Presedintele interimar al PD, Emil Boc, se afla pe aceeasi lungime cu cel care l-a lasat la sefia democratilor, presedintele Traian Basescu. Seful statului a declarat saptamana trecuta ca a acordat un termen de sase luni, la fel ca in cazul altor institutii, si Guvernului condus de premierul Calin Popescu-Tariceanu. Mai mult, presedintele s-a aratat nemultumit de activitatea acestuia.
Ieri, Boc a anuntat de la Cluj ca evaluarea activitatii Guvernului si a performantelor ministrilor dupa fiecare sase luni este un gest firesc, iar dupa aceasta actiune vor trebui luate masuri. Sanctionarea demnitarilor care nu au corespuns ar putea sa se faca pe mai multe cai. Prima ar fi, potrivit lui Boc, o restructurare a unor departamente sau structuri ale Guvernului prin comasare, desfiintare sau infiintarea unora noi. O alta ar fi schimbarea unor ministri. In fine, o ultima formula ar fi o mixtura intre primele doua. “Acest lucru il vom sti numai dupa ce vom face impreuna cu primul-ministru aceasta evaluare, pe care o vom propune apoi presedintelui Traian Basescu, deoarece doar seful statului poate schimba ministri la propunerea primului-ministru“, a declarat Boc.

Analiza in cadrul coalitiei

Afirmatiile lui Boc conduc la concluzia ca PD este in favoarea unei remanieri a Guvernului care trebuie sa aiba loc in iulie, ceea ce ar fi in contradictie cu opinia lui Tariceanu, care a declarat in mai multe randuri ca o remaniere a Guvernului nu este necesara in perioada imediat urmatoare. Boc considera insa ca un Guvern nu poate fi eficient daca nu isi face o evaluare din sase in sase luni, pentru a observa ce si-a propus si ce a realizat.
“Daca acest lucru nu se realizeaza, este periculos pentru sistemul de drept din Romania. Cred ca dupa finalizarea sesiunii parlamentare din iunie se va face evaluarea. Exista bile albe si bile negre in activitatea Guvernului, dar vom analiza totul in cadrul coalitiei“, a precizat presedintele interimar al PD.