Un reprezentant al PSD a citit in parlament textul Motiunii de cenzura, intitulata "OPRITI GENOCIDUL SOCIAL!". Puteti citi in continuare a opta parte a Motiunii, al carei Moto este din Mihai Eminescu:
"Azi, cand fraza lustruita nu ne poate insela,
Astazi altii sunt de vina, domnii mei, nu este-asa?"
'Daca raportam prestatia politica, in ansamblu, a actualului Executiv si performanta individuala a fiecarui ministru in domeniul politicilor publice la timpul scurs de la instalarea la putere, dar, mai ales, la promisiunile si angajamentele facute de PDL in fata natiunii, in decembrie 2009, impreuna cu Traian Basescu, concluzia este una singura: avem de-a face cu cel mai incompetent si neperformant Guvern pe care l-a avut Romania vreodata! In pofida timpului relativ scurt de cand s-a (re)instalat la putere, Guvernul Boc 3 a continuat opera editiilor sale anterioare, accentuand criza multipla pe care a provocat-o in Romania: economica, sociala, politica si morala.
1. Criza economica, despre care se stia inca de la finele anului 2008, nu a fost in nici un fel contracarata prin masuri guvernamentale care sa-i sprijine pe cei loviti. Actualul Guvern nu reuseste sa initieze si sa aplice programe coerente de masuri impotriva crizei economice si financiare ce afecteaza Romania, lasand tot greul acestei crize pe umerii cetatenilor. Aceasta in conditiile in care legea in discutie nu va afecta doar veniturile categoriilor mentionate in cuprinsul ei, ci va avea efecte la nivelul intregii economii. Am aflat nu o data, prin vocea presedintelui Traian Basescu ca, de fapt, sarcina Guvernului si a domniei sale nu a fost aceea de a scoate Romania din criza. Adevarata miza a actualului regim a fost, luni in sir, numai lupta pentru putere, pentru care partidul prezidential a mobilizat energii nebanuite, a mintit si a incurajat vrajba intre oameni, a numit si a conectat clientela politica la institutiile statului si la fondurile publice, a pus intre paranteze Constitutia - toate acestea pentru ca domnul Basescu sa obtina al doilea mandat de presedinte.
Din cei 18 ani care au trecut de la primele alegeri constitutionale din 1992, PD a fost la putere timp de 10 ani, adica mai mult de jumatate! Iar in ultimii 6 ani, Romania s-a aflat sub stapanirea presedintelui-jucator. In timp ce Guvernul se ocupa cu epurarile politice din intreaga administratie locala si centrala se imparteau posturi si se "ungea" clientela politica cu functii si demnitati (e cunoscuta "noaptea cutitelor lungi", din 1 spre 2 octombrie anul trecut), Romania reala se prabusea cu fiecare zi care trecea: 700.000 someri, peste 100.000 de firme mici si mijlocii inchise sau suspendate din cauza impozitului minim, spitale in care oamenii nu-si mai gasesc vindecarea, din cauza lipsei de medicamente.
Siguranta cetateanului este pusa in pericol, fie ca vorbim de o crestere fara precedent a infractionalitatii, fie ca vorbim de trenuri care deraiaza aproape zilnic, fie ca vorbim de aservirea interesului cetateanului de catre o coruptie din ce in ce mai agresiva ori de o justitie paralizata.
In loc sa caute solutii viabile de relansare si sustinere a economiei reale, Guvernul Boc 3 a preferat sa puna gaj Romania pentru un imprumut impovarator de la FMI, care a adus o datorie de 2.500 de euro pe capul fiecarui salariat. Iar banii s-au evaporat, precum apa turnata in nisip, fara niciun efect asupra economiei reale. Acum, cetatenii acestei tari se vad pusi in situatia cumplita de a lupta pentru supravietuire, pentru gasirea unor solutii de a-si achita impozitele si taxele tot mai mari, ratele si creditele la banci, pentru a plati, de fapt, factura realegerii lui Traian Basescu in functia de presedinte.
2. Criza sociala, generata de masuri de austeritate luate haotic, condamna categoriile cu venituri mici si foarte mici la o lupta pentru supravietuire, la care nu au fost fortate nici chiar in timp de razboi.
Reducerea cu 15% si a pensiilor de 4 milioane, si a celor de 100 milioane, arata dispretul si nepasarea fata de soarta a milioane de romani. Cei cu pensii si salarii foarte mari isi vor reduce din consumul de lux, dar cei cu venituri mici sunt condamnati la mizerie si foamete. Rata mortalitatii va creste, oamenii vor fi tot mai bolnavi si mai apasati de grija zilei de maine. Ruptura sociala dintre cei cu venituri mari si cei cu venituri mici se va accentua. Depresia individuala se poate transforma usor intr-o depresie colectiva, care poate avea forme de manifestare violente. Iar trauma sociala va fi adanc inradacinata in toate comunitatile din Romania.
