HotNews: Titus Corlatean, in Rusia: E total gresit sa vorbim despre "romanizarea" Republicii Moldova

Romania si Republica Moldova au o istorie si cultura comune, de aceea e total gresit sa se vorbeasca despre "romanizarea" statului vecin, ai carui cetateni isi vor alege viitorul in mod liber, a declarat ministrul de Externe, Titus Corlatean, intr-un interviu acordat agentiei ruse Interfax, cu prilejul vizitei sale la Moscova, transmite Agerpres.
"Consider ca e total gresit sa se vorbeasca despre "romanizarea" Republicii Moldova, in conditiile in care avem o istorie, cultura, traditii comune cu majoritatea populatiei acestei tari, vorbim aceeasi limba - romana. In plus, discutiile referitoare la identitatea Republicii Moldova trebuie abordate cu atentie, intr-un mod echilibrat si avand disponiblitatea de a asculta opiniile specialistilor - istoricilor, lingvistilor si academicienilor. La urma urmelor, aceste discutii trebuie sa aiba loc la nivelul populatiei, institutelor (politice, culturale, din domeniul educatiei) si al societatii civile din Republica Moldova, cu sustinerea comunitatii academice", a afirmat Titus Corlatean, intrebat daca autoritatile ruse au motive sa fie ingrijorate de "romanizarea" Republicii Moldova si daca perspectivele unirii cu Romania sunt reale.
In context, seful diplomatiei de la Bucuresti a subliniat importanta procesului de modernizare a Republicii Moldova.
"As spune ca la ora actuala e mai important acel proces prin care trece Republica Moldova - proces de transformare si modernizare profunda, in sens democratic, european. (...) Acest proces are loc si in Romania, dar, desigur, la alt nivel si cu alt ritm. In felul acesta putem spune ca Romania si Republica Moldova au un numitor comun - transformarile politice si la nivelul societatii, legate de integrarea europeana", a sustinut Titus Corlatean.
El a aratat ca Romania sprijina parcursul european al Republicii Moldova.
"In ceea ce ne priveste, pozitia noastra fata de Republica Moldova consta in sustinerea integrarii europene, tinand cont de vointa politica in acest sens din partea Chisinaului. Sustinerea Romaniei se concretizeaza prin toate actiunile noastre, prevazute de mecanisme de cooperare bilaterala pe termen mediu si lung, cum ar fi Parteneriatul strategic in scopul integrarii europene a Republicii Moldova, precum si comisiile bilaterale parlamentare si interguvernamentale privind integrarea europeana", a declarat el.
In mod evident, cetatenii Republicii Moldova, ca si in trecut, isi vor alege liber viitorul, a adaugat ministrul.
"Iata inca un motiv pentru care nu trebuie sa se vorbeasca de "romanizare". Vorbim despre alegerea libera a populatiei Republicii Moldova, indiferent cum va fi aceasta alegere, avem cu totii obligatia sa respectam aceasta optiune", a concluzionat Titus Corlatean.
Ministrul roman de Externe a inceput luni o vizita la Moscova, la invitatia omologului sau rus, Serghei Lavrov.