Terapie pe salteaua de pilates este o carte care dezvaluie dramele, fricile, dezamagirile, tradarile si traumele unor femei ca toate celelalte. Sunt emoyii scoase direct din cosul pieptului si lasate sa curga in momente de vulnerabilitate chiar intr-un loc la care apelam, de obicei, pentru a dobandi putere si autocontrol.
O carte altfel atat datorita finalului neasteptat, cat si a spatiului in care au luat nastere povestile personajelor: nu in cafenea alaturi de prietena cea mai buna, nu pe canapea in fara terapeutului, ci intr-o sala de fitness. Nu mai este un mediu inchis si sigur oferit de cabinetul de terapie, ci unul in care, de obicei, o persoana isi ascunde vulnerabilitatile.
Volumul nu este numai despre temeri ori dorința de a fi admirat si apreciat. Fiecare poveste ilustreaza teme importante prin povesti concrete, brute, detaliate, necenzurate, povesti noi si diferite fata de tot ce s-a mai scris pana acum, chiar daca redau fundalul vietilor multor femei din trecut, prezent si viitor.
Prin cartea aceasta am cautat sa aduc o altfel de educatie decat cea evocata prin non-fictiune, prin cazuri concrete ale unor oameni de rand, care pur si simplu trec prin anumite situatii fara a ințelege cum au ajuns acolo. Cei mai multi dintre noi nici nu stim de ce ajungem sa ne iubim atat de putin sau sa acceptam relatii care nu ne fac fericiti nici macar dupa ani buni de terapie. Perioada an care am fost antrenoare de fitness a oferit cadrul acestui volum, iar anumite intamplari din viata mea si a altora au inspirat povestile femeilor din carte. Am in plan aceasta carte inca din anul 2017. M-au inspirat povestile reale, unele cazuri, intamplari care m-au pus pe ganduri, m-au suparat si m-au mahnit. Am vrut sa le scriu in speranta ca ar schimba o viata. Macar una. Cred ca e un obiectiv cam mare, dar acesta a fost impulsul de moment: dorinta mea de a transpune in literatura ideea de body positivity si iubire de sine ca solutii, cel putin partiale, la situatiile ori crizele prin care trec personajele mele. O cititoare m-a facut fericita cand mi-a spus ca este o carte din care inveti, un adevarat medicament pentru suflet, a povestit Emilia Toma.
Prima editie a cartii este disponibila pe site-ul Libris.ro aici: https://bit.ly/31JV9Kt, urmand sa revenim cat de curand cu detalii despre a doua editie care a fost scoasa la inceputul lunii septembrie sub noua infatisare din poza.
Text: F.P.M. si M.A.P.