Senatorul Sorin Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata: Includerea dezvoltarii durabile in cadrul sistemului educational. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana a impus armonizarea politicilor sale cu cele europene in toate domeniile, inclusiv in directia dezvoltarii durabile.
Astfel au fost initiate si elaborate diferite planuri si variante de strategii nationale de dezvoltare, reflectate mai mult sau mai putin in realitatile durabile” care ne inconjoara.
Adoptarea de catre Guvern a Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a influentat in mod fundamental viitorul Romaniei , fiind un document bazat numai pe date si argumente stiintifice. Aceasta strategie este una care sa reprezinte interesele tarii si care sa poata fi acceptata de factorii de decizie indiferent de orientarea lor politica.
Potrivit Declaratiei asupra Mediului si Dezvoltarii, Rio de Janeiro, 1992:
- Dezvoltarea durabila este acel proces de dezvoltare care raspunde nevoilor actuale fara a periclita capacitatea generatiilor viitoare de a raspunde propriilor lor nevoi. Pentru ca dezideratul dezvoltarii durabile sa poata fi atins, protectia mediului va constitui parte integrata a procesului de dezvoltare si nu poate fi abordata indepedent de acesta.
Romania, dupa o tranzitie prelungita si traumatizanta la democratia pluralista si economia de piata, mai are de recuperat decalaje considerabile fata de celelalte state membre ale Uniunii Europene, simultan cu insusirea si transpunerea in practica a principiilor si practicilor dezvoltarii durabile in contextul globalizarii.
Cu toate progresele realizate in ultimii ani, este o realitate faptul ca Romania are inca o economie bazata pe consumul intensiv de resurse, o societate si o administratie aflate inca in cautarea unei viziuni unitare si un capital natural afectat de riscul unor deteriorari ce pot deveni ireversibile.
Atingerea obiectivelor dezvoltarii durabile nu se poate realiza fara o schimbare de mentalitate a oamenilor si fara comunitati capabile sa utilizeze resursele in mod rational si eficient si sa descopere potentialul economic al economiei, asigurandu-se prosperitate, protectia mediului si coeziunea sociala.
Consider ca includerea dezvoltarii durabile in cadrul sistemului educational si promovarea educatiei pentru dezvoltare durabila la fiecare nivel, ca parte componenta a unui sistem educational modern, ar raspunde la cerintele dezvoltarii economice ale tarii, reducerii saraciei si protectiei mediului.