Procurorul-sef Ioan Moldovan de la Serviciul Teritorial Oradea al PNA este un personaj controversat in zona sa de competenta din nord-vestul tarii (judetele Bihor si Satu Mare). Mai bine de doua decenii Moldovan a fost procuror la Zalau, in judetul Salaj, cu un scurt intermezzo, decembrie 1989-iunie 1990, cind a fost ministrul Tineretului si Sportului in guvernul provizoriu Petre Roman, functie in care a ajuns, se pare gratie profesorului Virgil Magureanu. in 1997, dupa infiintarea curtilor de apel, Moldovan a fost promovat la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Oradea in functia de sef al Sectiei Urmarire Penala. in 2002, dupa infiintarea PNA,Moldovan a fost numit procuror-sef al Serviciului Teritorial Oradea. Ilustrativ pentru politica sa de cadre este ca l-a angajat ca specialist financiar pe fostul prim-secretar UTC al judetului Bihor, Viorel Sabau, absolvent al Academiei PCR "stefan Gheorghiu”. Ca sef al Politiei judiciare l-a numit pe subcomisarul Traian Surducan, fost sef al Politiei municipiului Oradea, functie din care a trebuit sa-si dea demisia din cauza unor fapte compromitatoare retinute de Serviciul judetean Bihor de informatii si protectie al MAI.

in ultimii ani, procurorul-sef Ioan Moldovan s-a remarcat prin servilismul manifestat fata de liderii locali ai fostului partid de guvernamint, prin practici neortodoxe si abuzive. Astfel, prin referatul nr. 202/VI.13/29 ianuarie 2002, procurorul-sef Ioan Moldovan a apreciat ca fiind nelegala si imputabila procurorului Alexandru Lele arestarea lui Adrian Tarau, cunoscut contrabandist de produse petroliere, fiul fostului prefect PSD de Bihor Ioan Tarau si protejat al fostului premier Adrian Nastase, la dispozitia caruia a fost pus in libertate. Ulterior, cazul Tarau a fost redeschis si acesta a fost trimis in judecata. in anii 2003-2004 Moldovan i-a intocmit un dosar penal fostului director al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, Ioan Lascau, la cererea altui prefect PSD de Bihor, Florian Serac, care fusese deranjat de anumite controale fiscale dispuse de acesta, indeosebi la firmele fratilor Micula, pe care ii proteja. La finele lunii octombrie 2004 Lascau a fost arestat de structura centrala a PNA, dar dupa o luna a fost pus in libertate de Curtea de Apel Bucuresti pentru lipsa de probe. in motivarea hotaririi instanta retine ca parte din autorizatiile de interceptare a convorbirilor telefonice sint emise de catre PNA Oradea in mod nelegal, ca notele telefonice propriu-zise au fost depuse in copii xerox necertificate si ca in dosarul cauzei au fost depuse inscrisurile emise apartinind altor dosare penale. Tot in spiritul obedientei fata de fostul partid de guvernamint, in vara anului 2004 Moldovan i-a intocmit un dosar penal liderului sindical de la schela de foraj Marghita, sucursala Suplacu de Barcau a SNP Petrom, Kovacs Ioan, pentru presupuse fapte petrecute in perioada 2000-2001 pe cind era sef de cantina si l-a arestat pentru trafic de influenta asupra martorilor. Kovacs il suparase anterior pe prefectul Serac pentru ca ar fi anuntat ziarele locale despre imixtiunea sa ilegala intr-un conflict sindical de la Suplacu de Barcau.

