Cautare

177 de rezultate pentru "ardeal" (3.16 secunde)
Primele fiinte umane pe aceasta planeta au fost in (Ardeal) Transilvania! Ideea principala, subliniata in niste studii foarte competente ale unor lingvisti autohtoni, dintre care unul face chiar nota aparte, este ca limba romana reprezinta limba primordiala, practic singura limba din Europa.
Procentul maghiarilor din Ardeal atinge pe alocuri 45% din totalul populatiei din unele localitati, motiv pentru separatistii unguri sa ceara o separare totala a Transilvaniei fata de Bucuresti si o relatie independenta cu Budapesta.
Atunci cand Romania reintra in actiune alaturi de Antanta, Consiliul National Roman Central s-a intrunit la 9/22 noiembrie 1918 si a adoptat o Nota Ultimativa care cerea guvernului maghiar puterea de guvernare asupra teritoriilor locuite de romani in Ardeal si Tara Ungureasca.
Ochii lui iti faceau impresia unui om predestinat, unui om fatal In 1867, Mihai Eminescu ajungea la Sibiu cu trupa de teatru al lui Mihai Pascaly, trupa in care era sufleur si care facea un turneu prin Ardeal, la Sibiu venind de la Brasov.
De un deosebit interes spiritual, polul Coslogeni are in apropiere si manastirile RADU NEGRU si LIBERTATEA, prima infiintata in biserica veche a satului Radu Negru, stramutat din cauza repetatelor inundatii, iar ultima infiintata in vechea biserica a satului Libertatea (numit initial Bratianu), sat infiintat in 1898 de Ion Bratianu prin exproprierea citorva boieri si a improprietaririi unor familii de tarani veniti din toate colturile tarii (Ardeal, Olt, Braila, Neamt, etc.) si desfiintat de comunisti dupa cca.
Locuiam chiar langa gradinita, pe strada Nikos Beloianis si am participat la ce s-a intamplat cu sasii in Ardeal in perioada cea mai grea, cea stalinista.
In document se arata ca "acest fapt reprezinta si o sansa istorica pentru a pune capat divizarii intre maghiarii din Ardeal si cei din Ungaria.
El a mai spus ca PC ii solicita premierului sa dea dispozitie prefectilor sa faca toate demersurile legale pentru a opri referendumul din 4 noiembrie referitor la autonomia teritoriala in Ardeal.
Candidatii pe regiuni raman Cristian David pe zona Moldova, Teodor Melescanu pe zona Muntenia, Puiu Hasotti pe zona Dobrogea, Dan Radu Rusanu pe zona de vest, Teodor Atanasiu sau Eugen Nicolaescu pe zona Ardeal si Mihai Voicu pe zona Oltenia.
Cristian David pe zona Moldova, Teodor Melescanu pe zona Muntenia, Puiu Hasotti pe zona Dobrogea, Dan Radu Rusanu pe zona de vest, Teodor Atanasiu sau Eugen Nicolaescu pe zona Ardeal si Mihai Voicu pe zona Oltenia.
Domeniul si Castelul Peles, resedinta de la Scroviste, terenuri in judetul Calarasi, paduri in Prahova, Moldova si Ardeal.
Gusa sustine ca, timp de un an, toate publicatiile din Ardeal patronate de Liviu Man i-au denigrat in mod intentionat imaginea, prin diverse articole calomniatoare, la comanda sefului PD Emil Boc si a deputatului PD Daniel Buda.
El a fost lansat simbata trecuta la Brasov, unde s-au intilnit reprezentanti ai 15 organizatii de tineret ale PC din Ardeal, Crisana, Banat, Maramures.
Politologii prezenti la Universitatea de vara de la Baile Tusnad au ajuns la concluzia ca "era in care UDMR detinea monopolul in viata politica maghiara din Ardeal a luat sfarsit".
"UDMR are un mesaj si pentru romani si nu doar pentru cei din Ardeal, deoarece politica Uniunii a adus imbunatatiri intregii vieti sociale.
"Il actionez in judecata pe Marko Bela pentru ofense repetate aduse Romaniei si pentru instigare la atitudini agresive impotriva romanilor din Ardeal.
Presedintele PRM a adaugat ca solutia, in cazul retragerii UDMR de la guvernare, este cea a unui guvern de uniune nationala care sa adreseze o riposta pe masura manifestatiilor care vor fi organizate de UDMR cu ocazia zilei de 15 martie, menite, in opinia sa, sa creeze tensiuni in Ardeal.
Acesta a recunoscut ca in interiorul PSD filialele din Ardeal au pierdut lupta cu celelalte filiale din tara, care si-au dorit vot uninominal intr-un singur tur de scrutin.
Vicepresedintele executiv al UDMR a afirmat ca Uniunea a obtinut rezultate importante, de exemplu la Odorheiu Secuiesc sau in alte orase din Ardeal precum Reghin.
Sper ca Organizatia Timis si alte organizatii importante din Ardeal vor intelege ca trebuie sa ne concentram pe alegerile generale.
google-analytics.com