Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, nu a fost sustinut de colegii de partid in intentia sa de a-si numi secretarii de stat pe criterii exclusiv profesionale, si nu pe baza algoritmului politic. Membrii Biroului Executiv al PNL au decis desemnarea ca secretar de stat a Doinei Leonte, care a fost numita ieri oficial de catre premierul Tariceanu. Doina Leonte a mai lucrat in Ministerul Finantelor, in perioada 1996-2000, ca secretar general adjunct.
Ionut Popescu a luptat sa obtina aceleasi libertati pe care le-a avut ministrul Justitiei, Monica Macovei. Aceasta, beneficiind de sustinerea presedintelui Traian Basescu si a premierului Calin Popescu-Tariceanu, a propus numirea in ministerul sau a unor secretari de stat apolitici.
Ministrul Finantelor nu a beneficiat insa de aceeasi favoare. Desi a mizat pe suportul lui Traian Basescu, Popescu nu a reusit sa mentina in functii oamenii pe care ii dorea. Printre cei sustinuti de Ionut Popescu se numara Paul Ichim, care a fost secretar de stat si in guvernarea PSD, fara a fi membru al acestui partid, si Claudiu Doltu, neafiliat politic. Doltu a fost consilier de stat al fostului presedinte Emil Constatinescu in perioada 1999-2000 si consilier al guvernatorului BNR in perioada 2001-2003.

Popescu, abandonat de Tariceanu

Situatia tensionata din Guvern a fost cauzata de atitudinea unora dintre liderii PNL care nu au fost de acord cu intentiile ministrului Finantelor. In cadrului Biroului Executiv al PNL, Dan Radu Rusanu si Eugen Nicolaescu i-au explicat lui Popescu ca nu poate mentine in fruntea ministerului un secretar de stat, respectiv Paul Ichim, care a slujit in timpul PSD. Argumentele lui Ionut Popescu, legate de competentele profesionale ale lui Ichim, nu au avut castig de cauza in fata celor care sustin respectarea algoritmului politic.
Liderul liberal, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a avut o atitudine rezervata in timpul discutiilor din BEx, fara a-l sustine explicit pe ministrul Finantelor.
Potrivit algoritmului, PNL mai are de numit doi secretari de stat la Finante, iar PD si PUR - cate unul.
Unii dintre actualii secretari de stat, cum ar fi Maria Manolescu, pe probleme de fiscalitate, si Gheorghe Gherghina, responsabil cu problemele bugetare, ar putea ramane directori in minister, la fel ca si Paul Ichim.