Rebuturile profesionale ale lui Moldovan

Procurorul-sef Moldovan si-a facut un titlu de glorie in ultimii ani din arestarea judecatoarelor Mariana Rosca si Elena Pop Blaga de la Tribunalul Bihor pentru luare de mita. La inceputul saptaminii trecute, respectiv luni, 7 februarie, Curtea de Apel Oradea a dispus achitarea judecatoarei Elena Pop Blaga cu motivarea ca fapta nu exista. Procesul verbal de constatare a flagrantului de luare de mita prezinta neregularitati esentiale, in sensul ca denuntatorul nu i-a predat banii judecatoarei, ci i-a lasat matusii acesteia. Cele doua inregistrari audio depuse la dosar de catre procurorii anticoruptie au fost facute fara mandat, iar casetele originale lipsesc de la dosar. La solicitarea instantei, procurorul-sef Moldovan a raspuns oficial cum ca Serviciul teritorial Oradea al PNA nu mai detine casetele originale. in ceea ce o priveste pe judecatoarea Mariana Rosca, nu punem in discutie vinovatia acesteia, ci contextul si modul abuziv in care procurorul-sef Moldovan a dispus arestarea. Moldovan a arestat-o pe Rosca intr-o zi de simbata, pe data de 21 iulie 2001, cu motivarea ca se sustrage urmaririi penale, desi ii emisese citatie pentru martea urmatoare. El motiveaza ca judecatoarea i-a returnat citatia cu mentiunea scrisa "Nu vin. Plec la bai”. Chiar si in aceasta situatie, sub aspectul procedural ar fi trebuit sa astepte expirarea termenului de citare, pentru ca persoana citata se putea razgindi, si numai dupa expirarea acesteia putea invoca sustragerea de la urmarirea penala. Sustragere care presupune o repetabilitate. Este de retinut ca Moldovan a facut aceasta arestare exact in zilele in care se pregatea schimbarea tuturor sefilor de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Oradea si de la parchetele judetene aferente, schimbare de care se simtea vizat. Schimbarile anuntate s-au produs pe 26 iulie 2001, iar Moldovan a fost singurul procuror care a ramas pe functie, la acest fapt contribuind in mod sigur bomba mediatica referitoare la arestarea judecatoarei Rosca pentru acte de coruptie. Mai este de retinut ca Moldovan le-a pus gind rau judecatoarelor Mariana Rosca si Elena Pop Blaga, ca urmare a insistentelor si plingerilor formulate de omul de afaceri Mircea Radu Pentie, patronul grupului de firme Peram Oradea, care se ocupa cu producerea si comercializarea de alcool, bere si apa minerala. Pentie era pornit pe cele doua judecatoare pentru ca nu au dat curs unor cereri ale sale de restituire a taxelor vamale, cum au facut alti judecatori oradeni. Moldovan a fost in relatii apropiate cu Pentie, intilnindu-se cu acesta la restaurantul sau "Gong”, pe care-l frecventa cu o oarecare asiduitate. Pe de alta parte, justitiarul procuror a dat sau a avizat mai multe rezolutii de neincepere a urmaririi penale in dosarele penale ale afaceristului Pentie. Inclusiv a dispus scoaterea de sub urmarire penala a lui Pentie intr-un dosar in care Politia a propus trimiterea acestuia in judecata pentru operatiuni nelegale de import cu alcool.

Mismasurile procurorului-sef Ioan Moldovan la Satu Mare

Serviciul teritorial Oradea al PNA, al carui sef este Ioan Moldovan, are sub jurisdictie si judetul Satu Mare. Din pacate, si la Satu Mare procurorul-sef Ioan Moldovan a cautat in primul rind sa raspunda comenzilor politice ale liderilor locali ai PSD, dublate uneori de interese oneroase, iar nu imperativelor anticoruptie.in anii 2003-2004 procurorul-sef Moldovan a cautat sa intre pe sub pielea presedintelui organizatiei judetene a PSD, Gheorghe Ciocan, care a indeplinit si functia de prefect al judetului Satu Mare in perioada ianuarie 2001-mai 2004. Moldovan il vizita pe Ciocan la fiecare deplasare a sa la Satu Mare, intilnindu-se fie la cabinetul acestuia de la Prefectura, fie in separeurile de la hotelul Dana din Satu Mare ori de la motelul Mujdeni din zona Oasului. Se cunosc cel putin trei cazuri in care prefectul Ciocan l-a influentat pe procurorul-sef Moldovan. Astfel, in toamna anului 2003, la comanda lui Ciocan, Moldovan l-a arestat pe omul de afaceri Dumitru Pop, patronul SC Cabrio SRL Satu Mare, pentru un trafic de influenta care nu prea sta in picioare, dovada ca Pop a fost pus ulterior in libertate de instanta de judecata. Motivul real al arestarii lui Pop a fost ca acesta urmarea sa achizitioneze pachetul majoritar la firma de salubritate si spatii verzi a municipiului Satu Mare, SC Florisal SA, iar pe aceasta firma profitabila pusese ochii si ginerele prefectului de Satu Mare, Ioan Ciocan, care voia sa o achizitioneze prin firma SC Lescaci SRL. in primavara anului 2004, la rugamintea prefectului Ciocan, procurorul-sef Moldovan nu a dus ancheta pina la capat in dosarul fostului sef al Serviciului Pasapoarte Satu Mare Vasile Neamt, sub sefia caruia au fost emise contra cost sute de pasapoarte nelegale. Moldovan nu l-a arestat pe Neamt, cum s-a intimplat cu omologii acestuia din alte judete (Mures, de exemplu) pentru fapte de acelasi gen, limitindu-se sa aresteze doar niste intermediari din lumea interlopa. in final, Moldovan l-a "sanctionat” pe Neamt cu scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea unei amenzi administrative de 10 milioane lei. Neamt si Ciocan erau originari din aceeasi zona (Oas) si erau prieteni. in calitate de sef la Pasapoarte, Neamt le-a facut multe servicii lui Ciocan si apropiatilor sai, atit inainte de a fi prefect, cit si dupa. Se banuieste ca prefectul Ciocan ar fi avut o contributie si la punerea in libertate a fostului director al BCR Negresti Oas stefan Pop, arestat de procurorul-sef Moldovan pentru fraude bancare de 80 miliarde de lei in cursul anului 2003. Ciocan era in relatii apropiate atit cu bancherul Pop, cit si cu tatal acestuia.

