercile sau carnea vegetala contin substante speciale imunostimulatoare si imunomodelatoare, apa si saruri minerale. De altfel, studiile efectuate in Japonia au demonstrat ca tocmai aceste substante speciale previn aparitia unor tumori maligne. Lovastina este o substanta din compozitia ciupercilor care reuseste sa previna aparitia placilor de aterom, intretine elasticitata vaselor de sange, reduce colesterolul si, astfel, previne infarctul cardiac si pe cel cerebral.
Pe locul secund in topul aliatilor sistemului nostru imunitar, prof. dr. Mencinicopschi plaseaza echinacea care are calitatati multiple ce o face ideala in sezonul racelilor si al gripelor: Echinacea are proprietati de antibiotic, aniviral si antiinflamator. In aceeasi ordine, prof. dr. Mencinicopschi pune usturoiul care e capabil sa tina sub control nivelul colesterolului, are efect vasodilatator mai ales la nivelul vaselor periferice si de antibiotic, fiind eficient in cazul virozelor, bronsitelor etc.
Prof. dr. Mencinicopschi ne mai spune ca usturoiul si ciupercile contin prebiotice care stimuleaza probioticele stimulatoare ale imunitatii.
Avocado inlocuieste foarte bine untul sau alte grasimi de origine animala, tinand in limite normale valorile tensiunii arteriale, prevenind hipertensiunea. Untul de cocos si untul de palmier pot fi folosite in locul grasimilor de origine animala. Desi contin acizi grasi saturati, acestia nu sunt aterogeni in contextul grasimilor vegetale. Cat priveste aportul de lichide si de vitamine, profesorul Mencinicopschi ne recomanda fructe si legume din belsug, deoarece sunt depozite de substante valoroase si contin peste 80% apa. La fel de benefice sunt citricele, merele, perele, ananasul, kivi, varza, brocoli, morcovii, ridichea neagra, sfecla rosie etc. Totusi, prof. Mencinicopschi subliniaza ca, daca mancam fructe si legume, nu trebuie sa excludem apa plata si ceaiul verde din alimentatie. Sanatoase sunt si fructele uscate.
- Prima regula de consum a acestora este moderatia, deoarece au un continut caloric destul de mare. Apoi, trebuie sa fiti foarte atenti la eticheta. Deoarece adesea sunt conservate cu ajutorul unei multitudini de E-uri periculoase; pot fi uscate artificial sau invelite in glucoza. O metoda nesanatoasa de conservare a fructelor este prin folosirea dioxidului de sulf, foarte periculos, intrucat incetineste asimilarea vitaminei B1, provoaca dureri de cap si ameteli sau astmul de sulfit, persoanelor sensibile, atrage atentia specialistul nostru.Toti stim ca in acest sezon, exista un pricol mai mare de a lua in greutate, una dintre cauze fiind consumul de dulciuri procesate. Prof. Mencinicopschi are solutii gustoase pentru deserturi hipocalorice propuse de dieta raw-vegana, care presupune sa mancam alimente in starea lor naturala, nepreparate termic. Astfel, putem inlocui blatul clasic din faina, oua si grasimi, cu cel preparat din nuci sau arahide pisate, ornat cu creme din miere si cacao.