Nomad si secretos, dar cu o inteligenta sclipitoare si cu un scop nobil, de dezvaluire a diverselor "adevaruri ascunse", a devenit in cateva luni una dintre cele mai controversate persoane din lume si singura fata cunoscuta de la Wikileaks. Desi in aparitiile publice pare rece si aproape inuman, Julian Assange este un individ normal, insa cu o viata neobisnuita si capacitati extraordinare, potrivit revistei The New Yorker. Assange este un fel de traficant international de informatii. El si colegii sai colecteaza documente si imagini pe care guvernele si alte institutii le considera confidentiale, apoi le publica pe site-ul web numit WikiLeaks.org. Inca de cand a aparut in spatiul online, acum patru ani, site-ul a gazduit o gama larga de materiale secrete, de la procedurile standard din tabara Delta, Guantanamo Bay, la e-mailurile "Climategate" de la Universitatea din Anglia de Est, pana la continutul personal al contului de Yahoo! al lui Sarah Palin. WikiLeaks primeste in jur de 30 de documente secrete in fiecare zi, dar sunt publicate doar cele care par credibile in forma originala, needitata, alaturi de comentariile aferente. "Vreau sa inventez un nou standard: jurnalismul stiintific, unde oamenii vor citi, vor da mai departe si vor verifica informatiile", a spus Assange. "De-a lungul timpului, am primit peste un million de documente din 13 tari", a adaugat el, scrie Romania libera.
Această colectie de documente este remarcabila in primul rand pentru ca WikiLeaks nu este o organizatie, ci mai degraba o insurgenta mass-media. Nu are personal platit, birouri, sediu sau alte lucruri asemanatoare. Assange nici macar nu are un camin. Calatoreste din tara in tara, fiind gazduit de adepti ai site-ului, de prieteni sau de prieteni ai acestora. El este pionul principal al WikiLeaks, dar sute de voluntari din toata lumea il ajuta la mentinerea infrastructurii complicate a paginii Web.
Membrii-cheie sunt cunoscuti doar prin initialele lor, chiar si in spatele operatiunilor WikiLeaks, unde comunicarea se face criptat, prin chat. Aceasta discretie uneori exagerata vine din credinta ca o astfel de operatiune populista de informare, fara resurse, creata sa faca publice date pe care institutii puternice le vor bine ascunse, va avea intotdeauna dusmani seriosi.
WikiLeaks isi pastreaza insa continutul pe mai mult de 20 de servere din toata lumea si pe sute de nume de domenii, cheltuielile fiind acoperite de donatii si de cateva persoane care ruleaza "site-uri oglinda" pentru a sprijini proiectul. Concret, odata ce un document este postat pe WikiLeaks, nu mai poate fi indepartat din spatial virtual. Assange isi descrie site-ul ca fiind "un sistem necenzurabil pentru scurgeri de documente care vor fi expuse analizei publice", iar un guvern sau o companie care doresc sa stearga documentul ar trebui sa distruga practic tot Internetul. Pana acum, desi site-ul a primit sute de amenintari cu judecata, nici una dintre ele nu a fost pusa in practica.
Daca in aparitiile publice, din cauza parului alb, tenului palid si privirii reci, poate parea un extraterestru venit pe Pamant sa dezvaluie tot felul de adevaruri ascunse, in privat, Assange este de cele mai multe ori foarte energic si entuziast. Se poate concentra intens, ore in sir, dar este exact genul de persoana care uita tot felul de lucruri marunte. De exemplu, poate sa uite sa isi rezerve bilet de avion sau, daca isi aminteste totusi acest lucru, sa uite sa il plateasca. Acest comportament ii face pe oamenii din jur sa ii poarte permanent de grija, sa se asigure ca este tot timpul in locul in care trebuie, ca are haine curate sau mancare in frigider.