NUP pentru Anderco

Opinia publica satmareana este cea mai intrigata de prestatia procurorului-sef Moldovan in cazul fostului primar al municipiului Satu Mare Horea Anderco. Acesta a fost arestat de structura centrala a PNA in aprilie 2003 pentru mai multe infractiuni de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, din care pentru o parte a fost trimis in judecata (prin rechizitoriul emis in dosarul nr. 148/P/2002) si este judecat actualmente de Tribunalul Alba (in dosarul nr. 7583/ 2003). Cu un an si jumatate inainte de arestarea lui Anderco de catre PNA, in noiembrie 2001, procurorul Ioan Moldovan, pe atunci seful Sectiei Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Oradea, a avizat neinceperea urmaririi penale fata de primarul de Satu Mare intr-un dosar in care a fost cercetat pentru o parte din afacerile (Sala Polivalenta, Alfa Rom, Florisal) pentru care a fost arestat ulterior. Surse din cadrul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Oradea au afirmat ca dosarul Anderco i-a fost repartizat procurorului-sef de sectie Moldovan, dar rezolutia de neincepere a urmaririi penale a fost conceputa de acesta in numele procurorului Dan Chirculescu, subalternul sau cel mai loial, care este astazi mina sa dreapta la Serviciul Teritorial Oradea al PNA. Moldovan a recurs la acest subterfugiu pentru a putea aviza personal rezolutia, in cazul in care aceasta ar fi fost emisa de el trebuind avizata de seful sau ierarhic, procurorul general Ioan Rusu, care este originar din Satu Mare si avea ceva stiinta despre afacerile lui Anderco. in cursul anului 2001, inainte de a primi NUP, primarul Anderco, care era vicepresedinte al organizatiei judetene si membru al Comitetului National al PSD, a intervenit la lideri ai PSD Bihor pentru a-l ajuta. Astfel, el a apelat la rectorul Universitatii de Stat Oradea, Teodor Maghiar, vicepresedinte si senator PSD de Bihor, pentru a interveni la procurorul-sef Moldovan, tinind cont ca, pe linga faptul ca era un guru local, la Facultatea de Drept a Universitatii din Oradea predau numerosi procurori si judecatori. Primarul Anderco i-a promis rectorului Maghiar ca, in schimb, va rezolva un sediu pentru universitatea sa la Satu Mare, punind in discutie sediul fostului liceu CFR. Exista insa banuieli ca, pentru obtinerea solutiei NUP din noiembrie 2001, fostul edil-sef al Satmarului a oferit suma de 100.000 de dolari SUA. Aceste banuieli capata verosimilitate in contextul in care, asa cum a dezvaluit in urma cu zece zile Romania libera, fostul primar Horea Anderco a formulat, in stare de arest, un autodenunt conform caruia inainte de a fi arestat a oferit conducerii centrale a PNA, printr-un lider interlop local si prin fiul unui general de politie, suma de 120.000 euro pentru a scapa de arestare. Jumatate din aceasta suma a fost colectata de la patronii principalelor firme care aveau lucrari cu Primaria si care avea interese personale, respectiv de la SC Florisal SA (careia i-a concesionat salubritatea si spatiile verzi) si SC Alfa Rom SRL (careia i-a incredintat majoritatea reparatiilor de strazi din Satu Mare). Exista indicii ca, pentru obtinerea rezolutiei NUP, a facut colecta de la aceleasi firme. Interesant este ca in toamna anului 2002, dupa inceperea dezvaluirilor din ziarul Gazeta de Nord-Vest, din Satu Mare, care l-au surprins intr-o vizita in Canada, ex-primarul Anderco a ramas la intoarcere, fata de restul delegatiei, in Ungaria, unde a stat vreo trei zile pina ce a reusit sa sune la Oradea si sa primeasca unda verde pentru intrarea in tara. Unde a putut suna nu este greu de ghicit. Interesant este si ca, dupa ce PNA s-a sesizat din oficiu, prin reprezentanta sa de la Satu Mare, procuroarea Adriana Cristescu, procurorul-sef Moldovan a solicitat dosarul la Oradea pentru a-l solutiona el. Fiindca procuroarea Adriana Cristescu a refuzat si a semnalat conflictul sefilor sai de la Bucuresti, dosarul a fost preluat de structura centrala a PNA. Dupa declansarea cercetarilor de structura centrala a PNA, Parchetul de pe linga inalta Curte de Casatie si Justitie a infirmat rezolutia NUP avizata de Moldovan in 2001, iar cercetarile au fost reluate intr-un dosar nou, inregistrat la PNA sub nr. 400/P/ 2003. Vara trecuta acest dosar a fost trimis de la Bucuresti la Serviciul Teritorial Oradea al PNA si se aude ca oamenii lui Moldovan s-au grabit sa dea aceeasi solutie de neincepere a urmaririi penale in afacerea Salii Polivalente. Ceva se leaga.

