Noul presedinte al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (foto), sustine ca poate aparea oricand posibilitatea unui guvern minoritar, prin retragerea Partidului Conservator de la guvernare. El considera ca situatia nu va sari in aer inainte de ianuarie 2007.
Bogdan Olteanu isi ia in serios rolul de al treilea om in stat si incearca sa-si consolideze pozitia de lider de opinie. Analizand miscarile posibile de pe scena politica, el avanseaza ideea ca este oricand posibila o guvernare minoritara a Aliantei, in urma unei eventuale retrageri a Partidului Conservator (PC) de la guvernare. El a declarat ca aceasta posibilitate s-a conturat dupa ce el a fost sustinut pentru sefia Camerei Deputatilor de catre un partid din Opozitie. "Acesta a fost un semnal privind posibilitatea aparitiei unor noi date ale problemei. Nu putem preciza acum care ar putea fi un nou spectru politic fara conservatori si nici nu cred ca PRM ar putea sau ar intentiona sa faca parte dintr-o majoritate parlamentara de acest tip. O formula de sustinere de acest gen ar putea functiona bine pentru asigurarea stabilitatii politice, cel putin pana la 1 ianuarie 2007", a declarat Olteanu.
In opinia presedintelui Camerei Deputatilor, "dupa aceasta data lucrurile se vor precipita. Oricum, nu exista un protocol scris intre partidele Coalitiei privind sustinerea unui singur candidat la presedintia Camerei Deputatilor si s-a vazut clar ca PC nu poate strange mai mult de 22 de voturi ale membrilor sai. Atitudinea si noile declaratii facute de conservatori vor fi discutate luni, in Comitetul Executiv, dar si cu colegii de la PD si - in orice formula politica - Alianta DA este obligata sa asigure stabilitatea politica", a spus Bogdan Olteanu.
Olteanu nu crede ca se vor inscrie in PC un numar considerabil de pesedisti. "Ar fi destul de grav pentru imaginea PC si cred ca PC va decide sa ramana in actuala Coalitie", a spus Bogdan Olteanu.
O idee asemanatoare a fost avansata, in cadrul unei emisiuni, si de presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Victor Babiuc. El a afirmat ca, in ciuda "agitatiei si schimbarilor din ultima perioada, in Romania exista stabilitate politica". "Ne aflam intr-un moment destul de delicat, dar nu trebuie sa dramatizam situatia", a subliniat Victor Babiuc, adaugand ca partidele politice fie trec printr-o perioada de reorganizare, fie se confrunta cu unele dificultati.
"In PSD se petrec activitati de reorganizare. UDMR se confrunta cu dificultati din cauza aparitiei altor voci ce se considera reprezentative pentru minoritatea maghiara. In Alianta exista frictiunile dintre PNL si PD. Cu tot acest noian de agitatie si schimbari, in Romania exista stabilitate politica si va rezista pana la intrarea tarii in Uniunea Europeana", a declarat Victor Babiuc.
El a tinut sa adauge ca indiferent daca Partidul Conservator se va retrage din cadrul Coalitiei guvernamentale sau daca PD va parasi Executivul "se va forma un guvern minoritar care va lucra pentru integrarea tarii in UE".

PRM, dispus sa ajute Alianta

Vicepresedintele PRM, deputatul PRM Lucian Bolcas, a declarat ieri ca partidul sau ar putea sprijini in Parlament un guvern minoritar, doar daca acesta nu ar cuprinde UDMR. El a precizat ca votul acordat de PRM presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a fost neconditionat, deoarece este nevoie ca aceasta institutie sa poata functiona. "Votul pentru presedintele Camerei a fost - daca vreti - un semnal privind disponibilitatea noastra, dar, in ceea ce priveste sustinerea unui guvern minoritar, in aceasta situatie, lucrurile stau putin altfel. Independent de culoarea politica a acestui guvern minoritar, il vom sprijini, daca el nu are in componenta si reprezentanti ai UDMR. Este un principiu al PRM de la care nu ne putem abate, deoarece ne-am pierde identitatea ca formatiune politica bazata si pe consecventa in sustinerea unor idei", a spus Lucian Bolcas.