Surse: Adrian Iovan nu avea voie sa piloteze avionul BN 2. Vezi de ce

Surse din Ministerul Transporturilor, citate de wowbiz.ro, au declarat ca nici pilotul Adrian Iovan, nici copilotul sau nu aveau voie sa se afle la mansa avionului BN 2, aterizat fortat luni, in Muntii Apuseni.
Se pare ca nici Adrian Iovan, nici copilotul sau nu aveau dreptul, legal vorbind, sa efectueze zborul de luni. Pilotul avea calificare pentru aparatul BN-2, dar nu mai zburase de sase luni pe acest aparat.
"In aviatie exista regulamente clare. Actele vor scoate acest lucru in evidenta. Iovan si copilotul sau nu mai zburasera cu BN2-ul de peste sase luni. Regulamentul spune ca orice pilot care nu a zburat mai mult de jumatate de an pe un tip de aeronava trebuie sa realizeze un zbor de control inainte de a efectua alte zboruri. Trebuie sa se familiarizeze din nou cu comenzile si cu aparatul in sine, pentru a sti exact ce trebuie sa faca daca se intampla ceva.
Zborul de control se face cu un instructor, iar acest lucru nu a fost realizat in cazul lor", a explicat o sursa din cadrul Scolii Superioare de Aviatie.