Epoca ghionturilor administrate pe-nfundate si a injuraturilor macinate intre dinti a apus in PSD. Scosi din sarite de trecerea fortata in opozitie si simtindu-se amenintati de noua putere, PSD-istii au facut ciocul mare si au inceput sa se ratoiasca la liderii lor nationali, atitudine total nepotrivita cu social-democratia mosita de veteranul activist Ion Iliescu si cu inclinatiile totalitariste ale mai tanarului Adrian Nastase. Coincidenta sau nu, concomitent cu valul de critici venite din teritoriu, Iliescu si-a legalizat implicarea in treburile interne ale fostului partid de guvernamant (re)inscriindu-se in mod oficial in Organizatia PSD a sectorului 1. Din pacate pentru cei care au avut curajul sa aclameze public necesitatea reformarii PSD (incepand cu structurile si persoanele din varful partidului), Iliescu si Nastase au batut palma. Pacea incheiata nu de mult la Scrovistea arata cel mai bine cat de mare era pericolul maturarii amandorura din prim-planul partidului, prin urmare trebuie apreciata intelepciunea celor doi. In ce masura va fi benefica PSD-ului refacerea celebrului cuplu este o alta problema. Sigur este ca cei care au cartit isi vor primi cuvenita pedeapsa - nu acum, ci dupa Congresul extraordinar la care, dupa cum se profileaza lucrurile, Adrian Nastase are mari sanse sa primeasca un nou mandat de presedinte. In ceea ce-l priveste pe Iliescu, gafele acestuia - incununate de gratierea lui Miron Cozma - il obliga sa se multuneasca cu o functie onorifica, varianta pe care tot Iliescu o respingea vehement nu cu multa vreme in urma, considerand-o pensionare fortata. Deocamdata insa, Iliescu prefera sa-si tina colegii in sah, declarand ca nu s-a hotarat daca va candida sau nu pentru sefia partidului. Interesant este insa ca, desi nu exclude posibilitatea de a candida (ba chiar a apreciat, mai in gluma mai in serios, ca el poate fi un lider nou din moment ce nu s-a aflat la conducerea partidului in ultimii patru ani), Iliescu a tinut sa mentioneze ca nu este deloc tentat de o batalie sau o competitie interna: "Eu nu vin cu gruparea Iliescu impotriva gruparii lui Nastase sau impotriva nu stiu caror grupari, asa ceva vreau sa excludem din start si sa gasim acea platforma care sa-i uneasca pe toti cei care sunt fideli crezului acestui partid”.

Congresul PSD, amanat pentru "dialogul activ cu membrii si militantii partidului”

Cum mai toata lumea crede ca nici lui Nastase nu-i prieste competitia (sa fie oare din cauza tristei experiente traite cu Traian Basescu?), atitudinea lui Iliescu pare inca o minge ridicata la fileul marelui perdant al alegerilor din 2004. Cert este ca mult asteptatul Congres extraordinar a fost amanat cu cel putin doua luni fata de data convenita anterior, respectiv pana in "martie-aprilie”. Este clar ca orice amanare ii avantajeaza pe actualii lideri, care dispun astfel de ragazul necesar potolirii filialelor mai infierbantate. In limbaj iliescian, actiunea a fost deja numita "purtarea unui dialog activ cu membrii si militantii PSD”.

Variantele lui Oprisan "il lasa rece” pe Iliescu

Faptul ca steaua lui Nastase a inceput sa scanteieze din nou pe cerul partidului mai este dovedit si de nuantarea declaratiilor belicoase facute de unii dintre pesedistii care, cu numai o zi in urma, cereau in mod public reformarea partidului si innoirea conducerii, fara a omite necesitatea trecerii lui Nastase si Iliescu in rezerva. Astfel, ardeleanul Ioan Rus a apreciat ulterior ca atat Nastase cat si Iliescu "sunt necesari” chiar daca din spusele liderului PSD clujean era evident ca Nastase este mult mai "necesar” decat veteranul recent revenit in randurile partidului. Altii insa - de exemplu vranceanul Marian Oprisan - sustin in continuare ca partidul trebuie preluat de altcineva, eventual de Miron Mitrea, Mircea Geoana, Mircea Pascu sau Cristian Diaconescu. Chestionat direct, Iliescu - dupa ce taman perorase pe tema dreptului fiecarui membru PSD de a-si spune opinia si asupra binefacerilor aduse de un dialog deschis - a recunoscut cinstit ca spusele colegului Oprisan "il lasa rece”. Fara comentarii.

PSD, condamnat sa-l aleaga tot pe Nastase?

Sa-i lasam insa pe pesedistii infierbantati sa-si verse focul, mai ales ca, de ieri, o fac in cadru organizat, in sedinte si intalniri convocate de graba de un centru panicat in ciuda dezinvolturii abordate de liderii en-titre. Judecand "la rece”, vorba lui Iliescu, trebuie recunoscut ca asupra PSD pluteste acelasi blestem pomenit de Traian Basescu in campanie: nu prea au intre cine sa aleaga. Dominatia lui Iliescu - respectand intru totul reteta comunista - nu a lasat loc aparitiei altor figuri marcante. Adevarul este ca Adrian Nastase nu s-a impus singur, ci a fost mostenitorul desemnat de monarhul absolut Iliescu. Mai mult, odata ramas singur fata-n fata cu partidul, Nastase a scapat fraiele din mana facilitand astfel consolidarea unor poli de putere in PSD, aflati doar in faza germinativa pe timpul domniei iliesciene - situatie care demonstreaza ca, in fapt, Nastase a fost, cel putin pana acum, un lider "asistat” de mentorul Iliescu. Cu toata influenta dobandita in ultimii patru ani, nici unul dintre "greii” partidului nu a capatat o dimensiune nationala, sa-i spunem. Rezultatul: PSD nu dispune de o persoana capabila sa adune in jurul sau partidul, mai ales acum cand emblema Iliescu s-a coclit si este considerata de prea multi complet demodata. Situatia il avantajeaza pe Nastase (mai ales in conditiile armistitiului incheiat cu Iliescu), liderul care, altfel, ar fi trebuit sa plateasca greu esecul in alegeri. Ca urmare, desi multi pesedisti asteapta cu sufletul la gura Congresul extraordinar, singurii candidati siguri pentru rastignire par a ramane tot membrii forului de conducere nestatutar impus in vara de Nastase - Biroul de Coordonare - si nici acestia toti, ci doar aceia care nu se vor orienta, corect si la timp, sub ce pulpana sa-si caute ocrotire.