Dragos Moldovan publica in Cronica Romana articolul "Cand ridicolul detine majoritatea absoluta".
'De o buna bucata de vreme incoace, Roberta Anastase si Victor Ponta au ceva de impartit. Se ciondanesc toata ziua - buna-ziua. In privinta presedintei Camerei Deputatilor, lucrurile mi se par clare. Stiu foarte bine ca ceea ce s-a intamplat sub presedintia Robertei Anastase s-a mai intamplat de-a lungul timpului de nenumarate ori. Nu mai vorbesc despre inceputurile parlamentarismului romanesc postdecembrist, dar magarii de genul celei petrecute acum cateva saptamani au tot fost in trecutul apropiat. Asta insa nu e o scuza. Romanul are o vorba, e drept, foarte cinica, dar cat se poate de adevarata: hotul neprins e om cinstit. Roberta a fost data pe fata. Prinsa, cum ar veni, cu mana bagata pana la cot in voturi. Asta e. Acum, in locul ei, orice inalt demnitar inzestrat cu oarece bun-simt de orientare si supravietuire politica si-ar da demisia. Adica nu acum, ci atunci, cand lumea a strigat in gura mare, aratand-o cu degetul, "Hotie!". A pierdut momentul oportun si deja e prea tarziu. S-a ajuns in situatia in care presedintele Traian Basescu a inceput s-o inghionteasca. Pe scurt, Roberta Anastase a atins un prag al ridicolului care e pus si mai tare in evidenta prin comparatia cu Adrian Nastase, cel care a fost mazilit in favoarea sa. (Rezonanta celor doua nume este ca un cantec de cobe pe urmele prea tinerei presedinte al Camerei Deputatilor.)
In fine, din coltul in care a fost inghesuita, Alma Anastase incearca sa reactioneze si o face ca o pisica agresata: scuipa si zgarie. Ceea ce se lasa cu ceva varsare de sange si usturimi. Alma a spus ca Victor Ponta are probleme in partid din cauza unor greseli strategice. Si a pomenit ceva in legatura cu faptul ca pierde din putere in fata pesedistilor. Ar merita discutat pe tema asta, pentru ca spusele domnisoarei presedinte contin o doza de adevar. Victor Ponta a fost prea bataios cu ocazia ultimei Motiuni de Cenzura. Prea a luat totul pe cont propriu, prea s-a aruncat, cu pieptul dezvelit, ca Andrii Popa, in fata inamicului. Din punctul meu de vedere, greseala lui fundamentala a fost chestia aia cu numaratoarea inversa a voturilor, cine mai lipseste si cu cine a batut palma el, Victor Ponta, ce camarazi din tabara Puterii a convins sa dezerteze. In ziua votarii Motiunii se ajunsese la doua voturi, daca nu ma-nsel. Sper sa nu se supere pe mine Victor Ponta, care altminteri mi se pare o aparitie semnificativa si de bun augur in politica romaneasca, dar ceea ce a facut el marti, 26 octombrie, cu o zi inaintea rezultatului oficial asupra Motiunii, a semanat cu topaitul lui Mircea Geoana. Crin Antonescu a stat ascuns dupa colt, i-a lasat prim-planul lui Victor Ponta pentru ca acum sa sara el in fata, cu o Motiune de Cenzura pe legea Invatamantului. Ceea ce are ca efect, in primul rand, ridiculizarea documentului pentru care s-a batut, pana la epuizare, acum cinci zile, presedintele social-democratilor. In ceea ce priveste puterea pe care acesta o mai are in partid, lucrurile au fost lamurite cu ocazia congresului din 16 octombrie cand Victor Ponta i-a inmanat, practic, lui Adrian Nastase, parghiile conducerii executive a Partidului Social Democrat. Aplombul cu care a sustinut teza conform careia tot ce se intampla important in partid trebuie sa poarte girul Consiliului National nu poate fi justificat decat de o analiza matura si atenta care duce inevitabil la concluzia ca pentru a struni o masinarie de calibrul Partidului Social Democrat e nevoie de o mana imbatranita pe parghiile de forta care o pun in miscare.
Deci, Roberta Anastase are oarecum dreptate, dar nu in felul in care i-ar placea ei sa aiba. Pentru ca, daca Victor Ponta ar avea in fata pesedistilor atributele pe care le are Antonescu in fata liberalilor, atunci si soarta ei ar fi mai usoara. Imparteala cu care a fost de acord Victor Ponta e mai degraba o sporire a puterii acestuia pe esichierul politic, in general, pe principiul "unde-s doi, puterea creste". Ba chiar trei, scotandu-l si pe Liviu Dragnea.
Bun, deci in privinta asta are si Roberta partea ei de dreptate, dar tot trebuie sa plece din postul pe care-l ocupa. Macar pentru ca are un predecesor care o eclipseaza complet si ale carui performante in domeniul cramponatului de scaun nu o sa le poata atinge niciodata. Poate ca se antreneaza, saracuta, dupa moda care face furori printre pedelisti, dar iarasi, ca si cu dreptatea in analiza situatiei lui Ponta, degeaba.'