Cei peste 21.000 de pagubiti in dosarul FNI vor primi de la stat circa 113,2 milioane de euro, suma care trebuie actualizata conform indicelui de inflatie din luna in care se face plata. Din august si pana in prezent, AVAS a platit circa 13,6 milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro) pentru 180 de persoane.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat ca are bani sa plateasca toate persoanele pagubite de FNI, trecute in sentinta civila definitiva si irevocabila, emisa de Inalta Curte de Casatie si Justitie in luna martie a acestui an. Conform sentintei definitive si irevocabile, plata se va face catre cei 21.000 de pagubiti FNI, care figurau pe listele celor de la ANI-FNI. La numaratoarea efectuata de membrii comisiei din cadrul AVAS, care se ocupa de dosarele celor de la FNI, numarul pagubitilor este cu mult mai mare. Aceasta neconcordanta face ca si suma inscrisa pe sentinta sa fie mult mai mare. De asemenea, s-a primit peste 1.000 de dosare care sunt pe sentinta penala, or, dosarul penal nu s-a solutionat, iar ei nu figureaza in sentinta civila. Unii au inteles sa se duca in civil, iar altii, ca sa nu cheltuiasca bani, s-au inscris in dosarul penal ca parte vatamata, insa plata se face acum numai pe sentinta civila, deci nu pot fi platiti si altii.
Cea mai grava problema intampinata de functionarii din cadrul AVAS, care se ocupa de dosarele celor de la FNI, o reprezinta lipsa codului numeric personal (CNP) al celor care figureaza in sentinta civila. Nu sunt trecute datele corect. AVAS trebuie sa faca o identificare a persoanelor dupa nume si dupa adresa, ceea ce este incorect. Ar fi trebuit ca instanta sa treaca CNP-ul pentru fiecare persoana in parte, pentru ca este foarte greu de identificat o persoana numai dupa nume si adresa, fara a avea CNP. Sunt mai multe persoane care au acelasi nume. Altii si-au schimbat adresa sau, si mai rau, este trecut gresit numele strazii sau nu este trecut deloc. Mai mult, sunt persoane care nu au suma trecuta corect. Dintr-o eroare, datele nu au fost introduse corect in instanta. Greseala a venit si din partea ANI-FNI, deoarece ea a depus tabelele cu adresa si cu suma. Greseala pleaca de la cei care au depus initial materialele. Instanta a lucrat cu ce i s-a pus la dispozitie.
Soft special pentru pagubitii FNI
AVAS a creat un soft pentru FNI, iar programul pe care il are a dat valoarea de 1.288.758.291.316 lei vechi (circa 37 de milioane de euro), care este neactualizata. In sentinta de la Fond, emisa in 2004, exista suma de 1.273.711.927 de lei vechi (circa 36,3 mii de euro), care se va plati pentru cele 21.000 de persoane. Apoi este Decizia nr. 203 din 11 mai 2006 a Curtii de Apel, prin care se mai adauga niste persoane care nu se regaseau in sentinta de la Fond. In plus, cei carora nu li se luasera in evidenta toate carnetele FNI au fost introdusi la Curtea de Apel. Suma trecuta in sentinta de la Fond ajunge la Curtea de Apel la valoarea de 1.278.486.668.206 lei vechi (circa 36,5 milioane de euro). La suma asta se adauga 5.464.073.185 de lei vechi (circa 156.000 de euro) pentru persoanele care au fost omise sau care nu aveau trecuta suma corect", conform datelor furnizate de AVAS.
Lista cu persoanele care urmeaza a fi despagubite si cu actele necesare realizarii dosa-rului sunt postate pe pagina www.avas.gov.ro. Pentru a evita imbulzeala AVAS a recomandat pagubitilor sa trimita dosarul prin posta. Pana pe 23 noiembrie au fost depuse 8.574 de dosare, insa, din cauza lipsei de personal, nu s-a ajuns cu inregistrarea la zi.