Politicienii romani se reinventeaza perpetuu si continua sa ne uimeasca precum niste animale ciudate. Ultimele doua astfel de specimene au reusit sa adune parca marlania intregii clase politice romanesti, plangandu-se de la tribuna Parlamentului ca nu le ajunge diurna alocata pentru mandatul de euroobservator.
Senatorii Corina Cretu (PSD) si Nicolae Vlad Popa (PNL) si-au luat inima in dinti si au cerut ieri in plen mai multi bani pentru sejururile de la Strasbourg si Bruxelles. Senatoarea sustine ca cei 268 de euro pe care ii primeste zilnic de la Parlamentul European pentru a vizita pitorescul Petit France din Strasbourg sau Palatul Regal din Bruxelles nu-i sunt suficienti ca sa manance si gura ei ceva. Si pentru ca tot se afla la tribuna Senatului, pupila lui Iliescu s-a gandit ca n-ar strica sa-si forteze norocul - ca doar nu da de la ea - si a solicitat si un sef de cabinet, care sa o insoteasca in pelerinajele ei euroobservatoare. Precizam ca delegatia Romaniei numara 35 de reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare si este una dintre cele mai mari prezente ca euroobservatori, sindrom specific romanesc, de altfel. Numirea unor sefi de cabinet ar insemna practic dublarea delegatiei si implicit a costurilor aferente pentru intretinerea acesteia. Acest amanunt este prea putin important insa pentru obrazul subtire al Corinei Cretu, care vede in seful ei de cabinet responsabilul de problemele tehnice, precum deschiderea laptopului, probabil.

Bani de sprit

Unul dintre cele mai pitoresti motive invocate pentru suplimentarea diurnelor de euroobservator este cel legat de nevoia de „socializare” cu parlamentarii europeni. Senatorul Nicolae Vlad Popa a atras atentia asupra cheltuielilor extraparlamentare, a activitatilor de lobby pentru Romania, care presupun, chipurile, mese rotunde si diferite intalniri neoficiale. In fapt, e sugerata nevoia de bani publici pentru cate un sprit cu baietii, fie ei bulgari sau olandezi, ca doar asa se cunoaste omul cel mai bine, cand i se mai dezleaga limba in vreo braserie din Strasbourg. Pentru orice alta tara din Europa, toate aceste considerente ar constitui o jignire adusa intregii clase politice. In Romania insa, politicienii nu se mai pot bucura de nici un fel de prezumtie de nevinovatie, dupa ce au devenit etalonul dispretului, al parvenitismului si al dezinteresului pentru cei care i-au ales. Diurna de 268 de euro pe care o primesc reprezentantii Romaniei in Parlamentul European inseamna 9,7 milioane de lei, dublul venitului mediu lunar pentru un cetatean oarecare. Un pranz la un restaurant din Strasbourg nu poate depasi 30 de euro, ca sa nu mai spunem ca o masa la restaurantul Parlamentului European nu depaseste 10 euro. Cazarea intr-un hotel decent trece putin de 100 de euro. In aceste conditii, cererea euroobservatorilor romani de a li se suplimenta bugetele nu face decat sa ofere o explicatie in plus pentru reticenta cu care ne privesc cei din lumea civilizata. Din care nu vom face parte niciodata, atata timp cat suntem condusi de astfel de politicieni.