Bratul inarmat al lui Moldovan: comisarul-sef Ion Dohotar

Un alt element de legatura este comisarul-sef Ion Dohotar, care, in calitatea sa de ofiter de cercetare penala, a propus in 2001 neinceperea urmaririi penale fata de fostul primar Horea Anderco, iar doi ani mai tirziu a fost cooptat de procurorul-sef Moldovan in Serviciul Teritorial Oradea al PNA ca sef al Politiei Judiciare la Satu Mare. in timpul primului mandat de primar al lui Anderco (1996-2000), cu sprijinul acestuia, Dohotar a fost promovat loctiitor al sefului Inspectoratului Judetean de Politie Satu Mare, iar in al doilea mandat i-a promis ca-l sprijina sa ajunga inspector-sef. inainte de a fi cooptat in PNA, Dohotar a fost sprijinit de generalul Costica Voicu, fost sef al IGP, actualmente rector al Academiei de Politie, cu care a fost coleg la scoala de Militie de la Baneasa. in ultimii ani, Dohotar a fost protejat si de generalul Virgil Ardelean, seful Directiei de Informatii si Protectie Interna a Ministerului de Interne, cu care de asemenea a fost coleg la scoala de militie. in ultimele trei saptamini, presa locala din Satu Mare a facut numeroase si grave dezvaluiri privind antecedentele de tortionar ale lui Dohotar din vremea cind era seful Militiei Economice, precum si afacerile (cu aragazuri, ulei comestibil, melasa pentru alcool, case, terenuri, masini), abuzurile, betiile si scandalurile sexuale in care a fost implicat dupa 1989. Acesta este bratul inarmat al procurorului-sef Ioan Moldovan: comisarul-sef Dohotar. intr-o discutie purtata simbata, chiar la sediul PNA din Bucuresti, referitoare la cei doi angajati ai PNA citati mai sus, procurorul general adjunct al Parchetului National Anticoruptie, Adrian Horia Miclescu, a declarat: "Fiecare pasare pe limba ei piere”.

P.S.: in acest moment PNA face obiectul unui audit efectuat de Freedom House. Asteptam provincia!

Mihnea - Petru Parvu

Acest articol a fost publicat de ziarul "Romania Libera” de ieri si a fost preluat cu acceptul autorului.