La fel ca in oricare campanie electorala, candidatii s-au spetit sa arate cat de curati la suflet sunt, ce pot face pentru Galati si cat de atasati si preocupati sunt de soarta galatenilor si de nevoile acestora. Peste toate a plouat cu promisiuni care mai de care mai stufoase. Pentru a nu stiu cata oara ni s-a promis vesnicul pod peste Dunare, aeroportul care sa ridice faima Galatiului sau refacerea Salii Sporturilor, "epava" care zace de mandate intregi fara ca alesii sa se apuce de treaba.

Tot ca de fiecare data, curatarea administratiei nu a lipsit din programul de campanie a niciunui candidat, fie el membru de partid sau independent. Nici transformarea orasului in centru turistic national, ori stergerea prafului care zace de ani de zile peste urbea noastra nu au fost straine candidatilor care au incercat sa atraga votul cetatenilor satui pana peste cap de promisiuni facute de dragul de a fi facute.

Independentii au promis schimbarea

Ca de fiecare data, candidatii independenti, indeferent pentru ce functie s-au luptat la localele din acest an, au promis ca vor aduce schimbarea si vor scoate orasul din starea de letargie in care este aruncat de formatiunile politice. Independentii le-au mai promis galatenilor transparenta in administratia locala si deschidere fata de oameni, mai ales ca nu vor avea sefi de partid carora sa le dea raportul. Din nefericire nu prea au convins electoratul cu promisiunile lor.

Fantasmagorii de campanie

Una dintre promisiunile ciudate din campania electorala a fost a Partidului Initiativa Nationala, care le promitea alegatorilor ca le vor fi anulate cat ai clipi datoriile la intretinere si amenzile celor care au venituri mici, sub 500 de lei pe membru de familie. Mai mult, erau aduse si argumente care sa convinga electoratul ca exact asa stau lucrurile, evident daca formatiunea cu pricina castiga alegerile. Ca o cireasa pe tort, candidatii PIN promiteau cui voia sa-i voteze ca banii pe care Europa ii pune la dispozitia judetului nostru vor ajunge in mainile fiecarui galatean, "sa-i simta in palma si sa-i cheltuie". In acelasi ton se aflau si proiectele Alternativei Ecologiste, care vedea deja o a 13-a pensie sau inghetarea taxelor si impozitelor pentru urmatorii patru ani.

Partea umana si blogurile au facut diferenta

In campania electorala candidatii diferitelor formatiuni politice, indiferent pentru ce functie a administratiei locale, au mers pe ideea de a fi cat mai "umani". Astfel, pe mai toate afisele care au impanzit orasul in ultimele saptamani, am intalnit dictoane ca: "om bun", "om in slujba ta", "omul nostru", "omul de care aveti nevoie", "om cinstit, gospodar" si lista poate continua in aceeasi tonalitate.

Totodata campania din acest an s-a remarcat prin prezenta blogurilor, majoritatea candidatilor care s-au luptat pe diverse functii pentru locale etalandu-si promisiunile electorale pe internet, pe pagini personale, frumos ornate si condimentate cu fel de fel de informatii electorale. Vom vedea cum se va consuma si campania pentru turul al doilea, cand vom face cunostinta cu alte si alte promisiuni, care mai de care mai "atragatoare".