Colegiul Director al democratilor a adoptat ieri o rezolutie privind sustinerea fuziunii cu PNL pentru o mai buna guvernare si a reamintit ca, odata cu trecerea PD la Partidul Popular European (PPE), au fost eliminate incompatibilitatile ideologice dintre cele doua partide.
Democratii au aprobat ieri, cu o singura abtinere, o rezolutie cu privire la sustinerea ideii de fuziune cu PNL. Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca Biroul Permanent National a fost mandatat sa faca demersurile pentru continuarea acestei fuziuni si a subliniat din nou ca astfel "s-ar realiza cea mai importanta formatiune politica de centru-dreapta din Romania si, poate, cel mai important partid de pe scena politica". El a reamintit ca, "atunci cand s-a creat Alianta PNL-PD, finalitatea acesteia era legata de fuziunea dintre cele doua partide". Liderul PD a spus ca acum "Alianta este perceputa ca o formatiune invingatoare si nu in opozitie, cand, practic, sansele de fuziune sunt mult mai mici". Boc a afirmat ca aceasta fuziune ar trebui realizata dupa calendarul propus de democrati, "in conditiile unei paritati de 1 la 1 intre PNL si PD pe listele parlamentare si locale si a aderarii la doctrina populara". El a explicat ca, prin trecerea PD la PPE si optiunea pentru centrul scenei politice romanesti, s-a eliminat "orice incompatibilitate ideologica intre PNL si PD".
Pe de alta parte, democratii cred ca realizarea fuziunii PNL-PD ar fi benefica si pentru eficientizarea actualei guvernari. Emil Boc a spus ca democratii si liberalii au castigat impreuna, guverneaza bine si pot avea succese in viitor "realizand aceasta fuziune". "O buna guvernare in Romania de aici inainte poate fi mai bine asigurata de o fuziune intre PNL si PD, decat o guvernare prin Alianta, cu doua formatiuni distincte, care functioneaza", a explicat Boc. El a adaugat ca "beneficiul unei fuziuni ar fi mult mai mare, chiar pentru beneficiul Romaniei si succesul demersului de integrare". Emil Boc a refuzat sa comenteze afirmatiile unor membri PNL care s-au pronuntat impotriva proiectului de fuziune si a adaugat ca "PD asteapta acum punctul de vedere oficial al PNL". El spera ca democratii vor gasi, pentru succesul unei bune guvernari, la Colegiul Liberal disponibilitate de a putea merge mai departe cu acest proiect.