Puterea informeaza: Un nou scandal pe scena politica. Vor sa modifice Legea referendumului in avantajul lui Basescu.
Dupa trei ani de "liniste", Legea referendumului va zgudui din nou scena politica, asa cum a facut-o intre octombrie 2005 si mai 2007.
Cinci senatori din Coalitia guvernamentala au modificat in Comisia juridica a Senatului Legea referendumului (Legea 3/2000) la articolul care se refera la modalitatea de demitere a presedintelui Romaniei. Concret, acestia au modificat art.10, care, daca va ajunge sa fie adoptat, va arata in felul urmator: "Demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale". Practic, s-ar reveni la formula din legea din anul 2000, care a fost modificata dupa lupte grele si in care din 2007 prevedea ca presedintele Romaniei poate fi demis cu majoritatea voturilor participantilor la referendumul de demitere.
Cu siguranta, aceasta modificare legislativa va genera tensiuni mari in Parlament. Un prim scandal este deja pe rol. Modificarea legii in Comisia juridica s-a facut nestatutar, neexistand cvorumul de sedinta - adica prezenta a minimum sase senatori. In mod normal, ceea ce au facut cei cinci senatori ai Puterii este lovit de nulitate. Ei sustin insa ca ar fi existat cvorum de sedinta, venind cu argumentul ca pe lista de prezenta sunt sase semnaturi. Numarul de semnaturi nu intra in calcul la cvorum, ci prezenta efectiva in momentul votului. Este curioasa pozitia adoptata de senatorii PDL, UNPR si UDMR, tinand cont ca in situatii similare nu considerau semnaturile din condica drept cvorum de prezenta. Este cazul Comisiei de invatamant din perioada dezbaterii Codului Educatiei, cand inainte de votare, senatorii Puterii (care semnasera evident condica) paraseau sedinta pentru a genera caderea cvorumului. Tocmai respectivele caderi de cvorum l-au impiedicat pe Mircea Geoana si pe senatorii Opozitiei sa dezbata in plen Codul Educatiei.

O istorie zbucuiumata

Pentru modificare Legii referendumului s-au dat batalii grele in Parlament incepand cu toamna anului 2005. Modificarea legii a fost propusa atunci de patru parlamentari PSD si aducea urmatoarele noutate: demiterea presedintelui cu majoritate simpla (50% plus un vot din participantii la urne). La inceput s-au contrat violent pe aceasta modificare PSD si PRM, de o parte, si PD, de cealalta, liberalii avand pozitii impartite, iar UDMR era in neutralitate. Reamintim, in 2005 guverna Coalitia PNL-PD-UDMR. Ulterior, cand si PNL a agreat modificarea legii, au aparut doua conditii diferentiate pentru demiterea presedintelui: cu majoritate absoluta (50% plus un vot din totalul electoratului) in cazul in care presedintele este ales in primul tur; cu majoritate simpla (50% plus un vot din totalul participantilor la urne) in cazul in care presedintele este ales in doua tururi de scrutin. In 2007, PNL a mai propus ca un referendum, de orice natura ar fi, sa nu se poata desfasura in paralel cu orice tip de alegeri. Aceasta varianta a legii a cazut la Curtea Constitutionala (culmea, la vremea respectiva, PSD avea majoritatea aici) si la refacerea legii s-a ajuns inapoi la prima varianta de modificare: demiterea prin majoritatea simpla. La vremea respectiva, PD, aflat in 2007 deja in Opozitie, acuza celelalte partide ca legea este facuta special pentru facilizarea demiterii lui Traian Basescu. Acum, acuzatiile vin din cealalta tabara, si se sustine ca PDL vrea sa modifice legea pentru a-l apara pe Traian Basescu, stiut fiind faptul ca o demitere prin majoritate absoluta este aproape imposibila.
Intr-un fel sau altul, modificarea legii va ajunge totusi sa fie dezbatuta in plen. Ce se va intampla la Senat nu conteaza, deoarece Camera Deputatilor este decizionala. Aici, ramane de vazut cum se vor comporta UDMR si o parte a deputatilor din UNPR. In 2007, UDMR a votat in corpore in favoarea modificarilor, iar Gabriel Oprea, Marian Sarbu, Eugen Nicolice, un adevarat varf de lance in batalia modificarii legii, lideri ai UNPR, nu au cedat nici un pas in fata PD. De asemenea, este interesant de vazut care va fi pozitia a sase deputati din grupul minoritatilor nationale care, in 2007, au votat de asemenea in favoarea modificarii legii.

Conditii de demitere a presedintelui Romaniei

Conform legii aflate in vigoare: 50% plus un vot din numarul participantilor la urne
Conform proiectului PDL: 50% plus un vot din numarul total al electoratului, adica aproximativ 9,4 milioane de voturi