Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat azi, in urma discutiilor avute cu FMI, ca Legea bugetului pentru 2010 trebuie adoptata pana pe 10 decembrie, cand delegatia Fondului va face o noua evaluare a economiei romanesti.
La intalnirea cu reprezentantii FMI, din partea PSD au participat Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc, Cristian Diaconescu, Marian Sarbu, Ion Bazac, Iulian Iancu.
De asemenea, Geoana a facut un apel la toate partidele politice pentru gasirea unei solutii juridice care sa permita aprobarea bugetului de stat cel tarziu pe 10 decembrie, inainte cu o saptamana de o noua discutie cu Fondul, astfel incat a doua transa a imprumutului sa intre in Romania la mijlocul lui decembrie.
Liderul PSD a mai precizat ca tinta de deficit convenita cu reprezentantii delegatiei si pe baza careia se va intocmi viitorul buget este de 5,9%.
Pe de alta parte, Geoana a precizat ca isi rezerva dreptul, ca in cazul in care va deveni presedinte, noul Guvern sa "poata sa reaseze cheltuielile si veniturile", conform noului program de guvernare.
Geoana a mai spus ca PSD a mai discutat cu FMI despre adoptarea Legii responsabilitatii fiscale, Legea unitara a pensiilor, care potrivit PSD va fi operationala la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor, si despre cea a salarizarii.
Delegatia FMI s-a intalnit azi cu membrii PSD, iar seful delegatiei FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a afirmat la sfarsitul intalnirii ca tara noastra va primi banii conveniti prin acordul de imprumut la sfarsitul acestui an sau la inceputul lui 2010.
Afirmatia vine in contextul in care membrii CE au avertizat Romania ca nu va primi banii din partea Comisiei, respectiv 1 miliard de euro, daca nu va adopta pana la sfarsitul anului Legea bugetului pentru 2010.
Este cea de-a treia zi in care delegatia de afla in Romania, timp in care a discutat cu conducerea PSD, cu reprezentantii Guvernului, cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu expertii Ministerului de Finante si cu conducerea PNL.
Delegatia FMI a sosit in Romania, la solicitarea presedintelui Traian Basescu, pentru a doua revizuire a acordului, vizita urmand sa se incheie la 9 noiembrie.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, dupa discutiile cu PSD, ca problemele economice cu care se confrunta Romania nu pot fi rezolvate de un singur partid politic, ci de o coalitie de forte care sa se asigure ca vor fi gasite solutii.
"Am avut discutii serioase cu lideri ai diferitelor partide politice, iar aceasta a fost o parte a acestor discutii desfasurate la PSD. A fost o intalnire foarte productiva si interesanta si vom incerca sa continuam discutiile cu alti lideri politici", a spus Jeffry Franks.