Jurnalul National publica un articol de Adrian Nastase, intitulat ' Reforma statului a luat sfarsit o data cu statul', pe care il puteti citi in continuare.
'Cand ne-a vorbit obsesiv despre "modernizarea statului roman", Traian Basescu a uitat sa ne informeze in legatura cu cateva detalii, sa zicem stilistice. Adica nu ne-a spus ca aceasta modernizare frizeaza suprarealismul si, pe alocuri, dadaismul in formele lui cele mai acute. Pentru arte a fost si este un experiment interesant. Pentru un stat, o asemenea "modernizare" nu poate aduce decat anarhie, mizerie si amplificarea puterii discretionare a unui singur individ.
Pas cu pas, ceea ce se petrece in Parlament de cateva luni indica sfarsitul de facto al regimului constitutional inceput in 1992. Basescu si basescienii nu s-au mai sinchisit de proceduri si n-au mai propus nici un proiect de modificare a Constitutiei. Erau, probabil, destul de constienti ca un astfel de proiect nu avea sa intruneasca o majoritate. Asa ca au trecut, pur si simplu, la fapte. De ce sa mai construiasca un legislativ unicameral, cu mai putini parlamentari, cand pot distruge, de pilda, Parlamentul cu totul?
Frauda de la votarea legii pensiilor, pastorita de la cel mai inalt nivel parlamentar, arata ca vointa alesilor nu mai are nici o importanta. Se va vota de atatea ori pana iese cum trebuie, iar in sala vor fi prezenti atatia oameni cati vrea doamna Anastase.
Mai mult, incredibil de mult, PDL a reusit sa introduca in Parlament eroarea in bloc. Acesti oameni fara identitate politica, cei care au acuzat ani in sir "masina de vot" PSD, s-au comportat ca niste elevi repetenti care copiaza teza de la cel din prima banca, fara sa gandeasca nici o clipa. Daca cel din prima banca greseste, gresesc toti. Pentru ca ei nu stiu ce se voteaza, ce scrie in hartiile pe care nu le citesc. Ei stiu doar ca trebuie sa faca ce fac si sefii, adica sa greseasca musai o data cu ei. O asemenea atitudine arunca iar in derizoriu Parlamentul si ideea de vot constient.
Miscarea finala a acestei simfonii anticonstitutionale e decizia PDL de a se abtine in problema motiunii de cenzura de azi. E o decizie ilegala. Votul cu bile exclude abtinerea. Nu exista bila gri. In douazeci de ani, cu numeroase motiuni de tot felul, nimeni niciodata nu a procedat in felul asta in Parlamentul roman. Motivul acestei idei monstruoase e frica. Regimul Basescu, bazat fundamental pe frica, a ajuns la o culme: ii e frica de sine insusi.
In mod normal, un Parlament e un spatiu de negociere si de dialog. In acest moment, Parlamentul nostru nu-si poate indeplini o asemenea functie elementara. Acolo exista doua grupuri politice care nu pot dialoga si nu pot ajunge la compromisuri utile pentru societate. Guvernarea se face pe usa din dos, pe baza unor idei fixe impuse prin smecherie si prin ilegalitati. Daca mergem asa mai departe, nu m-ar mira sa nu mai avem alegeri vreodata. PDL poate "ingheta" de pilda calendarul, prin ordonanta de urgenta, pe motiv de criza. Se poate decide, de pilda, ca, pentru o vreme imposibil de masurat, in fiecare zi e 4 noiembrie, data cand a vazut lumina zilei primul barbat al tarii. In felul asta sunt atinse deodata toate obiectivele politice majore ale PDL: nu se mai platesc lefuri si pensii, nu se mai dau inapoi imprumuturile de la FMI, iar Traian Basescu o sa tina o nesfarsita conferinta de presa la televiziunile mogulilor, criticandu-i pe moguli pentru diversiune.'