Presedintele UDMR, Markó Béla, a declarat ieri ca mi-nistrul Justitiei ar trebui sa-si ceara scuze pentru acuzatiile "foarte grave" facute la adresa Uniunii si a sustinut ca Monica Macovei "isi descarca nervii pe maghiari", pentru ca nu a reusit sa-si impuna unele proiecte "proaste, de altfel".
Vicepremierul a declarat ca afirmatiile ministrului Justitiei sunt cu atat mai grave cu cat UDMR a luptat foarte consecvent, timp de 16 ani, pentru valorile de baza ale democratiei si impotriva actelor de coruptie. "Oricand a aparut in UDMR un astfel de fenomen, noi l-am combatut foarte ferm", a mentionat presedintele Uniunii, citat de Mediafax. "Domnia-sa, nereusind sa impuna anumite proiecte, proaste, de altfel, acum a inceput sa-si descarce nervii pe maghiari", a sustinut liderul UDMR.
In opinia sa, ministrul Justitiei ar trebui sa inteleaga ca, pentru a-si realiza proiectele, trebuie sa aiba o consultare permanenta cu partidele Coalitiei si sa incerce "o corelare" cu acestea. El a dat ca exemplu pozitiv in acest sens colaborarea avuta in cazul proiectului de lege privind finantarea partidelor.
Markó a aratat ca Monica Macovei trebuie sa decida daca poate sa colaboreze intr-o coalitie sau nu poate. "Resping o astfel de atitudine fata de o formatiune politica a Coalitiei, din care face parte si doamna Macovei, si-mi pare rau ca a preluat si dansa o atitudine antimaghiara si anti-UDMR si ca, de atat de multe ori, in acest deceniu si jumatate noi, maghiarii, ne trezim ca suntem facuti tapi ispasitori pentru insuccesul unui politician", a spus Markó.

Afirmatiile buclucase

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ieri, intr-un cotidian central, ca UDMR este "o frana in calea masurilor anticoruptie" si ca, in ce priveste proiectele promovate de MJ, Uniunea a fost cea care s-a opus "constant si cel mai vehement" in Guvern. "Ce se intampla apoi in Parlament, vedeti si dumneavoastra. Acolo pare ca se lateste, se intinde rezistenta la aceste masuri", a adaugat Macovei.
In ceea ce priveste opozitia UDMR fata de proiectele de lege initiate de ministerul pe care-l conduce, Macovei a exemplificat cu proiectul de infiintare a Agentiei de Control a Averilor. "Anul trecut, vicepremierul Markó Béla s-a opus continuarii procesului de adoptare in Guvern si a cerut ca acest proiect sa mearga in Coalitie. De atunci, practic, lucrurile au stagnat, si acum doua saptamani au inceput discutiile cu partidele politice pentru a finaliza acest proiect", a spus Macovei.
"Va aduc aminte si de testele de integritate, proiect care a cazut in Parlament si care s-a reintors trimis de presedinte, iar de la Comisia pentru drepturile omului, condusa de domnul Frunda, a luat aviz negativ", a mai spus ministrul.