Senatorul PNL Norica Nicolai a declarat ieri ca din investigatiile Comisiei parlamentare CIA reiese fara dubii ca avioanele ce ar fi survolat Romania au facut escala pe aeroporturile romanesti in scopuri tehnice si a infirmat ideea ca pe teritoriul tarii noastre ar exista centre speciale pentru detinutii CIA.
Presedintele Comisiei parlamentare CIA, senatorul PNL Norica Nicolai, a declarat ieri ca exista date clare ce atesta faptul ca in Romania nu exista inchisori pentru prizonieri suspecti de terorism.
Norica Nicolai si vicepresedintele comisiei, senatorul PSD George Maior, au negat afirmatiile speculate in presa straina si pe cele prezentate, in cursul saptamanii trecute, de parlamentarul elvetian Dick Marty. Nicolai a spus ca pe baza documentelor prezentate de autoritati pe niciunul dintre aeroporturile romanesti nu au existat si "nu au fost construite facilitati care ar fi putut servi drept centre de detentie pentru detinuti".
Ea a spus ca, "fara dubiu", din cele doua zboruri amintite de Marty, N313P din 25 ianuarie 2004 si N313P din 22 septembrie 2003, despre care acesta sustinea ca ar fi transportat detinuti, "nu au coborat si nu au urcat pasageri".

Avioanele au aterizat din motive tehnice

Norica Nicolai a conchis ca cele doua avioane au aterizat exclusiv pentru scopuri tehnice, respectiv alimentarea cu combustibil sau odihna echipajului.
Senatorul liberal a mai spus ca, dupa sase luni de lucru, Comisia parlamentara detine "dovada clara a alimentarii, ordinul de plata si decizia de livrare" a combustibililor pentru aceste doua aeronave.
Ea a adaugat ca nu a existat nicio aeronava americana din care sa fi coborat sau urcat pasageri si ca nu exista persoane straine suspecte de terorism detinute in penitenciarele romanesti.
Atat Nicolai, cat si Maior au apreciat ca institutiile romanesti nu au participat la operatiuni de transport de prizonieri si ca nu exista "fisuri" in sistemul de control al traficului aerian romanesc, militar sau civil, care sa fi permis omiterea unor informatii.
Comisia parlamentara constituita in decembrie anul trecut a investigat, potrivit presedintelui Norica Nicolai, peste 3.000 de zboruri, documente si date ale operatiunilor aeriene de pe teritoriul romanesc si a cercetat aeroporturile militare din Timisoara, Constanta, Bucuresti, Tulcea si Fetesti.