Cautare

374 de rezultate pentru "inflatie" (7.34 secunde)
Potrivit acestuia, decizia de crestere a tarifului pentru apa livrata de ANAR a fost determinata, pe de-o parte, de necesitatea stabilirii unui echilibru intre veniturile si cheltuielile Administratiei si, pe de alta, de inflatie si cresterea preturilor la energie si carburanti.
Decizia a fost determinata de performanta buna privind inflatia si de presiunile puternice generate de aprecierea nesustenabila a monedei nationale, care, la un moment dat, s-ar putea intoarce si reflecta in inflatie", a declarat Ionut Dumitru, analist pe probleme de macroeconomie la Raiffeisen Bank.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere cu 0,2% prognoza de inflatie pentru 2007. Astfel, inflatia va creste de la 3,7% la 3,9%.
Tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4% cu o banda de variatie de plus/minus un punct.
Atunci, in conditii asemanatoare acestui an, evolutia preturilor la produsele alimentare a fost cu 5% peste media inflatiei din anii respectivi. Raportat la o inflatie coborita sub pragul de 4%, majorarile nu ar trebui sa fie mai mari de 10%.
In acelasi timp, banca centrala a modificat in crestere cu 0,6 puncte prognoza de inflatie pentru 2008, la 4,3% pe an, fata de 3,7% rata estimata initial.
Pericol de inflatie Reactiile nu au intarziat sa apara. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu si-a aratat ingrijorarea fata de faptul ca atat cresterile anuntate cat mai ales dialogul social exagereaza, legat de posibilitatea ca economia romaneasca sa acopere cresterile salariale fara presiuni inflationiste.
Autorii studiului iau in calcul pentru anul viitor o inflatie de 5% in Romania. Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca salariul mediu net va creste cu 13% in 2008 si va ajunge la 1.160 de lei, iar rata inflatiei este anticipata la 4,5%.
Cei peste 21.000 de pagubiti in dosarul FNI vor primi de la stat circa 113,2 milioane de euro, suma care trebuie actualizata conform indicelui de inflatie din luna in care se face plata.
Oficialul BNR a pus evolutia pe seama speculatorilor straini.„Volatilitatea cursului, cauzata de investitori din Statele Unite sau din Londra, va continua pâna când se va ajunge la o rezolvare a problemei lichiditatii globale“, a spus Dijmarescu.Oficialul BNR a tinut însa sa avertizeze ca banca centrala „nu va precupeti nici un efort“ pentru a-si atinge tinta de inflatie din acest an, de 3,8% plus sau minus 1%, pe care el o vede realizabila, în conditiile în care conteaza pe un efect de baza indus de preturile produselor agricole:
Dupa parerea mea, intr-o economie care anul acesta va avea o inflatie de 5%, 10% nu este o majorare nesemnificativa, din contra, este o majorare foarte importanta.
Lazea a explicat ca prin masurile ferme pe care le ia banca centrala, prin faptul ca mentine tinta de inflatie, "desi este extrem de greu sa ajunga la ea", este exact acest semnal:
Stim din experienta altor state, cand spirala se declanseaza, este greu de stapanit, se creeaza un cerc vicios din care toata lumea pierde", a afirmat Isarescu, dupa o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.Cei trei oficiali s-au intalnit, marti, pentru a discuta pe tema coordonarii politicilor fiscal-bugetare ale Guvernului cu cele ale bancii centrale privind atingerea tintei de inflatie in 2008.Guvernatorul BNR a salutat angajamentul Guvernului privind adoptarea unei politici salariale rationale si corelarea cresterii salariilor cu avansul productivitatii."Este bine de notat ca o asemenea relatie este de natura sa ajute nu doar la mentinerea unei inflatii scazute, dar cred ca o sa dea stabilitate monedei nationale, in timp.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca inflatia anuala se va accentua pana la peste 8% in prima jumatate a acestui an, pentru ca apoi sa se tempereze in al doilea semestru, in conditiile unui an agricol "normal", pana la 5,9% in decembrie, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.Un an normal ar fi unul "nici foarte bun, nici foarte prost", in conditiile in care seceta a afectat sever productia agricola de anul trecut, a mentionat Isarescu.Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu a declarat joi, ca inrautatirea inflatiei este un fenomen temporar in Romania si ca trei luni de inflatie majorata nu este o catastrofa.Isarescu a prezentat raportul trimestrial asupra inflatiei, care arata o depasire a tintei stabilite de patru la suta pentru 2007, inflatia ajungand la 6,6 la suta.Guvernatorul a spus ca principalii 'vinovati' de ratarea tintei au fost pretul produselor alimentare, preturile la combustibili si cursul de schimb.
Totusi, nu acesta este cel mai scump automobil vandut vreodata, titlu detinut de Bugatti Type 41 Royale, vandut in 1987, pentru incredibila suma de 9,8 milioane dolari, care ajustata la inflatie, ar insemna, astazi, aproximativ 17 milioane dolari.
Oamenii de afaceri de origine araba controleaza domenii ample de activitate, cum ar fi transporturi, târguri si spatii de depozitare, constructii si imobiliare, restaurante, piata valutara, jocuri de noroc.
Petrolul destinat pietei americane era cotat, la inceputul sedintei bursiere, la 103,05 dolari pe baril, depasind nivelul record, ajustat la inflatie, de 102,53 de dolari pe baril atins in anul 1980, transmite Reuters.
Si conditiile monetare treptat se vor imbunutati", a spus Isarescu si a adaugat ca "avem semnale pozitive si pentru deficitul de cont curent, care reprezinta o alta mare problema a Romaniei deoarece corectia unui deficit extern inseamna costuri si pe partea de crestere economica si pe partea de inflatie".
Piata de capital româneasca are o oferta de 1,04 milioane de actiuni la Automobile Craiova, ceea ce înseamna 5,5% din capitalul social al societatii.
"Motivul principal al scaderii optimismului este accentuarea recenta a inflatiei corelata cu dezechilibrele externe continue", a precizat Dagmar Alpen.Inflatia in spirala si controlul deficitelor bugetare sunt principalele provocari cu care se confrunta toti potentialii candidati inainte ca acestia sa renunte la monedele lor nationale.Una dintre conditiile intrarii in zona euro prevede ca deficitele guvernamentale sa nu depaseasca 3% din produsul intern brut (PIB), iar inflatia sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media celor trei state membre ale Uniunii Europene (UE) care au cea mai scazuta inflatie.
google-analytics.com