Un grup infractional specializat in falsificarea instrumentelor de plata electronice, format din trei tineri din Drobeta Turnu Severin, a fost destructurat de politistii de frontiera din Mehedinti, dupa cinci luni de supraveghere. "Creierul" grupului a fost retinut pentru 29 de zile.

Surse din cadrul DIICOT sustin ca unul dintre tineri este fiul unui fost colonel de la IJPF Mehedinti. Tanarul a mai avut probleme din cauza "inclinatiilor" sale catre infractionalitate, fiind prins in urma cu o luna cu tigari de contrabanda.
Grupul infractional actiona in sud-vestul Romaniei. Cei trei furau date electronice de pe cardurile de cumparaturi ale unor cetateni italieni, cu ajutorul unor dispozitive (skimmere) de copiat carduri, copiau si transferau datele colectate fraudulos cu ajutorul unor programe de calculator pe alti suporti electronici (blankuri) si sustrageau, cu ajutorul unor carduri bancare clonate, sume mari de bani din ATM-urile unor banci comerciale situate pe raza judetelor Timis, Hunedoara si Mehedinti. Cei trei tineri au fost prinsi in flagrant in zona Colonie Portile de Fier II, chiar in timp ce incercau sa sustraga bani dintr-un bancomat, cu ajutorul cardurilor clonate.
"Activitatea de monitorizare a gruparii infractionale a inceput pe 16.06.2010, cand politistii de frontiera au obtinut date si informatii cu privire la faptul ca doi tineri, D.O. si T.V., folosesc frecvent instrumente de plata electronice clonate in scopul sustragerii de sume de bani din ATM-urile unor societati bancare. D.O. nu era strain de asemenea activitati ilegale intrucat avea conexiuni cu un grup infractional organizat specializat in criminalitate informatica, anihilat in septembrie 2009 de politistii de frontiera mehedinteni si procurorii DIICOT. La acea data, cinci dintre membrii gruparii au fost retinuti in flagrant in timp ce sustrageau sume mari de bani din ATM-urile unor sedii bancare, acestia fiind trimisi in judecata in stare de arest preventiv, iar in prezent aflandu-se in inchisoare. In urma investigatiilor efectuate, politistii de frontiera au stabilit ca din grupare mai facea parte P.C., de 27 de ani. Tinerii aveau sarcini bine stabilite pentru ca activitatile infractionale sa se deruleze fara sincope", a declarat Valeriu Pera, purtator de cuvant la IJPF Mehedinti.

Strategii

Liderul grupului schimba permanent traseele de deplasare, verificand in acest fel daca sunt urmariti. Totodata, inainte de a-si derula activitatile infractionale, cei trei consumau plante etnobotanice, pentru a prinde curaj. Dupa ce verificau atent locul, sustrageau banii, actiune care dura intre 30 si 40 de minute.
"Politistii de frontiera au actionat pentru retinerea unora dintre membrii grupului in flagrant. Oamenii legii au observat ca in seara de 7.11.2010, D.O. si T.V. au plecat din Turnu Severin spre localitatea Portile de Fier II. Politistii de frontiera din Biroul de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere au observat cum un individ, pe care l-au identificat ca fiind D.O., a efectuat mai multe operatiuni bancare cu ajutorul unor carduri. Politistii l-au retinut pe D.O. si, desi acesta a incercat initial sa opuna rezistenta si sa se sustraga verificarilor, a fost condus impreuna cu celalalt tanar, T.V., la sediul IJPF Mehedinti, pentru continuarea cercetarilor", a mai spus Pera.
Oamenii legii au gasit asupra tinerilor 47 de carti de credit clonate, etichetate cu grupuri de 4 si 5 cifre, ce reprezentau coduri PIN.
Liderul grupului a fost retinut 24 de ore pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, falsificare a instrumentelor de plata electronice, detinerea lor in vederea punerii in circulatie si acces la un sistem informatic in scopul de a obtine un beneficiu material, iar instanta competenta de pe langa Tribunalul Mehedinti a dispus arestarea preventiva a lui D.O. pentru 29 de zile. Ceilalti doi tineri - T.V. si P.C - sunt cercetati in stare de libertate.
Daca vor fi gasiti vinovati, acestia risca o pedeapsa cu inchisoare cuprinsa intre trei si 12 ani.