Copilaria lui Assange

Numele Assange provine, cel mai probabil, de la Ah Sang, un emigrant chinez care s-a stabilit pe Insula Thursday, in largul coastei australiene, la inceputul anilor 1800, si ai carui descendenti s-au mutat mai tarziu pe continent. Stramosii pe cale maternala ai lui Assange au ajuns in Australia la mijlocul secolului 19, din Scotia si Irlanda, in cautare de pamant, iar Assange suspecteaza, pe jumatate in gluma, ca inclinatia sa catre hoinareala este genetica. Isi schimba foarte des numerele de telefon si adresele de e-mail si efectiv poate sa innebuneasca oamenii cu stilul
sau evaziv si tendinta de a ascunde detalii din viata sa.
Assange s-a nascut in 1971, in orasul Townsville, de pe coasta nord-estica a Australiei. La scurt timp dupa prima sa aniversare, mama sa, s-o numim Claire, s-a maritat cu un director de teatru. Claire era de parere ca educatia formala le-ar inocula copiilor ei un respect nesanatos fata de autoritati si ca le va diminua dorinta de a invata. "Nu am vrut sa le stric personalitatea", a spus ea. Pana cand Assange a implinit 14 ani, s-a mutat impreuna cu familia de 37 de ori, iar acest lucru a facut educatia constanta imposibila.
Uneori era educat acasa sau urma cursuri prin corespondenta. In plus, studia informal cu profesori universitari. In cea mai mare parte a timpului insa, citea o multime de carti, de unul singur. "Mi-am petrecut mult timp in biblioteci, sarind de la un subiect la altul, cautand carti de care am auzit sau am citit in altele, si tot asa", isi aminteste el. A absorbit un vocabular vast, dar abia mai tarziu a invatat cum sa pronunte toate cuvintele pe care le invatase. "In plus
, mare parte din copilaria mea m-am simtit precum Tom Sawyer. Aveam propriul meu cal, mi-am construit singur o pluta, mergeam la pescuit sau exploram mine si tuneluri", a spus Assange.

Cum a inceput pasiunea pentru hacking

In timpul peregrinarilor frecvente, Claire a inchiriat o casa peste drum de un magazin de electronice. Assange mergea acolo pentru a scrie programe pe un Commodore 64, pe care in cele din urma mama sa i l-a cumparat, dupa ce s-au mutat intr-o locuinta mai ieftina, pentru a strange bani. In scurt timp, putea sa intre in programe cunoscute, unde gasea mesaje ascunse, lasate de creatorii lor. "M-a atras austeritatea interactiunii unei persoane cu un computer. Este precum sahul: jocul este foarte auster, in sensul ca nu ai multe reguli, nu e vorba de noroc, iar problema este foarte grea", a spus Assange.
Cand Assange a implinit 16 ani, a primit un modem, iar calculatorul sau s-a transformat intr-un portal. Site-urile web nu existau inca- era abia anul 1987- dar retelele de computere si sistemele telecom erau suficient de bine conectate intre ele incat sa formeze un peisaj electronic ascuns pe care adolescentii cu aptitudini tehnice il puteau explora.
Assange si-a luat numele Mendax si si-a construit o reputatie de programator sofisticat care putea sparge cele mai sigure retele. S-a aliat cu doi hackeri si au format un grup care a devenit cunoscut sub numele de "Subversivii internationali", apoi au spart sisteme de computere din Europa si America Nord, inclusive retele apartinand Departamentului de Aparare din SUA si al Laboratorului National din Los Alamos. Intr-o carte numita "Underground", la care a colaborat cu scriitoarea Suelette Dreyfus, a subliniat regulile de aur ale hackerilor: "Nu provoca daune sistemelelor pe care le spargi, nu schimba informatiile gasite, cu exceptia jurnalelor pe care trebuie sa le modifici ca sa iti stergi urmele si impartaseste informatiile cu ceilalti".
La ceva timp, Assange s-a indragostit de o adolescenta de 16 ani si s-a mutat la scurta vreme de acasa pentru a sta cu ea. "Dupa doua zile a aparut politia si mi-a confiscat computerul si toate componentele", isi aduce aminte Assange. Raidul a fost organizat de politia de stat si "a fost intemeiat pe faptul ca niste indivizi au presupus ca noi am fi furat cinci sute de mii de dolari de la o banca". Assange nu a fost insa acuzat, iar echimpamentele i-au fost returnate. "In acel moment, m-am decis ca ar fi intelept sa fiu putin mai discret", a spus el. Assange si tanara s-au alaturat unui grup de hackeri din Melbourne, asta pana cand fata a aflat ca era insarcinata si au fost nevoiti sa se mute mai aproape de Claire. Cand Assange avea 18 ani, cei doi s-au casatorit intr-o ceremonie neoficiala, si la scurt timp dupa aceea, au avut un fiu.
Hackingul a ramas constant in viata sa, iar fiorii dati de explorarea digitala erau amplificati de faptul ca "Subversivii internationali" aflasera ca autoritatile erau interesate de activitatile lor. Politia Federala australiana a pus la cale o investigatie a grupului, numita Operatiunea Weather, pe care hackerii s-au straduit sa o monitorizeze.