Romania nu poate iesi din criza economica punand povara acesteia pe umerii celor mai saraci dintre cetatenii sai. O natiune nu poate fi nici puternica nici sanatoasa daca multi dintre membrii sai sunt condamnati la mizerie, disperare, foamete si, pas cu pas, la moarte, in timp ce clientela portocalie, asemenea unor "pisici imbuibate", huzureste pe banii publici. In timp ce tara saraceste, averile celor de la putere cresc rapid si nesimtit.
3. Criza politica a atins apogeul spre sfarsitul anului trecut, cand goana pentru gasirea celei mai bune cai de fraudare a alegerilor prezidentiale a devenit singura prioritate a Guvernului. Partidul-stat PDL a subordonat intreaga activitate din administratie, inclusiv pe plan extern, obiectivului realegerii lui Traian Basescu. Daca Traian Basescu a trebuit sa castige, nimic nu a fost prea putin pentru acest scop: nici sutele de mii de someri si nici regresul unei economii fragile. In plina criza economica, in cabinetul Boc 95% era politica electorala si 5% administratie clientelara, dupa cum marturisea chiar un membru al Cabinetului.
Atitudinea sfidatoare, aroganta si opaca a guvernantilor fata de cei multi a aruncat Romania cu multi ani in urma, indepartand oamenii de politica si epuizand increderea lor in autoritatea publica. Platitorul de taxe si impozite, cel asupra caruia se rasfrang erorile unui Guvern de incompetenti, este mult mai preocupat de insanatosirea mediului economic si de siguranta zilei de maine pentru propria familie. Mascarada, circul si manipularile la care recurge actuala putere nu mai intereseaza pe nimeni, singura reactie a oamenilor fiind una de dezgust, care se rasfrange, din pacate, asupra intregii clase politice.
4. Criza morala este cu siguranta cel mai cumplit efect care a lovit populatia Romaniei in urma guvernarii Basescu-Boc. Pana acum, cetateanul roman mai avea o speranta: indiferent de cat de greu i-ar fi fost din punct de vedere economic, indiferent de cat de scarbit ar fi fost de scandalurile politice, stia ca este protejat de legile unui sistem democratic. Dar presedintele-jucator a transformat Romania intreaga in parcul sau de distractii, rasucind si contorsionand intr-un montagne-russe ametitor legea fundamentala si aruncand in tunelul groazei pe milioanele de cetateni din aceasta tara. Smecheria a fost inaltata la rang de politica publica, minciuna plina de seninatate a devenit principala cale de comunicare politica, iar eludarea legii este privita ca o virtute si abilitate personala. Guvernul actual a pus sub semnul intrebarii functionarea unor institutii fundamentale ale statului, le-a discreditat si le-a furat autoritatea.
In acest timp s-a mai petrecut un lucru grav pentru democratia romaneasca. Intr-un mod fara precedent si deosebit de periculos pentru corpul natiunii romane, in total dispret fata de romani, puterea executiva se subsumeaza, mai nou, doar Palatului Cotroceni. Primul-ministru a oferit pe tava presedintelui Romaniei Guvernul pe care il conduce, reusind sa-l stearga din paginile Constitutiei, de la capitolul Putere executiva. Traian Basescu a devenit purtatorul de cuvant al Guvernului Romaniei, cel care intervine pe o piata libera si care da lectii tuturor: analistilor economici, Bursei de Valori, institutiilor financiare si chiar Bancii Nationale. Inclusiv legea pe care o discutam acum in Parlament a fost anuntata inca de pe 6 mai a.c., tot de presedintele Traian Basescu, ale carui pretioase indicatii Guvernul actual doar le transpune fara cracnire in practica, fara discernamant si fara vreo ezitare. In rastimpul de cand au fost instalate la putere, toate editiile Guvernului Boc s-au legitimat doar in fata presedintelui Basescu si in favoarea acestuia, si nu cum este normal si constitutional, in fata Parlamentului si pentru interesele celor pe care ar trebui sa-i reprezinte: milioanele de cetateni romani.
Propagandistii puterii insinueaza ca motiunea de cenzura votata aici, in 13 octombrie anul trecut, ar fi lasat tara fara guvern si, vezi doamne, din acest motiv s-ar fi adancit criza economica... Dar aceleasi tonomate uita sa explice motivul pentru care Traian Basescu a refuzat sa desemneze atunci, imediat, premierul independent propus de cea mai larga si legitima coalitie parlamentara!
Traian Basescu a refuzat sa ia o asemenea decizie echidistanta si constitutionala in primul rand pentru ca vrut sa lase butoanele banilor publici in mainile propriei clientele, spre a-si plati datoriile din campania electorala si a satisface interesele clientelei politice si ale camarilei cotroceniste. Credem ca acesta fost adevaratul motiv, pentru care, sfidand votul de cenzura dat de Parlament, seful direct al ministrilor PDL si migratorilor politici, Traian Basescu, le-a oferit pe tava, din nou, cascavalul guvernarii, in formula Boc 3, ce speram sa dainuie doar pana astazi. In al doilea rand, pentru ca un guvern competent sa nu poata constata jaful facut in anul 2009 de clientela PDL.' (Va urma)