Comisia speciala de la Penitenciarul Rahova a propus, ieri, eliberarea conditionata a fostului lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, propunerea urmand sa fie luata in discutie la Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti.
Avocatul lui Cozma si-a exprimat speranta, imediat dupa pronuntarea deciziei, ca in cel mult o saptamana va fi stabilit termenul la care va fi luata in discutie propunerea.
Din comisia de eliberari conditionate au facut parte cinci persoane, printre care directorul penitenciarului, unul dintre adjuncti, precum si un judecator. Din comisia precedenta, care a pus in discutie eliberarea conditionata a lui Cozma anul trecut, a facut parte si un procuror, dar prezenta acestuia nu mai este necesara, fiind inlocuita de cea a unui judecator, potrivit ultimelor modificari ale Codului de procedura penala.
Pentru dezbaterile de ieri, avocatii lui Cozma au depus la dosar toate actele necesare, inclusiv ultimele hotariri ale instantelor bucurestene privind respingerea precedentei cereri de eliberare conditionata.
Fostul lider al minerilor a avut posibilitatea de a cere eliberarea conditionata dupa ce instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, la inceputul lunii decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care Cozma le-a primit pentru implicarea in doua mineriade: sapte ani si 11 luni inchisoare (pedeapsa executata deja pentru mineriada din 1991) si zece ani de inchisoare (pedeapsa aplicata de instanta suprema pentru mineriada de la Costesti, din februarie 1999).
Miron Cozma, incarcerat pana la inceputul lunii iunie 2006 la Penitenciarul de Maxima Siguranta Timisoara, a fost adus la Penitenciarul Rahova din Bucuresti.
In 2 iunie, cei sase membri ai comisiei speciale de la Rahova au luat in seama, la amanarea eliberarii conditionate a lui Cozma, gravitatea faptelor comise de acesta, lipsa dovezilor privind indreptarea si reeducarea lui, precum si faptul ca a beneficiat de clementa legii atunci cand a fost gratiat, antecedentele penale si timpul insuficient pentru reeducare. Comisia a propus amanarea, pentru 1 iunie 2007, a discutarii unei noi cereri de eliberare in cazul Cozma, detinutul contestand aceasta decizie la Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti. In 13 iunie, Judecatoria Ssectorului 5 Bucuresti decidea ca Miron Cozma sa ramana in inchisoare, el putand reveni cu o noua cerere de eliberare conditionata dupa sase luni, adica la 1 ianuarie 2007.
Luna urmatoare, Tribunalul Bucuresti a respins, ca nefondat, recursul fostului liderul al minerilor din Valea Jiului impotriva deciziei instantei inferioare referitoare la mentinerea sa in penitenciar, unde executa condamnarile pentru implicarea in doua mineriade.
Miron Cozma a intentat proces autoritatilor, cerand sa fie despagubit cu patru milioane de euro de catre statul roman, considerand ca este detinut ilegal, dupa ce fostul sef al statului Ion Iliescu l-a gratiat, iar apoi a revocat decretul prin care i s-a acordat clementa.