Ziarul Financiar publica articolul "Misu Negritoiu, ING: Romania de azi este esecul generatiei politice a anilor ‘90 din care am facut parte si eu si ai carei exponenti sunt presedintele Basescu si guvernatorul Isarescu".
Fost ministru si consilier prezidential la inceputul anilor ‘90, iar apoi bancher timp de 14 ani, Negritoiu (foto) afirma ca generatia sa este de vina pentru derapajele repetate ale Romaniei.
Situatia economica in care se afla Romania marcheaza esecul generatiei politice a ani lor ‘90 inca la putere si care ii are ca exponenti pe presedintele Traian Basescu si pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu, sustine Misu Negritoiu, directorul general al ING, fost ministru al reformei in anii ‘90 si apoi consilier al presedintelui Ion Iliescu.
"Ne-am intors de unde am plecat: de la abordarea politicilor de baza pana la calitatea actului de guvernare suntem inapoi la inceputul anilor ‘90, cand macar aveam scuza ca nu stiam prea multe.
Acum avem de fapt vulnerabilitati mai mari decat inainte de intrarea in UE pentru ca s-a vazut ca la noi derapajele sunt repetabile: ne corectam o data si pe urma revenim la aceeasi problema.Acum 15-20 de ani nu stiam ce si cum sa facem, apoi am stiut, dar le-am facut gresit. Si asa am ajuns singura tara din UE care continua sa lucreze cu Banca Mondiala in programe de restructurare economica de baza. Este esecul generatiei politice a anilor ‘90 din care am facut parte si eu si ai carei exponent i sunt presedintele Basescu si guvernatorul Isarescu." Negritoiu implineste in primavara 61 de ani, la Revolutie avand 39 de ani.
Isarescu face in august 62 de ani, iar Basescu 60 in noiembrie, toti trei fiind exponenti ai generatiei care avea in jur de 40 de ani la Revolutie si care a preluat pozitii de conducere in structuri ale statului. Negritoiu a fost sef al Agentiei investitiilor straine, ministru al reformei si apoi consilier prezidential si deputat pana in 1997, cand a intrat in sectorul bancar pe o pozitie de top management la ING Bank. De aproape cinci ani este CEO al ING Bank Romania si afirma ca nu intentioneaza sa revina in zona administratiei de stat.
Avand in fata scrisorile de intentie pe care ministrul de finante si guvernatorul BNR le trimiteau la FMI in urma cu 17-18 ani, Negritoiu considera frapant ca astazi programul incheiat cu Fondul are aceleasi obiective: consolidarea fiscala, adica incercarea de reducere a unui deficit bugetar pe care il califica drept "endemic", reducerea cheltuielilor sociale, restructurarea companiilor de stat cu pierderi. "Este incredibil cum vorbim despre aceleasi lucruri. Pana si cifrele se repeta, iar structurile administratiei noastre au ramas tot de nivelul Bancii Mondiale."