Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, azi, inaintea sedintei BPN, ca pentru declansarea alegerilor anticipate este nevoie de o majoritate parlamentara "care sa cupleze" la aceasta idee, el precizand ca aceasta nu exista in acest moment.
"Pentru asta (alegeri anticipate, n.r.) trebuie o majoritate parlamentara care sa se cupleze la asa ceva. Nu avem asa ceva. Deocamdata majoritatea parlamentara sustine actualul Guvern. Deci, cata vreme nu se va forma o astfel de majoritate parlamentara care sa ajunga la aceasta conluzie - ca este nevoie de alegeri anticipate - este numai o dorinta. Dar este singura solutie", a spus Iliescu, citat de Mediafax.
El a precizat ca PSD nu are majoritate si ca numai prin alegeri anticipate se poate schimba actuala structura parlamentara.
"Deci problema este daca in structura actuala parlamentara se vor gasi oameni cu constiinta treaza sa inteleaga ca este nevoie de o schimbare. Altminteri, la actuala majoritate care sustine Guvernul, indiferent de consecinte, aceasta solutie ramane un deziderat", a spus Iliescu.
El a precizat ca evolutia situatiei politice, economice, sociale, poate sa determine "niste deplasari de constiinte" in ceea ce priveste sustinerea actualului Guvern si declansarea anticipatelor.
"Deocamdata am avut deplasarea oportunistilor si fripturistilor din randurile PSD si PNL spre putere. Asta se intampla intotdeauna: puterea atrage pe cei care n-au criterii si scrupule morale. Dar intr-o situatie de criza cum exista astazi in tara se poate crea si o asemenea deplasare in gandirea oamenilor", a spus Iliescu.
El a aratat ca presedintele Traian Basescu nu poate declansa alegeri anticipate si ca numai cu o schimbare a majoritatii parlamentare poate sa duca la acest lucru.
Intrebat daca, in opinia sa, Traian Basescu va fi de acord cu eventuale alegeri anticipate, Iliescu a spus ca seful statului nu trebuie sa fie de acord si ca nici nu determina anticipatele.
"Nu trebuie sa fie el de acord. Trebuie sa fie o majoritate parlamentara pentru asta. Daca exista o majoritate parlamentara care demite Guvernul de doua ori, atunci e obligat, pentru ca nu mai are suport parlamentar pentru guvernare. Deci este obligat", a spus Iliescu.