"O victorie fara glorie", a catalogat presedintele PSD, Mircea Geoana, rezultatul in favoarea presedintelui Basescu, referindu-se in special la procentul mare de absenteism. Insa nu toti liderii PSD au aceeasi parere. Victor Ponta cere transant "asumarea raspunderii", in timp ce, mai prudent, Ion Rus sustine necesitatea unei analize realiste a cauzelor si consecintelor esecului electoral.


Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat imediat dupa anuntarea exit-poll-urilor la referendum ca participarea redusa la vot nu ii confera lui Basescu dreptul de a clama ca se bucura de sprijinul poporului.
Cantonat inca in limbajul de campanie, Geoana a apreciat declaratiile presedintelui de dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-ului, ca fiiind "belicoase" si "de rau augur", desi in acelasi discurs isi aprecia propriile declaratii, din timpul campaniei electorale, ca fiind necaracteristice stilului sau personal si pe care a precizat ca le regreta.
Geoana a amintit si de teza atat de draga lui Ion Iliescu, cea a lectiei aplicate de catre Parlament presedintelui, apreciind ca, lipsit de modestie cum este, presedintele nu a inteles mare lucru din lectia acestui referendum.
Liderul PSD a sustinut, totodata, ca suspendarea lui Traian Basescu cu o larga majoritate in Parlament reprezinta, in sine, o sanctiune politica, careia votul de sambata nu ii poate anula semnificatia. Pe de alta parte insa, in baza votului popular, Geoana deschide "usa" unei viitoare colaborari cu Presedentia si implicit cu democratii, anuntand prioritatile politice ale partidului, care coincid in mare parte cu cele anuntate de presedinte.
In schimb, alti lideri importanti ai partidului sunt decisi sa nu treaca chiar asa usor peste rezultatele referendumului si anunta anumite masuri la nivel central.
Vicepresedintele PSD, Ioan Rus, sustine ca in cadrul conducerii partidului se va face o analiza asupra situatiei create in urma initierii procedurii de suspendare a presedintelui Romaniei si a consecintelor ce au decurs din acest act, urmand ca, pe baza concluziilor, sa se formuleze puncte de vedere privind strategia viitoare a partidului. Rus mai sustine ca analiza preconizata nu va fi urmata si de demiteri la nivelul conducerii partidului. Alti lideri PSD au o pozitie si mai transanta, vicepresedintele PSD, Victor Ponta, declarand chiar ca intentioneaza sa-si dea demisia din conducerea partidului daca niciun lider nu isi va asuma raspunderea pentru esecul de la referendum.
Ponta a contrazis declaratiile presedintelui PSD, mentionand ca nu poate considera victoria lui Basescu cu un scor electoral de 75% dintre optiuni exprimate ca fiind neconcludenta.