Dupa terminarea "meciului", adica a examenului de bacalaureat, ministrul educatiei si cercetarii, Mihail Hardau, va scoate la iveala toate neregulile depistate la Serviciul National de Examinare si Evaluare (SNEE). Acesta promite dezvaluiri privind atat bacalaureatul, cat si Testele Nationale.
Deocamdata, ministrul Hardau s-a limitat la a declara ca "toti angajatii SNEE au dat si dau meditatii, desi deontologic nici un salariat al Serviciului nu ar trebui sa faca acest lucru". In prezent, ministrul educatiei si cercetarii nu a decis daca va schimba sau nu toata echipa de la SNEE: "Acum asteptam concluziile anchetei derulate de politisti si procurori. Vom analiza aceste concluzii si vom hotari ce vom face in cazul fiecarui salariat al SNEE".
In acelasi timp, Mihail Hardau a afirmat ca "SNEE trebuie reorganizata in totalitate. Acest lucru nu se poate in timpul 'meciului'. Asteptam si finalizarea examenului de bacalaureat". Totodata, ministrul educatiei isi mentine pozitia privind pedepsirea celor ce se fac vinovati de incidentul de la bacalaureat: "Vinovatii trebuie sa intre dupa gratii".
In acest an, atat Testele Nationale, cat si bacalaureatul au fost marcate de incidente. In prezent, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Politia si Parchetul incearca sa stabileasca imprejurarile in care subiectele scrise la prima proba scrisa a bacalaureatului, respectiv cea de limba si literatura romana, au putut fi cumparate din Piata Victoriei, de un ziarist cu 50 Ron.
Ancheta administrativa "curge"
Dupa acest incident, ministrul educatiei dezvaluia ca la subiectul pentru prima proba a bacalaureatului au avut acces cinci persoane si i-a nominalizat pe directorul general, adjunctul acestuia, informaticianul si cei doi subinspectori care au elaborat subiectele. In legatura cu ancheta administrativa declansata de minister la testele nationale, ieri, ministrul a precizat ca raportul va fi inaintat Parchetului tot dupa finalizarea examenului de bacalaureat, intrucat in prezent singura preocupare este ca acesta sa se termine cu bine.
Tot in aceste zile, procurorii au finalizat ancheta in cazul obtinerii de catre un ziarist a subiectelor la istorie pentru examenul de capacitate, trei angajati ai Ministerului Educatiei si Cercetarii urmand sa fie deferiti justitiei. In 20 iunie, fostul director al Serviciului National de Evaluare si Examinare, Adrian Stoica, si inspectoarele Georgeta Cretu si Rozalia Doicescu, toti angajati ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, au fost acuzati de neglijenta in serviciu. Celor trei le-au fost prezentate probele, acuzatiile si urmeaza ca dosarul sa fie inaintat instantei.
Potrivit unor surse judiciare, concluziile anchetei administrative a ministerului vor fi analizate de procurori, dar vor avea doar rol orientativ, ancheta penala fiind deja declansata si desfasurandu-se separat de deciziile administrative. Pentru proba de ieri a examenului de bacalaureat, directorul general din Ministerul Educatiei, Liliana Preoteasa, a extras pentru a patra zi consecutiv varianta cu numarul 2.