Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o declaratie politica intitulata "Necesitatea adoptarii unui cod de conduita al parlamentarilor", pe care o puteti citi in continuare.

Dupa cum bine ati observat si dumneavoastra, in ultima perioada, presa a adus in discutie foarte des subiectul vizitelor parlamentarilor in teritoriu. Tonul general a fost unul acuzator, iar situatia aceasta trebuie sa ne preocupe.
Este necesar sa luam masurile adecvate pentru a preveni aceste confuzii si acuzatii nefondate. In acest sens, se impune un Cod de conduita a parlamentarilor. Este nevoie de o reglementare precisa, care sa prevada situatiile ce pot aparea in perioade precum este aceasta, de campanie electorala pentru alegerile europarlamentare.
Sa nu uitam ca principiul reprezentativitatii este sfant intr-o democratie, iar fiecare parlamentar este dator sa intretina dialogul cu cetatenii din circumscriptia sa. La urma urmei, acestia i-au delegat puterea de a negocia aspecte economice si sociale in numele lor. In baza sesizarilor si a cererilor facute de cetateni, fiecare parlamentar trebuie sa actioneze ferm si clar. Or, pentru a putea lua decizii si a initia proiecte legislative pe o tema sau alta, fiecare dintre noi trebuie sa mentina o relatie stransa cu alegatorii.
Existenta unui cod de conduita a parlamentarilor ar duce la eliminarea presupozitiilor, fie din parte presei, fie din partea altora, ca vizitele in teritoriu reprezinta vacante. Nimic mai fals. Este nevoie sa ne clarificam activitatea. Vizitele pe care fiecare dintre noi le face in teritoriu sunt o parte importanta, esentiala, a activitatii parlamentare, iar masuri de reglementare a conduite ar impune respectul cuvenit acestor activitati.
In acest context, mentionez ca, la nivel european, exista deja un Cod de conduita, ale carui prevederi au fost aplicate recent de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in situatia in care sapte comisari europeni candideaza pentru cate un loc in Parlamentul European. Astfel, acesta a decis sa le acorde acestora un concediu electoral in perioada 19 aprilie-25 mai. Dupa cum prevede Codul de conduita, acest tip de concediu este fara plata, iar in perioada respectiva comisarii nu pot utiliza resursele umane sau materiale ale Comisiei. Toti comisarii care vor fi in concediu electoral isi vor relua activ functiile in cadrul Comisiei incepand din 26 mai. Daca vor fi alesi, comisarii care vor decide sa isi ocupe locul in Parlamentul European vor trebui sa demisioneze din Comisie pana la sfarsitul lunii iunie.
Iata cat de usor si de clar se actioneaza cand reglementarile orienteaza corect deciziile. Fireste, acest Cod de conduita cuprinde si alte aspecte, fiind in acest sens un model complex si complet care ne-ar putea inspira in realizarea propriului nostru Cod de conduita parlamentara, de a carui necesitate cred ca sunteti si dumneavoastra convinsi. Iata de ce va cer sprijinul pentru a realiza acest set de reglementari care ne vor ghida pasii, pe viitor, in fiecare situatie.