Traian Basescu spune ca Romania va actiona mai "dur" in problema romilor, dand ca exemplu retragerea alocatiei pentru parintii care nu-si trimit copiii la scoala.
Declaratia a fost facuta in cadrul intalnirii de marti cu Inaltul Comisar pentru Minoritati Nationale al OSCE, Knut Vollebaek.
Basescu a spus ca, in ceea ce priveste minoritatile din Romania, cea mai "sensibila" problema este cea a romilor.
"Exista o lipsa de intelegere fata de cat de adanca este aceasta probema, chiar la nivel european, dar ne asumam responsabilitatea pentru cetatenii nostri. Nu incercam sa putem aceasta problema pe seama europenilor, dar in acelasi timp este nevoie de o cooperare la nivel european", a spus Basescu in cadrul intalnirii cu Vollebaek, subliniind problemele din zona libertatii de circulatie, potrivit NewsIn.
Presedintele a afirmat ca Romania cauta solutii, dar este constienta ca acestea nu sunt "perfecte", de aceea considera ca orice contributie este binevenita.
"Vom incepe sa fim ceva mai duri, de exemplu sa nu mai platim alocatiile daca parintii nu isi trimit copiii la scoala. Pana acum am fost foarte flexibili, dar trebuie sa facem ceva", a mai spus seful statului.

Basescu vrea "rom", nu "tigan"

In luna decembrie, Traian Basescu a declarat ca nu va promulga legea privind revenirea la denumirea de "tigan" in loc de "rom", intr-un interviu publicat de Financial Times.
In urma cu 4 luni, presedintele sustinea ca s-a facut "o mare greseala" cand s-a schimbat numele tiganilor in romi, provocand o "confuzie" pentru multi cetateni europeni, care nu stiu daca "romii inseamna romani" sau e vorba de o etnie distincta.
"Politic, in Romania s-a facut o mare greseala, o realizez si eu acum, cand s-a schimbat numele acestei minoritati din tigani in romi. (...) A fost decizia noastra politica, nu mai stiu cine a luat-o, nici n-am dat atentie atunci, dar ea s-a produs si in momentul de fata la multi dintre cetatenii europeni exista o confuzie, daca romii inseamna romanii, toti 22 de milioane sau e vorba de o etnie", a spus Basescu.
"Mai avem o problema care trebuie spusa si care face dificila integrarea romilor nomazi - foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura. Daca nu vom recunoaste cinstit si problemele pe care le are etnia insasi, si problemele pe care le avem noi in a cunoaste etnia, nu vom gasi solutia problemei", a declarat presedintele Traian Basescu, prezent miercuri, intr-o vizita in Slovenia.