Reprezentantii romanilor din Covasna, Harghita si Mures, intruniti la Izvorul Muresului pentru a contracara adunarea maghiarilor care doresc autonomia pe criterii etnice a Tinutului Secuiesc, au adoptat sambata o declaratie prin care cer ajutorul autoritatilor centrale.
Reprezentantii romanilor din judetele mentionate solicita autoritatilor centrale elaborarea si aplicarea unei strategii nationale pentru solutionarea problematicii pastrarii si dezvoltarii identitatii nationale a romanilor, minoritari in cele trei judete. Potrivit NewsIn, declaratia va fi inaintata autoritatilor romane, precum si forurilor europene. Reprezentantii sferei civile, ai politicienilor, autoritatilor locale romanesti si ai bisericii ortodoxe din Covasna, Harghita si Mures au declarat ca situatia grava la care s-a ajuns este consecinta cedarilor si compromisurilor facute de clasa politica romaneasca, dupa decembrie 1989, care a abandonat acest areal si pe romanii care traiesc in zona, considerati ca "pierderi colaterale", la discretia UDMR.
NU Legii Statutului minoritatilor nationale
Declaratia lansata sambata este un apel la autoritatile statului, Parlamentul Romaniei, presedintia, guvernul, precum si la intreaga societate romaneasca, Patriarhie sa ia atitudine si sa-si exprime public pozitia fata de actiunile liderilor maghiari, de obtinere a autonomiei teritoriale pe criterii etnice, care atenteaza la unitatea si suveranitatea statului si natiunii romane.
Se solicita Parlamentului si presedintelui Romaniei sa nu adopte si sa nu promulge Legea Statutului minoritatilor nationale, initiata de UDMR, asigurarea cadrului legal de reprezentare a populatiei romanesti din zona in structurile decizionale legislative si administrative, respectarea statutului limbii romane ca limba oficiala in activitatea institutiilor administratiei publice locale, precum si finantarea de la bugetul central a publicatiilor cotidiene in limba romana.
Apel la dialog interetnic
Participantii la Adunarea reprezentantilor romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures au reinnoit apelul la conlucrare si dialog interetnic si apreciaza ca singura solutie este convietuirea pasnica bazata pe respectul reciproc, in spiritul valorilor europene, al principiilor unitatii in diversitate si al interculturalitatii promovate de Uniunea Europeana.