Senatorul Ilie SARBU, liderul Grupului PSD, a transmis un comunicat de presa intitulat: REALOCAREA BANILOR DIN FONDURI EUROPENE NU POATE FI FACUTA DISCRETIONAR

Romania risca sa piarda o mare parte din cele aproximativ 30 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile, din cauza ineficientei Guvernului si a autoritatilor responsabile cu gestionarea acestor fonduri.
Rezultatele slabe inregistrate pana in 2011 la acest capitol ne claseaza pe pozitii inferioare altor tari din Estul Europei, Romania fiind depasita la absorbtie chiar si de vecinii bulgari, care la final de 2010, cheltuisera 10,2% din alocarea totala de 6,67 de miliarde de euro disponibila pana in 2013. Tara noastra se afla la si mai mare distanta fata de alti membri noi ai "familiei" europene, cum ar fi Polonia, Estonia, Letonia si Cehia, care au aderat in 2004.
Leonard Orban, noul ministru pentru Afaceri Europene a declarat ca va propune realocarea banilor "acolo unde pot fi cheltuiti".
Declaratiile lui Orban au venit la numai cateva minute dupa ce Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a declarat ca a solicitat aplicarea acestei masuri. "Trebuie sa avem in vedere nevoia Romaniei de a aduce acesti bani in tara. Stiu ca exista orgolii, dar trebuie sa urmarim interesul tarii si sa ducem banii care se pare ca nu pot fi folositi acolo unde este nevoie de ei si se pot cheltui imediat *(!!!)".Udrea a adaugat ca ar fi multumita daca ministerul pe care il conduce va primi prin realocare de la celelalte ministere un miliard de euro.
Afirmatia nu poate oferi credibilitate ministrului Orban, data fiind incadrarea sa...in timp si spatiu !!
Daca "interesul tarii" reprezinta in conceptia doamnei ministru "fonduri portocalii-verzui" cu destinatie electorala este explicabila ignorarea cu desavarsire a Soluțiilor PSD pentru creșterea gradului de absorbție.
Pentru reimprospatarea memoriei domnului Orban, dar si pentru redirectionarea corecta a fondurilor, evidentiem numai cateva masuri pe care PSD considera ca ar trebui adoptate de urgenta:
- Un Pact Strategic la nivel politic, in care sa se prevada ca obiectiv fundamental al Romaniei cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.
- Crearea de parteneriate reale public-privat pentru a creste absorbtia fondurilor europene.
- Informarea in conditii de transparenta deplina a tuturor beneficiarilor despre posibilitatea accesarii fondurilor europene, pentru a se inlatura riscul concentrarii asimetrice a efectelor pozitive.
- Externalizarea, acolo unde este cazul, a activitatii de evaluare a proiectelor finantate din fonduri europene (ex:proiectele referitoare la IMM-uri);
- Infiintarea unei linii speciale de contragarantare pentru proiectele de investitii care vizeaza accesarea fondurilor europene, pentru a reduce gradul de risc al intreprinzatorilor;
- Conditionarea finantarii bugetare a institutiilor publice implicate in atragerea fondurilor structurale, in functie de performantele acestora.
Acesta este adevaratul interes al tarii : profesionalism, competenta si transparenta!