Moshemordechai.ro: USL, "nasol moment, misto coliva"

USL a murit. Motivele se stiu, ritualul despicarii firului in patru, cu ifose de analiza, e pierdere de vreme. S-a intamplat ceea ce trebuia, pana la urma, sa se intample in mod natural. O alianta de conjunctura, construita nu din afinitati ideologice, nici din asezarea dimpreuna in spatele unui mare proiect national, isi incheie existenta. O putea face cu maretie sau... asa cum se intampla.
Nici nu poti pretinde maretie politicii romanesti! Pentru asta ai avea nevoie de barbati politici, iar noi avem doar niste prapaditi de politicieni, macinati de ambitii meschine, de interese deloc onorabile, personaje carora cocotarea in functii nu le-a schimbat nicicum statura, povara responsabilitatii nu i-a facut mai cumpatati, iar asezarea in demnitati nu i-a daruit si cu mai multa chibzuinta. Marirea le-a dat in schimb mai multa vanitate si mult mai mult vant in clanta. De unde atata maretie?
Nu ma strabate vreun colosal regret, la decesul USL. Nici fiori de bucurie nu am. Cel mult dezgust. Se putea si altfel, daca decenta nu ar fi fost definitiv evacuata din politica romaneasca. Nici nu cred ca ar trebui sa scormonim prea mult, cautand vinovati, impartind culme, aruncand anateme - cum spuneam, e o alianta de conjunctura care si-a consumat combustibilul.
Nu ne ramane decat sa vedem ce urmeaza. Iar aici lucrurile sunt deja la fel de clare. Iesirea PNL de la guvernare, formarea unui nou guvern, foarte probabil cu participarea UDMR, alegeri prezidentiale la care foarte probabil USD va avea propriul candidat, iar Crin Antonescu va avea si sustinerea partii basiste a politicii. Acesta e traseul. Nu am inclus aici puzderia de declaratii, invective, infamii, care, de bunaseama, nu vor lipsi. Din toate partile.
Exista si optiunea dizolvarii USL si continuarea colaborarii dintre partidele care au alcatuit Uniunea, intr-un nou cadru. Optiune care, constatam, n-a supravietuit decat ca ipoteza. In scenariul in care ne pregatim sa intram, cel prezentat in paragraful anterior, de castigat are doar Basescu si grupusculele aglomerate in jurul sau.
PSD va avea de decontat de unul singur erodarea de la guvernare - si cum n-am uitat inca ce fel arata o guvernare PSD, cu toata baroneala aferenta, o sa fie un decont zdravan. Adaugati la asta aducerea UDMR la guvernare si e lesne de inteles ca pentru Ponta nu urmeaza zile usoare.
Nici in PNL lucrurile nu vor sta prea grozav. Iesirea de la guvernare vine cu niste costuri. Se va pierde accesul la resurse, e foarte posibil ca in teritoriu, in consiliile locale si judetene, lucrurile sa o ia razna, iar lucrurile astea pot subrezi pozitia lui Antonescu, atunci cand va avea mai tare nevoie de sprijjinul partidului. Asezarea langa Basescu, explicita sau implicita, sprijinul pe care l-ar putea primi de la acesta, la prezidentiale, nu are cum ii face prea mult bine.
Razboiul care ar putea urma, intre fostii aliati, la care cu siguranta se pot adauga miscarile lui Basescu, din servicii, din dosare s.a.m.d., ar putea face ca la prezidentialele din toamna sa avem un meci mult mai complicat decat am banui. Daca pana acum parea limpede, candidatul USL ar fi castigat fara probleme alegerile, posibil chiar din primul tur, acum lucrurile au devenit mult, mult mai complicate. Cum spuneam, din toata nebunia, cineva are de castigat. Si nu e nici la PSD, nici la PNL.

P.S. Nu stiu care sunt socotelile lui Ponta, dar scriu aici ca sa ramana: aducerea UDMR la guvernare e o enorma prostie!