Autoritatile judetului au intrat deja in febra pregatirilor pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Pentru prima data in Romania, alegerile parlamentare se vor desfasura pe baza votului uninominal si nu a votului pe lista, dupa cum s-au desfasurat alegerile precedente. Judetul Bihor are arondate 13 colegii electorale, dintre care noua colegii sunt pentru Camera Deputatilor si patru
pentru Senatul Romaniei.
In Bihor s-au facut deja primele intruniri pentru organizarea alegerilor, Biroul Electoral de Judetean de Circumscriptie nr. 5 Bihor urmand sa aiba sediul in incinta Institutiei Prefectului Judetului Bihor, Parcul Traian, nr. 5, in salile 2 si 3 de la etajul 1.
Potrivit lui Liviu Andrica, consilierul prefectului de Bihor, la inceputul lunii septembrie a avut loc constituirea Comisiei Tehnice Judetene Bihor pentru coordonarea si urmarirea indeplinirii sarcinilor prevazute in legislatia in vigoare, in ceea ce priveste alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat. "S-a stabilit deja Comisia Tehnica, aceasta fiind condusa de prefectul Mircea Ghitea, din comisie facand parte conducatorii institutiilor descentralizate din Bihor. A mai fost stabilit la inceputul lunii si secretariatul tehnic", ne-a declarat Andrica.
Acesta sustine ca vineri va avea loc tragerea la sorti a judecatorilor care vor conduce Biroul Electoral de Circumscriptie Judetean. "In 19 septembrie va avea loc tragerea la sorti a celor trei judecatori care vor face parte din BEJ, dupa care va fi ales si presedintele BEJ, ceilalti doi urmand a fi loctiitori ai presedintelui", ne-a mai spus consilierul prefectului. De asemenea, pana in 30 septembrie vor trebui delimitate sectiile de votare. In acest sens Prefectura Bihor a trimis o circulara tuturor primariilor din judet pentru a face delimitarea.
"Se lucreaza la intocmirea caietului de sarcini si a documentatiei necesare pentru achizitionarea buletinelor de vot, a stampilelor si a celorlalte materiale necesare procesului de votare, pentru a fi toate gata la timp si a nu avea probleme", ne-a mai declarat consilierul prefectului.