Deputatii Puterii din Comisia de modificare a Regulamentului Camerei au reusit sa impuna in cele doua zile de dezbateri articolele privind revocarea din functie a presedintelui Camerei cu majoritatea voturilor.
La capatul sedintei de miercuri, care a durat mai bine de sapte ore, Comisia a aprobat, cu majoritate de voturi, amendamentele propuse de deputatii Coalitiei de guvernare, fara modificari substantiale. De altfel, pe tot parcursul sedintei, votul exprimat de presedintele Comisiei, Ioan Bivolaru, precum si cel al reprezentantei PRM, Olguta Vasilescu, nu au avut decat rol consultativ. Cu atat mai mult cu cat deputatii Coalitiei au venit cu alte amendamente decat cele depuse initial la raportul de modificare a Regulamentului Camerei.
„Regulamentar este posibil, dar colegial nu este corect. Ati fi putut depune aceste amendamente macar in termen de 24 de ore, astfel incat sa avem si noi timp macar sa ne uitam pe ele. Ati venit aici cu ele gandite deja si nici nu ne dati timp sa le intelegem macar“, le-a reprosat presedintele Ioan Bivolaru deputatilor din Coalitie.

Doua proceduri de revocare

Pentru a se conforma cererii din februarie a Curtii Constitutionale, deputatii PNL, PD, PC si UDMR din Coalitie au prevazut doua sectiuni distincte privind modalitatile de revocare. Prima dintre acestea se refera la presedintele Camerei, iar cea de-a doua la membrii Biroului Permanent.
Daca va fi adoptat in forma actuala, regulamentul Camerei va permite revocarea din functie a presedintelui la propunerea majoritatii politice a deputatilor. Se prevad insa si cazuri in care presedintele poate fi demis din functie daca se dovedeste ca el a incalcat normele constitutionale sau pe cele stipulate in regulamentul Camerei.
Potrivit formei adoptate de Comisie, Regulamentul prevede ca revocarea presedintelui este posibila si la cererea grupului parlamentar care l-a propus.
Presedintele Camerei Deputatilor, caruia i s-a cerut revocarea, nu mai poate prezida Biroul Permanent sau plenul in care se discuta revocarea.
Unul dintre amendamentele propuse de deputatii Coalitiei sustine ca, in cazul revocarii, fostului presedinte sa-i fie cedata functia ierarhica imediat inferioara celei detinute pana la acel moment.

PSD se plange la fratii socialisti europeni

Grupurile PSD din Senat si Camera au trimis o scrisoare de protest grupurilor socialiste si social-democrate din Parlamentele statelor membre UE referitoare la intentia Aliantei PNL-PD de a schimba presedintii Camerelor Parlamentului. Grupul parlamentar al PSD considera ca intentia Aliantei PNL-PD de a modifica Regulamentul, pentru a putea schimba presedintele Camerei, este „o viciere a rezultatului alegerilor parlamentare din 2004 si o incercare de a impune un sistem dictatorial“.
PSD atrage atentia asupra crearii unui precedent periculos, orice coalitie ce se formeaza peste noapte putand schimba presedintele Camerei Deputatilor, si apreciaza ca „decizia Aliantei incalca flagrant prevederile Constitutiei, conform carora presedintii Camerei Deputatilor si Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor“.