Plenul Parlamentului a aprobat ieri constituirea Comisiei parlamentare de ancheta privind evaluarea activitatii SRTv si SRR, cu 184 de voturi “pentru“, 42 de voturi “impotriva“ si 66 de abtineri.

Presedintia comisiei este asigurata de Raluca Turcan (PNL), vicepresedinti sunt Eugen Nicolicea (PSD) si Lia Olguta Vasilescu (PRM), iar secretari Ionica Constanta Popescu (PUR) si Valentin Iliescu (PD).
PRM s-a opus de la bun inceput constituirii unei comisii de ancheta, solicitand ca ancheta sa fie realizata de cele doua comisii parlamentare de cultura, in obiectul de activitate al carora figureaza obiectivele urmarite de comisia de ancheta. Propunerea PRM a fost respinsa. Tot PRM, prin deputatul Lia Olguta Vasilescu, a solicitat retrimiterea hotararii in dezbaterea liderilor, pentru formularea altor obiective ale comisiei de ancheta, care sa difere de cele ce revin comisiilor de cultura. Nici aceasta propunere nu a intrunit sustinerea plenului, articolul fiind adoptat in forma stabilita. Cele mai disputate articole s-au referit la faptul ca personalul din cele doua societati este obligat sa raspunda solicitarilor comisiei si la obligativitatea ca, la cererea comisiei, orice persoana care cunoaste fapte sau imprejurari in legatura cu obiectul cercetarii sau care detine un mijloc de proba sa le aduca la cunostinta comisiei.

PSD contesta

Cele doua prevederi au fost contestate de catre senatorii PSD Corina Cretu si Antonie Iorgovan si de catre deputatul PSD Constantin Nita. Corina Cretu a invocat libertatea de exprimare a ziaristilor si existenta unor contracte de confidentialitate in cadrul societatilor si a cerut specificarea personalului celor doua societati care este obligat sa raspunda solicitarilor comisiei. Ea a cerut ulterior eliminarea intregului articol, care mai prevede ca impiedicarea in orice fel a activitatii comisiei in indeplinirea atributiilor se sanctioneaza conform legii penale. In favoarea amendamentului sau, Corina Cretu a apreciat drept “un precedent periculos“ ca realizatorii de emisiuni si ziaristii sa explice modul de realizare a emisiunilor.
Deputatul PSD Constantin Nita a propus exceptarea de la aceasta obligatie a personalului editorial din cele doua societati. Parlamentarii din PNL au explicat ca toate aceste texte, contestate de PSD, corespund prevederilor din Regulamentul Camerei.