Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o declaratie politica intitulata: Reducerea TVA la alimente. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In zilele premergatoare sarbatorilor pascale din acest an s-au purtat multe discutii si vedem ca si in aceste zile se continua despre noul Cod Fscal si despre reducerea TVA la alimente, masuri adoptate de Guvernul Romaniei in aceasta primavara.
Am constatat si doresc sa apreciez ca, de aceasta data, economistii, analistii, reprezentanti ai patronatelor si lideri sindicali dar si foarte multi ziaristi au facut observatii si au exprimat opinii foarte echilibrate, subliniind impactul pozitiv asupra mediului de afaceri, a crearii locurilor de munca si a sporirii veniturlor populatiei si angajatorilor si ca efect cresterea consumului, ceea ce in final inseamna un PIB mai mare. Iar acestia nu s-au inselat pentru ca,iata, de cateva zile au venit si evaluari obiective din exterior care confirma ratingurile Romaniei; iar despre scaderea TVA se spuns ca va fi compensata partial de cresterea consumului. Asa sustine Standard&Poor's (S&P) - o companie americana de rating ale carei baze au fost puse in anul 1860 -, firma recunoscuta si respectata de apreciere a increderii in buna functionare a economiei. Mai spune institutia internationala de evaluare a economiei romanesti inca ceva incurajator, anume ca, voi cita:
- In 2014, economia Romaniei a crescut cu aproape 3%, sprijinita de cresterea consumului din sectorul privat. Populatia a beneficiat de pe urma scaderii inflatiei, in special pe fondul declinului pretului produselor petroliere, precum si de efectele cresterii veniturilor si scaderii somajului.Apreciem ca aceste efecte vor fi vizibile si pe parcursul anului 2015. Mai mult, estimam ca cererea interna se va consolida in urmatorii patru ani, in conditiile in care nivelul imprumuturilor neperformante va continua sa scada, permitand astfel reluarea creditarii in sectorul privat, se arata in comunicatul Standard&Poor's (S&P), publicat saptamana trecuta.
Mentinerea calificativelor acordate Romaniei se datoreaza nivelului moderat de indatorare externa si fiscal al tarii, precum si perspectivelor de crestere economica relativ stabile.
Efectele benefice ale reducerii TVA la toate produsele alimentare vor fi resimtite, potrivit estimarilor specialistilor, de fiecare cetatean si vor diferi ca amplitudine in functie de ponderea pe care o ocupa alimentele in cosul de consum personalizat sau familial. Dar un lucru este cert: masura favorizeaza salariatii cu venituri mai reduse, care plateau mai mult pentru alimente decat media populatiei, si pensionarii, care au mai putina nevoie de produse nealimentare (medicamentele deja beneficiau de cota redusa). Acest lucru constituie o politica social democrata chiar daca este o masura de reducere a fiscalitatii.
Au facut nota discordanta in privinta aprecierii acestei masuri, cum alfel nu se putea, cativa reprezentanti irascibili ai opozitiei. Ma refer, cu deosebire, la virtualul si improbabilul premier al PNL care a prevestit la cateva televiziuni chiar in Saptamana Mare un dezastru financiar prin adoptarea reducerii TVA-ului. Nefiind parlamentar, nu-i voi da numele, dar va este clar despre cine este vorba.
Nu este nici o suparare ca ne critica opozitia, e bine ca Guvernul isi vede de realizarea programului de guvernare, prezentat inca de cand functiona USL, iar noi vom vota propunerile Executivului de indata ce vom fi sesizati. Cum se spune, vom proceda potrivit principiului democratic: Opozitia se exprima iar majoritatea dispune!