Dezbaterea publica pe tema proiectului de buget pe 2005, organizata ieri dupa-amiaza de Primaria municipiului Botosani, a fost un esec, din punctul de vedere al participarii populatiei. Cel mult 35 de persoane, dintre care peste 25 consilieri municipali si angajati ai Primariei, au fost prezente la discutia privind repartizarea banilor municipalitatii.

Primarul Catalin Flutur si-a exprimat, ieri, la sfirsitul intilnirii cu cetatenii, dezamagirea pentru dezinteresul oamenilor fata de problemele municipiului. Cu toate acestea, edilul este hotarit sa organizeze astfel de intilniri ori de cite ori va trebui luata o decizie importanta. "Fuga de raspundere ne este caracteristica noua, romanilor. Eu consider, in schimb, ca este un inceput foarte bun. Este un lucru pe care il vom face ori de cite ori este nevoie pentru a rezolva probleme importante ale orasului. Ca orice inceput este greu. Asta este explicatia. Probabil mai multa promovare a actiunii din partea noastra era importanta ", a spus Catalin Flutur.

Pe linga dezbaterea publica organizata ieri dupa-amiaza, municipalitatea a decis sa ceara parerea cetatenilor prin intermediul a peste 2.000 de chestionare, distribuite in baza unui proiect cu finantare asigurata de Departamentul Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala. Chestionareale au fost deja distribuite, acestea urmind sa fie preluate si procesate de functionarii Primariei. Seful Executivului local sustine ca datele cuprinse in chestionare vor fi luate in calcul la stabilirea bugetului local pe 2005, care urmeaza a fi supus dezbaterii Consiliului Local in sedinta de miercurea viitoare.

Bugetul local pe 2005 va fi, atit la capitolul venituri, cit si la cheltuieli, de 996,6 miliarde de lei. Municipalitatea si-a propus sa cheltuie majoritatea pe banilor pe invatamint, 389,45 miliarde de lei fiind alocate pentru plata cadrelor didactice, a utilitatilor, pentru reparatii si investitii, dar si pentru bursele elevilor, precum si pe servicii publice, pentru care se vor aloca 352,2 miliarde de lei. Potrivit proiectului de buget, sanatatii ii vor fi alocate 8,3 miliarde de lei, culturii, pentru finantarea teatrelor si filarmonicii, 32,9 miliarde de lei, iar sportului zece miliarde de lei. De asemenea, vor fi alocate aproape 50 de miliarde de lei pentru ajutoare sociale pentru saraci, plata insotitorilor persoanelor cu handicap, a ajutoarelor pentru lemne si asigurarea hranei la Cantina de Ajutor Social. Alte 52 de miliarde de lei vor fi utilizate pentru functionarea Consiliului Local.